Πόσο καιρό μπορώ να αφήσω την γάτα μου μόνη στο σπίτι; Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την φύλαξη της

Χρήσιμα

Όταν επιλέγουν ένα κατοικίδιο, πολλοί άνθρωποι έλκονται από τις γάτες, καθώς θεωρούνται ανεξάρτητα πλάσματα που δεν χρειάζονται πολύ συντήρηση σε σύγκριση με τους σκύλους. Πόσο καιρό όμως μπορείτε να αφήσετε τη γάτα σας μόνη στο σπίτι χωρίς να διακινδυνεύσετε την υγεία ή τη συναισθηματική της ευημερία;

#1 Παρά την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι οι γάτες είναι εντελώς ανεξάρτητες, ορισμένες γάτες υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού όταν μένουν μόνες τους.

#2 Σε γενικές γραμμές, είναι λογικό να αφήνετε τη γάτα σας μόνη της το πολύ για 12 έως 24 ώρες, αν και τα γατάκια και οι γάτες με ιατρικές παθήσεις θα πρέπει να ελέγχονται συχνότερα.

#3 Αν χρειαστεί να λείψετε από το σπίτι για περισσότερο από 24 ώρες, κανονίστε να φροντίσει τη γάτα σας ένας φίλος, γείτονας, μέλος της οικογένειας ή ένας φροντιστής κατοικίδιων ζώων ή φέρτε τη γάτα σας σε μια μονάδα φιλοξενίας.

Το χρονικό διάστημα ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά γενικά, οι περισσότερες γάτες μπορούν να μείνουν μόνες τους για 12 ώρες, και με προσεκτικό σχεδιασμό, αυτό μπορεί να επεκταθεί σε 24 ώρες. Σε αυτό το άρθρο θα συζητήσουμε γιατί θα πρέπει να περιορίσετε το χρόνο που η γάτα σας μένει μόνη της και ποιες επιλογές υπάρχουν για να διατηρήσετε τη γάτα σας ασφαλή και καλά όταν πρέπει να λείψετε από το σπίτι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα.

Πειράζει τις γάτες να είναι μόνες τους;

Σε αντίθεση με τους σκύλους, οι οποίοι συνήθως λατρεύουν να βγαίνουν έξω με τους ιδιοκτήτες τους, οι γάτες είναι εδαφικά ζώα και οι περισσότερες προτιμούν να μένουν κοντά στο σπίτι. Οι γάτες συχνά βρίσκουν τα ταξίδια αγχωτικά και έχουν την τάση να δραπετεύουν από τα ανοιχτά παράθυρα και τις πόρτες, οπότε σε γενικές γραμμές δεν μας συνοδεύουν σε ημερήσιες εκδρομές ή ταξίδια μακριά. Όμως, τις γάτες τις πειράζει να είναι μόνες τους;

Μια μελέτη απέδειξε αυτό που πολλοί ιδιοκτήτες γατών γνώριζαν ήδη – οι γάτες δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με τους ιδιοκτήτες τους και βασίζονται σε εμάς για ασφάλεια και στοργή.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι όταν οι γάτες μένουν μόνες τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα γουργουρίζουν περισσότερο κατά την επιστροφή του ιδιοκτήτη τους και ξεκινούν περισσότερες κοινωνικές επαφές, γεγονός που δείχνει ότι τελικά τους λείπουμε. Ορισμένες γάτες υποφέρουν ακόμη και από σύνδρομο άγχους αποχωρισμού και εμφανίζουν συμπεριφορές που σχετίζονται με άγχος όταν οι ιδιοκτήτες τους λείπουν από το σπίτι, όπως

Βρωμιά στο σπίτι

Αλλά οι γάτες δεν κοιμούνται όλη μέρα; Οι γάτες κοιμούνται πολύ. Πολλές γάτες κοιμούνται έως και 18 ώρες ή και περισσότερο κάθε μέρα. Ωστόσο, οι γάτες έχουν ένα πολυφασικό πρότυπο ύπνου, που σημαίνει ότι κοιμούνται πολλές φορές κάθε μέρα και όχι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο μέσος κύκλος ύπνου τους είναι 104 λεπτά, αποτελούμενος από 79 λεπτά ύπνου και 26 λεπτά ξύπνιου. Είναι επίσης πιο δραστήριες κατά τις ώρες του λυκόφωτος, την αυγή και το σούρουπο. Έτσι, παρόλο που οι γάτες κοιμούνται πολύ, είναι απίθανο να κοιμούνται όλη την ημέρα όσο δεν είστε εκεί και μπορεί να νιώθουν μοναξιά ή να βαριούνται αν ξυπνούν επανειλημμένα μόνες τους.

Γιατί δεν μπορώ να αφήσω τη γάτα μου μόνη της για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα;

Παρόλο που είναι δυνατόν να αφήσετε αρκετή τροφή, νερό και καθαρή άμμο για γάτες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από 24 ώρες, δεν συνιστάται σε περίπτωση επείγοντος ιατρικού περιστατικού.

Παρόλο που είναι δυνατόν να αφήσετε αρκετή τροφή, νερό και καθαρή άμμο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από 24 ώρες, δεν συνιστάται σε περίπτωση επείγοντος ιατρικού περιστατικού. Μπορεί να αισθάνεστε ότι η γάτα σας θα ήταν απόλυτα ικανοποιημένη χωρίς ανθρώπινη παρέα για αρκετές ημέρες. Οι γάτες έχουν ξεχωριστές προσωπικότητες και μερικές αποζητούν την ανθρώπινη επαφή περισσότερο από άλλες.

Παρόλο που είναι δυνατόν να αφήσετε αρκετή γατοτροφή, νερό και καθαρή άμμο για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από 24 ώρες, δεν συνιστάται σε περίπτωση επείγοντος ιατρικού περιστατικού. Οι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως οι θρόμβοι αίματος (θρομβοεμβολή) ή η απόφραξη του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να εμφανιστούν πολύ γρήγορα, είναι εξαιρετικά επώδυνες και οδυνηρές και μπορεί να οδηγήσουν γρήγορα στο θάνατο χωρίς κτηνιατρική θεραπεία.

Οι γάτες που έχουν πρόσβαση στην ύπαιθρο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού από πράγματα όπως τροχαία ατυχήματα, αλλά οι γάτες που είναι μόνες τους στο σπίτι μπορούν ακόμα να τραυματιστούν πέφτοντας από έπιπλα ή πέφτοντας από τις σκάλες. Αν κανείς δεν τις ελέγχει τακτικά, δεν θα λάβουν εγκαίρως επείγουσα κτηνιατρική περίθαλψη.

Είναι όλες οι γάτες εντάξει για να μείνουν μόνες τους για μια μέρα; Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ακόμη και 12 ώρες είναι πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για να αφήσετε τη γάτα σας μόνη της. Τα γατάκια χρειάζονται πολύ πιο συχνή προσοχή και επίβλεψη από τις ενήλικες γάτες και δεν πρέπει να μένουν μόνα τους πάνω από τέσσερις ώρες. Ο χρόνος αυτός μπορεί σταδιακά να επιμηκυνθεί καθώς πλησιάζουν τους 6 μήνες. Οι γάτες που δεν είναι καλά ή έχουν μακροχρόνιες παθήσεις της υγείας τους που απαιτούν τακτική φαρμακευτική.

Οι γάτες που δεν είναι καλά ή έχουν μακροχρόνιες παθήσεις που απαιτούν τακτική φαρμακευτική αγωγή, πρέπει να ελέγχονται συχνότερα.

Συμβουλές για να αφήνετε τη γάτα σας μόνη

Ας το παραδεχτούμε, όσο κι αν όλοι θα θέλαμε να μένουμε στο σπίτι με τη γάτα μας όλη μέρα, για τους περισσότερους από εμάς αυτό δεν είναι εφικτό.Πολλές γάτες μένουν τακτικά μόνες τους για όσο διαρκεί μια τυπική εργάσιμη ημέρα.Ακολουθεί μια λίστα με προτάσεις για να καλύψετε τις σωματικές και συναισθηματικές ανάγκες της γάτας σας όταν μένει μόνη της για κάποια χρονικά διαστήματα της ημέρας ή και τη νύχτα:

Αποσφραγίστε το σπίτι σας με ασφάλεια. Αφήστε τα καθίσματα της τουαλέτας κατεβασμένα, στηρίξτε τις πόρτες ώστε οι γάτες να μην μπορούν να παγιδευτούν στα δωμάτια, κλείστε τα παράθυρα και κρατήστε τα χημικά και τις πιθανές τοξίνες κλειστά.
Αν η γάτα σας έχει πρόσβαση στην ύπαιθρο, είναι πιθανώς ασφαλέστερο να την κρατάτε μέσα όταν δεν είστε κοντά. Οι γάτες που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους κινδυνεύουν από τροχαία ατυχήματα, καυγάδες με άλλα ζώα, τραύματα από πτώσεις και τοξίνες.

Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει άφθονη φρέσκια τροφή και καθαρό νερό.Είτε γεμίστε πολλά μπολ με νερό σε περίπτωση που ένα από αυτά ανατραπεί, είτε σκεφτείτε το ενδεχόμενο μιας βρύσης με νερό.Οι αυτόματες ταΐστρες για γάτες μπορεί να είναι χρήσιμες, όπως και οι ταΐστρες με μικροτσίπ (ειδικά αν έχετε πολλές γάτες ή γάτες με διαφορετικές δίαιτες).
Βεβαιωθείτε ότι τα κουτιά απορριμμάτων είναι καθαρά και βεβαιωθείτε ότι έχετε ένα διαθέσιμο για κάθε γάτα στο σπίτι συν ένα επιπλέον.

Οι κάμερες κατοικίδιων ζώων μπορεί να είναι χρήσιμες για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και να βλέπετε τι κάνει η γάτα σας. Κάποιες λειτουργούν και ως διανομείς λιχουδιών!
Οι διαχύτες φερομόνης μπορούν να βοηθήσουν να καθησυχάσετε τη γάτα σας και να αποτρέψετε το άγχος όταν είναι μόνη της.

Σκεφτείτε να αφήσετε την τηλεόραση ή κάποια μουσική ανοιχτή. Η έρευνα για τις προτιμήσεις των γατών έχει οδηγήσει σε μουσική γραμμένη ειδικά για τα αυτιά των αιλουροειδών!

Ο εμπλουτισμός του περιβάλλοντος βοηθά στην πρόληψη της πλήξης και της μοναξιάς. Δοκιμάστε ξύστρα, δέντρα για γάτες, ταΐστρες παζλ και παιχνίδια.

Ποιες επιλογές έχω για μεγαλύτερα ταξίδια μακριά από το σπίτι;

Για απουσίες που διαρκούν περισσότερο από 24 ώρες, κανονίστε να φροντίσει κάποιος τη γάτα σας, κατά προτίμηση στο σπίτι σας.

Εάν χρειαστεί να λείψετε από το σπίτι για περισσότερο από 24 ώρες, είναι ζωτικής σημασίας να κανονίσετε να φροντίσει κάποιος τη γάτα σας. Οι γάτες είναι εδαφικές, οπότε είναι γενικά λιγότερο αγχωτικό για αυτές να φροντίζονται στο ίδιο τους το σπίτι, αν είναι δυνατόν, είτε από έναν γείτονα ή φίλο που τις επισκέπτεται αρκετές φορές την ημέρα, είτε από έναν επαγγελματία pet sitter.

Η εναλλακτική λύση είναι η χρήση πανσιόν. Το ποια επιλογή θα επιλέξετε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της προσωπικότητας της γάτας σας. Ένας κακός ταξιδιώτης που περνάει τα ταξίδια με το αυτοκίνητο κάνοντας εμετό, νιαουρίζοντας και ουρλιάζοντας, είναι μάλλον καλύτερο να φροντίζεται στο σπίτι.

Μια κοινωνική, νεαρή, δραστήρια γάτα που είναι πιθανό να βαρεθεί και να κάνει αταξίες αν μείνει χωρίς επίβλεψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ίσως είναι καλύτερα να κλείσετε θέση σε ένα ασφαλές πανσιόν για πιο συνεχή επίβλεψη και προσοχή.

Γείτονας, φίλος ή μέλος της οικογένειας

Ιδανικά, επιλέξτε κάποιον που γνωρίζει από γάτες, ώστε να είναι πιο πιθανό να παρατηρήσει σημάδια κακής υγείας ή τραυματισμού. Η γάτα σας μπορεί να αισθάνεται λιγότερο αγχωμένη καθώς την επισκέπτεται κάποιος οικείος και όχι ένας ξένος.

Ανεξάρτητα από την επιλογή που θα επιλέξετε, αφήνετε πάντα αριθμούς επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης για εσάς και τον κτηνίατρό σας. Εάν η γάτα σας λαμβάνει φάρμακα, βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν αρκετά για να διαρκέσουν μέχρι να επιστρέψετε στο σπίτι και ότι το άτομο που φροντίζει τη γάτα σας γνωρίζει πώς και πότε να τα χορηγεί.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top