Πόσων ετών είναι ο σκύλος και η γάτα σου σε ανθρώπινα χρόνια;- Ο πίνακας που θα σε βοηθήσει να υπολογίσεις

by Έφη Αθανασίου

Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κατοικίδιου, όταν θέλουν να υπολογίσουν την ηλικία του ζώου τους, δυσκολεύονται. Όσον αφορά τους σκύλους, το πιο γνωστό παράδειγμα είναι ότι ένας χρόνος που ζει ο σκύλος ισούται με 7 ανθρώπινα χρόνια. Ωστόσο, τα πράγματα είναι λίγο περίεργα και στο παρακάτω άρθρο ο υπολογισμός της ηλικίας βασίζεται σε περισσότερους παράγοντες.

Μπορούμε να βρούμε έναν πιο ακριβή τρόπο για να καταλάβει κανείς ποιο στάδιο ζωής διανύει ο σκύλος του; Ναι, απαντά ο Τζέσι Γκρέιντι, καθηγητής της κτηνιατρικής σχολής του Mississippi State University, σε ένα πρόσφατο άρθρο του. Ο Γκρέιντι εξηγεί ακριβώς γιατί είναι λανθασμένος ο συνήθης τρόπος υπολογισμού της ηλικίας των κατοικίδιων ζώων μας και τον αντικαθιστά με έναν επιστημονικά πιο ακριβή.

Ο σωστός υπολογισμός ηλικίας της γάτας και του σκύλου

Έχει μια μεγάλη δόση λογικής ο παλιός κανόνα που λέει ότι ένας χρόνος σκυλίσιας ζωής ισούται με επτά χρόνια του ανθρώπου, παραδέχεται ο Γκρέιντι, «Οι άνθρωποι παρατήρησαν ότι με την βέλτιστη υγειονομική περίθαλψη, ένα σκυλί μεσαίου μεγέθους ζει κατά μέσο όρο το ένα έβδομο του χρόνου ζωής του ιδιοκτήτης του». Αλλά, συνεχίζει ότι «δεν είναι όλα τα σκυλιά “μεσαίου μεγέθους” … σκεφτείτε ένα Τσιουάουα και έναν Μεγάλο Δανό». Αυτό που χρειάζονται τόσο οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων όσο και οι κτηνίατροι είναι ένας τρόπος ο οποίος κατά τον υπολογισμό του προσδόκιμου ζωής θα λαμβάνει υπόψη το μέγεθος ενός συγκεκριμένου σκύλου. Οι κτηνίατροι, λοιπόν, έχουν αναπτύξει ακριβώς ένα τέτοιο εργαλείο με τη μορφή του παρακάτω διαγράμματος.

Υπολογίζοντας το μέγεθος του σκύλου σας και ακολουθώντας την αντίστοιχη γραμμή, μπορείτε να υπολογίσετε αν το μαλλιαρό «μωρό» σας ισοδυναμεί με έναν δραστήριο πενηντάρη ή με έναν ώριμο κύριο 80 ετών. Οι γατόφιλοι, εξάλλου, μπορούν να ρίξουν μια ματιά στο αντίστοιχο διάγραμμα για γάτες.

Παρόλα αυτά, ο Γκρέιντι προειδοποιεί, ότι όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά μπορούν να γεράσουν πιο αργά ή πιο γρήγορα, πράγμα που εξαρτάται από παράγοντες που έχουν σχέση με τον τρόπο της ζωής τους. Στα πενήντα του αισθάνεται κανείς πολύ διαφορετικά αν η μόνη άσκηση που κάνει είναι να ανοίγει την πόρτα του φαστφουντάδικου, σε σχέση με κάποιον που τρέχει σε μαραθώνιους και σε όλη τη ζωή του τρώει κινόα. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους σκύλους, τους πιο παχουλούς και τους πιο γυμνασμένους, αντίστοιχα.

Προκύπτει αβίαστα λοιπόν οτι, η αξιολόγηση της ηλικίας του κατοικιδίου σας μπορεί να γίνει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια από έναν επαγγελματία που θα αξιολογήσει τη γενική υγεία του ζώου. «Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η γενική κατάσταση της υγείας του κατοικίδιου σας μπορεί να επηρεάσει την πραγματική ηλικία του θετικά ή αρνητικά. Έτσι, την επόμενη φορά που θα επισκεφθείτε τον κτηνίατρο, μιλήστε μαζί του για την ηλικία του ζώου σας και για τις συστάσεις που έχει να σας κάνει για την υγεία του», συνιστά ο Γκρέιντι.

Καταληκτικά, τα παραπάνω διαγράμματα θα σας δώσουν μια πιο ακριβή αίσθηση για το πόσα χρόνια θα περάσετε ακόμη με το φιλαράκι σας σε σχέση με τον παλαιό, ξεπερασμένο κανόνα του γινόμενου της ηλικίας του επί επτά. Επιπρόσθετα, ζητούμενο είναι επίσης όχι μόνο να ζούν αλλά να ζούν και ποιοτικά για αυτό παρακάτω θα σας αναφέρουμε κάποιες συμβουλές, ώστε αυτό να είναι όσο πιο εφικτό γίνεται

Συμβουλές για τη μακροζωία του σκύλου σας

Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο να είναι συχνές
Οι σκύλοι, όπως και όλα τα κατοικίδια, απαιτούν τακτική κτηνιατρική φροντίδα. Ωστόσο, η επίσκεψη στον κτηνίατρο δεν είναι μόνο για τους καθιερωμένους εμβολιασμούς. Μία εξέταση ρουτίνας μπορεί να αποκαλύψει ζητήματα υγείας για το οποία δεν είχατε ιδέα. Σε πολλές περιπτώσεις, μια έγκαιρη διάγνωση βελτιώνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας.

Μην αφήνετε τον σκύλο σας χωρίς επίβλεψη
Επιτρέποντας στον σκύλο σας να περιφέρεται ελεύθερα, ενδέχεται να τον θέσετε σε μια σειρά από κινδύνους, άθελά σας. Τα πιο συνηθισμένα είναι, τα ατυχήματα από αυτοκίνητα, η έκθεση σε μεταδοτικές ασθένειες ή σε δηλητήρια και πολλά άλλα. Επιπλέον, επιτρέποντας του να περιφέρεται χωρίς επίβλεψη μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις με τους γείτονές σας, αν βλέπει το γκαζόν τους ή τον κήπο τους σαν τουαλέτα ή σαν χώρο σκαψίματος.

Επιλέξτε ζωοτροφές υψηλής ποιότητας
Φροντίστε να αγοράζετε τροφές που να περιέχουν τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν τον σκύλο σας, να έχει λαμπερό τρίχωμα, υγιές δέρμα και λαμπερά μάτια. Μια καλή διατροφή βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία του εντέρου του και δυναμώνει τις αρθρώσεις και τους μυς.

Διατηρήστε τον σκύλο σας άπαχο
Τα κατοικίδια ζώα που είναι υπέρβαρα, διατρέχουν κίνδυνο για πολλά προβλήματα υγείας. Η παχυσαρκία είναι η κυριότερη διατροφική ασθένεια που παρατηρείται σε ζώα συντροφιάς. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας υπέρβαρος ή παχύσαρκος σκύλος, μπορεί να του ζήσει μέχρι και δύο χρόνια λιγότερο! Και αυτό πολύ απλά γιατί το βάρος τού καταπονεί τις αρθρώσεις, την καρδιά και μπορεί να του προκαλέσει διαβήτη.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr