Πόσο ζουν τα κουνέλια; Οδηγός φροντίδας, τροφής και περιποίησης, Όλα τα χρήσιμα και συμβουλές

κουνέλια

Τα κουνέλια είναι αρκετά δημοφιλή κατοικίδια και η μακροζωία τους αυξάνεται κάθε χρόνο χάρη στη φροντίδα που τους παρέχουν οι ιδιοκτήτες τους. Είναι γνωστό ότι πολλά πράγματα μπορούν να επηρεάσουν τη μακροζωία ενός κατοικίδιου ζώου, και τα κουνέλια δεν αποτελούν εξαίρεση.

Ιστορία των κουνελιών ως κατοικίδια ζώα

Τα οικόσιτα κουνέλια διαφέρουν πολύ από τα άγρια κουνέλια, τα οποία ζουν σε θαμνώνες- Oryctolagus cuniculus είναι η λατινική ονομασία του οικόσιτου κουνελιού, ενώ Lepus sylvaticus είναι η λατινική ονομασία του άγριου κουνελιού. Με άλλα λόγια, τα άγρια και τα οικόσιτα κουνέλια είναι μακρινοί συγγενείς που ανήκουν στην ίδια οικογένεια αλλά με σημαντικές τεχνικές διαφορές.

Τα κουνέλια χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες για τροφή και γούνα, αλλά από τον 19ο αιώνα έχουν γίνει το προτιμώμενο οικόσιτο ζώο. Στα τέλη του 20ού αιώνα, τα κουνέλια άρχισαν να μπαίνουν στα σπίτια ως κατοικίδια και η δημοτικότητά τους αυξήθηκε. Τα κουνέλια έγιναν επίσης περισσότερο γνωστά για τους υπέροχους χαρακτήρες τους, τη βελτιωμένη εκτροφή και το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής τους.

κουνέλια

Φυλές κουνελιών και μακροζωία

Σύμφωνα με την Pet Rabbit Society, οι περισσότερες ράτσες κουνελιών για κατοικίδια ζουν 8-14 χρόνια. Ωστόσο, ορισμένα ζουν πολύ περισσότερο.

Όπως συμβαίνει και με τους σκύλους, οι μικρές και οι νάνες φυλές κουνελιών ζουν περισσότερο από τις μεγάλες φυλές. Τα νάνα, τα μίνι και τα μικροσκοπικά κουνέλια μπορούν να ζήσουν έως και δύο τάξεις μεγέθους περισσότερο από τις μεγάλες φυλές, όπως οι γαλλικοί γίγαντες και οι φλαμανδικοί γίγαντες.

Διατροφή και διάρκεια ζωής

Όπως όλα τα κατοικίδια ζώα, έτσι και τα κουνέλια έχουν ιδιαίτερες διατροφικές απαιτήσεις. Η σωστή διατροφή των κουνελιών έχει άμεσο αντίκτυπο στη μακροζωία και την ποιότητα ζωής τους.

Η διατροφή επηρεάζει τη συνολική υγεία ενός κουνελιού και χωρίς σημαντικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, το κουνέλι δεν θα είναι υγιές. Οι ειδικές τροφές, όπως το σανό και τα λαχανικά, είναι ιδανικές για τα οικόσιτα κουνέλια.

Τα σνακ και τα φρούτα πρέπει να δίνονται με μέτρο. Μια ισορροπημένη διατροφή θα έχει ως αποτέλεσμα ένα κουνέλι υγιές και μακρόβιο. Μερικοί άνθρωποι ταΐζουν απλώς τα κουνέλια τους με σανό και άλλες τροφές που πωλούνται στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων, αλλά αυτή η διατροφή δεν παρέχει τις πλήρεις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται τα κουνέλια.

κουνέλι

Υγεία και διάρκεια ζωής

Εκτός από την τροφή, πολλά ακόμα πράγματα θα διασφαλίζουν την υγεία του κουνελιού. Τα κουνέλια μπορεί να εμφανίσουν ασθένειες ή να προσβληθούν από παράσιτα, και εάν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία διακινδυνεύεται η διάρκεια ζωής τους.

Η καλή υγιεινή, τόσο η δική σας- σωστός καθαρισμός χεριών πριν και μετά την επαφή με το κουνέλι –  αλλά και του κλουβιού,  είναι σημαντική για την υγεία του κουνελιού σας. οι τακτικές εξετάσεις στον κτηνίατρο θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε έγκαιρα τυχόν προβλήματα που εάν αναπτύξει το κουνέλι μπορεί να αποβούν  μοιραία και επικίνδυνα για την ζωή του.

Η στείρωση επίσης μπορεί να επιμηκύνει την ζωή του κουνελιού σας. τα θηλυκά κουνέλια είναι επιρρεπή σε καρκίνους του μαστού και της μήτρας ενώ τα αρσενικά σε καρκίνο των όρχεων. Στειρώνοντας το κουνέλι σας θα μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου και θα αυξήσετε τις πιθανότητες να ζήσει μια μακρά ζωή.

κουνέλια

Καθημερινές ρουτίνες και διάρκεια ζωής

Τα κουνέλια χρειάζονται πολύ χώρο και καθημερινή πνευματική διέγερση. Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα κουνέλια είναι παραμελημένα και ζουν ευτυχισμένα σε κλουβιά. Τα κουνέλια μπορούν να ζουν σε εξωτερικούς χώρους, αλλά μπορούν επίσης να ζουν σε ευρύχωρους χώρους, όπως τα υπνοδωμάτια. Τα κουνέλια χρειάζονται χώρο για να παίζουν, χρειάζονται κάτι για να τρέχουν και να μασάνε. Χωρίς χώρο και εμπλουτισμό στην καθημερινότητά τους, τα κουνέλια δεν θα είναι πολύ ευτυχισμένα και επομένως δεν θα είναι υγιή.

Είναι επίσης σημαντικό να ζουν σε ένα ήσυχο σπίτι. Το υπερβολικό άγχος μπορεί να σκοτώσει ένα κουνέλι ακαριαία. Το βίαιο γάβγισμα, το νιαούρισμα, οι ξαφνικές χειρονομίες ή οι τραυματισμοί μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο από σοκ.

κουνέλια

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο κουνέλι;

Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Μικ, ένα κουνέλι από το Ιλινόις των ΗΠΑ, γιόρτασε τα 16α γενέθλιά του. Αναγνωρίστηκε από το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως το μεγαλύτερο κουνέλι. Επίσης, η Hazel, ένα μικρό γκρίζο κουνέλι που πέθανε στο Ηνωμένο Βασίλειο, επέζησε μέχρι τα 16. Πριν από την Hazel, το ρεκόρ ανήκε σε ένα κουνέλι που έζησε μέχρι τα 14.

κουνέλι

Τα περισσότερα κουνέλια δεν ζουν διψήφιο αριθμό, οπότε όποιος έχει ένα μεγάλο σε ηλικία κουνέλι θα πρέπει να το θεωρήσει επίτευγμα. Μπορεί αν είναι μικρά αλλά η φροντίδα τους είναι σημαντική και δεν πρέπει να παραμελείτε.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr