Πόσο ζουν οι χελώνες; – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Χρήσιμα

Οι χελώνες ανήκουν στην ομάδα των ερπετών που είναι γνωστή ως χελώνια. Οι χελώνες είναι ένα από τα μακροβιότερα είδη που μπορούν να διατηρηθούν ως κατοικίδια. Η διατήρηση μιας χελώνας ως κατοικίδιο ζώο απαιτεί σημαντική χρονική δέσμευση προκειμένου να παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αλλά με αυτή τη φροντίδα και τη δέσμευση, μπορούν πραγματικά να γίνουν σύντροφοι για όλη τους τη ζωή.

Διάρκεια ζωής των χελωνών

Η μέση διάρκεια ζωής μιας χελώνας ή χελώνας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το είδος. Ορισμένα είδη μπορεί να ζήσουν μόνο 10 έως 20 χρόνια σε αιχμαλωσία, ενώ άλλα μπορούν να ζήσουν έως και 150 χρόνια. Σε γενικές γραμμές, τα περισσότερα είδη χελωνών μπορούν να ζήσουν μέχρι και τα 50 τους χρόνια, εφόσον τους παρέχεται η κατάλληλη φροντίδα.

Οι περισσότερες χελώνες θα πρέπει ιδανικά να ζουν πολύ περισσότερο σε αιχμαλωσία απ’ ό,τι στη φύση. Στην άγρια φύση, πρέπει να βρίσκουν μόνοι τους την τροφή τους, εκτός από το να αποφεύγουν τα αρπακτικά, και δεν έχουν τακτική κτηνιατρική περίθαλψη. Ωστόσο, όταν διατηρούνται ως κατοικίδια ζώα, οι χελώνες είναι συνήθως δύσκολο να φροντιστούν. Το ακατάλληλο περιβάλλον και η ανεπαρκής σε θρεπτικά συστατικά διατροφή έχουν συχνά ως αποτέλεσμα άρρωστες, εξασθενημένες χελώνες με εξαιρετικά μικρή διάρκεια ζωής. Είναι σημαντικό να ερευνήσετε κάθε είδος και να συνεργαστείτε στενά με έναν κτηνίατρο ερπετών για να καλύψετε τις ειδικές ανάγκες τους.

Οι υδρόβιες χελώνες ζουν συνήθως 20-30 χρόνια σε αιχμαλωσία, αλλά πολλές μπορούν να ζήσουν πολύ περισσότερο. Οι χελώνες είναι πιο γνωστές για τη μακροζωία τους – με ορισμένες να υπολογίζεται ότι ζουν 100 έως 150 χρόνια. Παρακάτω παρουσιάζονται ορισμένα είδη χελωνών και χελωνών που διατηρούνται συνήθως και η κατά προσέγγιση διάρκεια ζωής τους:

Τι κάνει κάποιες χελώνες να ζουν περισσότερο από άλλες;

Τα μεγαλύτερα είδη χελωνών συνήθως ζουν περισσότερο από τα μικρότερα αντίστοιχα είδη. Ωστόσο, ακόμη και οι μικρότερες χελώνες μπορούν να ζήσουν 15 έως 25 χρόνια και θεωρούνται μακροχρόνια δέσμευση για τους γονείς κατοικίδιων ζώων.

Η γενετική μπορεί να παίξει ρόλο στη μακροζωία των χελωνών και των χελωνών, καθώς μπορεί να έχουν καρκίνο και άλλες ασθένειες που μειώνουν τη διάρκεια ζωής τους. Ωστόσο, η ακατάλληλη φροντίδα είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσει προβλήματα στις χελώνες και τις χελώνες σε αιχμαλωσία. Κάθε είδος έχει συγκεκριμένες ανάγκες, όπως:

Διατροφή

Θερμοκρασία και υγρασία

Ποιότητα νερού

Συμπλήρωση βιταμινών

Έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία

Μέγεθος κατοικίας

Εμπλουτισμός

Όταν ερευνάτε τα διάφορα είδη, θα παρατηρήσετε ότι προέρχονται από διάφορα περιβάλλοντα. Ορισμένα ζώα είναι αληθινά πλάσματα της ερήμου, άλλα βρίσκονται σε υγρές ζώνες και άλλα ζουν όλη τους τη ζωή μέσα στο νερό. Αυτές οι διαφορές μπορούν να βοηθήσουν να κατευθύνουν τους γονείς κατοικίδιων ζώων προς ένα κατοικίδιο ζώο που ταιριάζει καλύτερα στην κατάσταση διαβίωσής τους. Οι χελώνες της ερήμου, όπως η Sulcata, μπορεί να ζουν καλά έξω σε θερμές περιοχές της χώρας, όπως οι νοτιοδυτικές, αλλά θα χρειάζονταν ένα εσωτερικό περιβάλλον στις μεσοδυτικές πολιτείες.

Οι χελώνες και οι χελώνες σε αιχμαλωσία συχνά υποκύπτουν σε ασθένειες που σχετίζονται με τη φροντίδα. Συχνά παρουσιάζουν ανεπάρκεια βιταμίνης Α και ασβεστίου λόγω κακής διατροφής και ακατάλληλου φωτισμού. Μπορούν εύκολα να αποκτήσουν αποστήματα και παράσιτα στην αιχμαλωσία, εκτός από ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις.

Οι χελώνες και οι χελώνες σε αιχμαλωσία είναι επίσης συχνά θύματα βλάβης στο κέλυφος τους – τις περισσότερες φορές λόγω δαγκώματος από τον οικογενειακό σκύλο. Είναι επιτακτική ανάγκη να διαχωρίζετε τη χελώνα ή τη χελώνα σας από σκύλους ή γάτες που θα μπορούσαν να τους επιτεθούν, καθώς και να θέτετε σε καραντίνα τυχόν νέα ερπετά για να αποτρέψετε τη διάδοση ασθενειών.

Πώς να βελτιώσετε τη διάρκεια ζωής της χελώνας σας

Ευτυχώς, με την κατάλληλη έρευνα, τη δέσμευση και μια σταθερή σχέση με έναν κτηνίατρο, οι χελώνες μπορούν να γίνουν σπουδαία οικογενειακά κατοικίδια. Πολλοί ζωολογικοί κήποι και καταφύγια άγριας ζωής είναι υπερπλήρεις με χελώνες που έχουν εγκαταλειφθεί, γι’ αυτό ελέγχετε πάντα αυτά τα μέρη όταν ψάχνετε να υιοθετήσετε. Πιθανόν να είναι σε θέση να σας βοηθήσουν να καθιερώσετε και τη σωστή φροντίδα της χελώνας ή της χελώνας σας! Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες σημαντικές πτυχές της φροντίδας των χελωνών:

Διατροφή

Οι περισσότερες χελώνες είναι φυτοφάγοι, απαιτώντας ένα πλήθος χόρτων και χορταριών, εκτός από χόρτα όπως το μαρούλι και τα χόρτα της πικραλίδας. Θα πρέπει επίσης να τους προσφέρονται λαχανικά όπως πράσινα φασόλια, κολοκυθάκια και κολοκύθια. Μπορούν να προσφέρονται σφαιρίδια που διατίθενται στο εμπόριο, αλλά δεν θα πρέπει να αποτελούν το βασικό συστατικό της διατροφής, καθώς μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα με τα νεφρά των χελωνών.

Απολαμβάνουν περιστασιακά φρούτα, αλλά θα πρέπει να προσφέρονται μόνο ως ειδική λιχουδιά και όχι περισσότερο από το 5% της διατροφής τους. Ορισμένα αγαπημένα φρούτα είναι το μάνγκο, η παπάγια, η μπανάνα, το πεπόνι, οι φράουλες και το καρπούζι.

Ασβέστιο

Όλες οι χελώνες σε αιχμαλωσία χρειάζονται συμπλήρωμα ασβεστίου. Συνεργαστείτε με τον κτηνίατρό σας για να καθορίσετε το καλύτερο προϊόν για το κατοικίδιό σας.

Στέγαση

Οι χελώνες χρειάζονται καταφύγιο και μεγάλα κλουβιά. Συνήθως τα καταφέρνουν καλύτερα όταν διατηρούνται σε εξωτερικούς χώρους, λόγω των μεγάλων απαιτήσεων τους σε χώρο. Θα πρέπει να έχουν καθημερινά φρέσκο, καθαρό νερό για να πίνουν και να μουλιάζουν. Μπορούν να αποδράσουν, σκάβοντας κάτω από τους φράχτες, γι’ αυτό πρέπει να είστε προσεκτικοί όταν κατασκευάζετε το κλουβί τους.

Οι υδρόβιες και ημιυδρόβιες χελώνες χρειάζονται μεγάλες εκτάσεις για να κολυμπούν, να λιάζονται και να κυνηγούν. Η ποιότητα του νερού της δεξαμενής είναι πρωταρχικής σημασίας, καθώς περνούν τον περισσότερο χρόνο τους εκεί. Το καλό φιλτράρισμα, οι συχνές αλλαγές νερού, ο καθαρισμός και οι δοκιμές νερού είναι σημαντικά για τη μακροζωία της υδρόβιας και ημι-υδρόβιας χελώνας. Το μη καθαρό νερό μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση του καβουκιού, έλκος, δερματίτιδα, μόλυνση και θάνατο.

Θερμοκρασία

Όλα τα είδη απαιτούν συγκεκριμένες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, της νύχτας και της ηλιοθεραπείας, οι οποίες πρέπει να παρακολουθούνται συχνά και να προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες. Οι θερμοκρασίες νερού των υδρόβιων ειδών κυμαίνονται συνήθως μεταξύ 75-85°F.

Φωτισμός

Ο υπεριώδης φωτισμός είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία των περισσότερων ερπετών, συμπεριλαμβανομένων των χελωνών και των χελωνών, επειδή επιτρέπει τον σωστό μεταβολισμό του ασβεστίου.

Κτηνιατρική φροντίδα

Όλα τα είδη χελωνών απαιτούν τουλάχιστον μία κτηνιατρική εξέταση ανά έτος για πλήρη φυσική εξέταση, έλεγχο του βάρους, επανεξέταση της εκτροφής και γενική αξιολόγηση της υγείας. Τα δείγματα κοπράνων πρέπει να ελέγχονται συχνότερα για ενδείξεις παρασίτων. Καθώς οι χελώνες γερνούν, οι εξετάσεις αίματος ρουτίνας μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό της λειτουργίας των εσωτερικών οργάνων και άλλων σημείων ασθένειας.

Εμπλουτισμός

Όλες οι χελώνες ωφελούνται από την ευκαιρία να αναζητούν, να σκάβουν ή να ψάχνουν για τις αγαπημένες τους τροφές, λιχουδιές και παιχνίδια. Η αναζήτηση τροφής μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πλήξης στις χελώνες σε αιχμαλωσία και είναι πιο επιτυχής όταν μιμείται μια φυσική συμπεριφορά.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top