Προετοιμαστείτε για την Ανάσταση: Πώς πρέπει να φροντίζω τα κατοικίδιά μου κατά τη διάρκεια των βεγγαλικών;

Χρήσιμα

Υπάρχουν πολλές γιορτές που μπορεί να περιλαμβάνουν πυροτεχνήματα, συμπεριλαμβανομένου του Πάσχα. Δυστυχώς, πολλά ζώα τρομοκρατούνται από τις επιδείξεις πυροτεχνημάτων και τους δυνατούς κρότους και αυτά μπορεί έμμεσα να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των ζώων, προκαλώντας τους να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τους δυνατούς θορύβους. Ειδικά τα σκυλιά και τα άλογα συχνά προσπαθούν να τρέξουν μακριά όταν τρομάζουν από τα πυροτεχνήματα και μπορεί να τραυματιστούν. Πολλά από αυτά τα ζώα μπορεί να καταλήξουν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους. Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι πηδούν μέσα από τζάμια για να ξεφύγουν από τους δυνατούς θορύβους και πηδούν εύκολα πάνω από φράχτες που κανονικά θα τα περιόριζαν ή σκάβουν κάτω από αυτούς.


Τι μπορώ να κάνω για το σκύλο μου;

Προετοιμαστείτε έγκαιρα.
Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τις διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για τη διαχείριση των φοβιών του θορύβου – ρωτήστε τον για τυχόν νέες θεραπευτικές επιλογές.
Βγάλτε το σκύλο σας για άσκηση πριν από την έναρξη των πυροτεχνημάτων, π.χ. μια αρκετά μεγάλη βόλτα, και μετά από μερικές ώρες μπορείτε να τον ταΐσετε με ένα γεύμα. Ένας κουρασμένος και καλά ταϊσμένος σκύλος μπορεί να είναι λιγότερο αγχωμένος κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αν μπορείτε, μείνετε στο σπίτι για να είστε με το κατοικίδιό σας.
Αφήστε το σκύλο σας να είναι μαζί σας, παραμείνετε ήρεμοι και κάντε τις συνήθεις δραστηριότητές σας. Αποφύγετε να ασχοληθείτε υπερβολικά με το κατοικίδιό σας, καθώς αυτό μπορεί να ενθαρρύνει την αγχώδη συμπεριφορά. Προσπαθήστε να το εμπλέξετε σε κανονικές δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι. Ανταμείψτε το σκύλο σας για την ήρεμη συμπεριφορά του, οι ανταμοιβές περιλαμβάνουν τη χορήγηση λιχουδιών για σκύλους και το αγαπημένο του παιχνίδι για σκύλους.
Κρατήστε το σκύλο σας σε εσωτερικό χώρο, αν είναι δυνατόν, κλείστε τις περσίδες/κουρτίνες για να μειώσετε τα οπτικά ερεθίσματα και δημιουργήστε μια άνετη κρυψώνα. Ένα παράδειγμα κρυψώνα μπορεί να είναι ένα χαρτόκουτο με κουβέρτες στο εσωτερικό του. Καλύψτε το κουτί με μια άλλη κουβέρτα και βάλτε απαλή μουσική ή την τηλεόραση για να καλύψετε τον θόρυβο έξω.
Αποσπάστε την προσοχή του σκύλου σας με παιχνίδια και φαγητό. Μην τα επιβάλλετε με το ζόρι στο σκύλο σας, αν θέλει να κρυφτεί αντί γι’ αυτό.
Μην τιμωρείτε το σκύλο σας αν δείχνει σημάδια φόβου και αγωνίας.
Οι σκύλοι που πανικοβάλλονται μπορεί να πνιγούν από ένα κολάρο ή ένα λουρί, γι’ αυτό ποτέ μην δένετε το σκύλο σας κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων και ποτέ μην χρησιμοποιείτε αλυσίδα πνιγμού για να συγκρατήσετε το σκύλο σας.
Βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας φέρει μικροτσίπ και ότι τα στοιχεία επικοινωνίας σας είναι ενημερωμένα στο μητρώο μικροτσίπ. Βεβαιωθείτε επίσης ότι φοράει ετικέτα ταυτότητας με τα ενημερωμένα στοιχεία επικοινωνίας σας, ώστε να μπορεί εύκολα να επιστραφεί σε περίπτωση που δραπετεύσει κατά λάθος.
Η άμεση επίβλεψη είναι σημαντική για την αποφυγή τραυματισμών ή αποδράσεων. Εάν δεν μπορείτε να επιβλέπετε τον σκύλο σας τη νύχτα, σκεφτείτε να κάνετε εναλλακτικές ρυθμίσεις ώστε ο σκύλος σας να επιβλέπεται άμεσα από ένα υπεύθυνο άτομο ή μπορείτε ακόμη και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να φιλοξενήσετε τον σκύλο σας σε ένα καλό και αξιόπιστο κυνοκομείο, ώστε να είναι ασφαλής.
Οι φερομόνες που καταπραΰνουν τα σκυλιά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της έντασης του φόβου του σκύλου σας και μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ηρεμίας.
Τα σκυλιά δεν πρέπει να αφήνονται μόνα τους έξω, καθώς αυτό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να βιώσουν φόβο και αγωνία, καθώς και μεγαλύτερη πιθανότητα απόδρασης.


Τι γίνεται με τις γάτες, τα κουνέλια και τα άλλα κατοικίδια ζώα;

Οι γάτες θα πρέπει να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους κατά τη διάρκεια επιδείξεων πυροτεχνημάτων. Οι περισσότερες γάτες θα βρουν κάποιο ασφαλές μέρος για να κρυφτούν και συνήθως θα βγουν έξω όταν σταματήσει ο θόρυβος- βεβαιωθείτε ότι έχουν κάποια άνετα και ασφαλή μέρη για να κρυφτούν Βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας έχει μικροτσίπ και ότι τα στοιχεία σας είναι ενημερωμένα στο μητρώο μικροτσίπ σε περίπτωση που δραπετεύσει και χαθεί. Τα κουνέλια και άλλα μικρά ζώα, όπως τα ινδικά χοιρίδια, θα πρέπει να φιλοξενούνται με ασφάλεια κατά τη διάρκεια της επίδειξης πυροτεχνημάτων.

Πώς να βοηθήσετε τις γάτες που φοβούνται τα πυροτεχνήματα:

  • Προσφέρετε κρυψώνες στο σπίτι σας .π.χ. κάτω από έπιπλα ή σε μια ήσυχη γωνιά.
  • Μην αγχώνετε τη γάτα σας προσπαθώντας να την βγάλετε έξω. Αφήστε τις μέχρι να είναι έτοιμες.
  • Κρατήστε τις μέσα για να αποφύγετε το άγχος τους.
  • Τοποθετήστε μικροτσίπ στις γάτες σας σε περίπτωση που τρομάξουν και δραπετεύσουν έξω.

Τα άλογα είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο να τρέπονται σε φυγή όταν εκτίθενται σε πυροτεχνήματα. Μια πρόσφατη μελέτη στη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσε ότι ένας μεγάλος αριθμός ιδιόκτητων αλόγων δραπετεύει ως αντίδραση στα πυροτεχνήματα. Ορισμένα άλογα επιστρέφουν με αμυχές, τραυματισμούς και σπασμένα άκρα. Κατά την προετοιμασία για μια γνωστή εκδήλωση πυροτεχνημάτων σε κοντινή απόσταση, εάν είναι δυνατόν, τα άλογα θα πρέπει να σταβλίζονται με ασφάλεια ή να μεταφέρονται προσωρινά σε μια τοποθεσία μακριά από την επίδειξη πυροτεχνημάτων, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος να υποστούν σωματική βλάβη. Οποιαδήποτε αιχμηρά αντικείμενα που θα μπορούσαν να τραυματίσουν ένα πανικόβλητο άλογο θα πρέπει να απομακρυνθούν, τα παράθυρα του στάβλου θα πρέπει να καλυφθούν για να κρύψουν τη θέα των πυροτεχνημάτων και να μειώσουν το θόρυβο, ενώ θα πρέπει να υπάρχει τροφή και νερό για το άλογο.

Τα άγρια ζώα επηρεάζονται επίσης από τους απροσδόκητους θορύβους και τα έντονα φώτα που παράγουν τα πυροτεχνήματα. Τα άγρια πτηνά συχνά θα πετάξουν λόγω φόβου και πανικού και μπορεί να υποστούν τραυματισμούς ως αποτέλεσμα της πτήσης τους μεταξύ τους, σε δέντρα, φράχτες και κτίρια. Μεγαλύτερα ζώα, όπως καγκουρό, γουάλαμπι και γουόμπατς, μπορεί να ξεφύγουν από το θόρυβο και να καταλήξουν στους δρόμους, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ή να σκοτωθούν από οχήματα. Τα υπολείμματα πυροτεχνημάτων είναι επίσης τοξικά εάν καταποθούν από τα ζώα. Επικοινωνήστε με την τοπική οργάνωση φροντίδας της άγριας πανίδας αν έχετε ανησυχίες σχετικά με τους κινδύνους για την τοπική άγρια πανίδα.

Απολαύστε τα πυροτεχνήματα με υπευθυνότητα και λάβετε προφυλάξεις για την προστασία των κατοικίδιων ζώων και της άγριας ζωής.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top