Προβλήματα προσαρμογής: Μάθε γιατί οι γάτες ξύνουν την άμμο τους-Όλα όσα θες να ξέρεις για την τουαλέτα τους

Ίσως και εσείς έχετε αναρωτηθεί γιατί η γάτα σας γρατζουνάει την άμμο της, σκάβει και γενικώς…κάνει τόση φασαρία όταν πηγαίνει στην τουαλέτα της.

Γιατί άμμος;

Εχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι γάτες που έχουμε ως κατοικίδια χρησιμοποιούν άμμο για την ανάγκη τους; Ακολουθούν την συνήθεια των προγόνων τους.Σύμφωνα με την Τζέσικα Ρομίν, κτηνίατρο για μικρά ζώα στην κλινική BluePearl Veterinary Partners στο Σάουθφιλντ του Μίτσιγκαν, οι γάτες προήλθαν από ένα περιβάλλον ερήμου. Πρόκειται για ζώα που ,από τη φύση τους, φροντίζουν για την υγιεινή τους. Εθαβαν τα περιττώματά τους μέσα στην ξηρή άμμο, με σκοπό να τα κρύψουν.Ωστόσο, αν είσαι, σήμερα, ιδιοκτήτης γάτας, σίγουρα δεν θα γέμιζες όλο σου το σπίτι με άμμο από την αφρικάνικη έρημο. Γι′ αυτό, το κατοικίδιό σου «συμβιβάζεται» με την ειδική άμμο του εμπορίου.

Υπάρχει πληθώρα ειδών στα καταστήματα. Το κλασικό είδος άμμου είναι φτιαγμένο από πυλό (απλή άμμος) και σχεδιασμένο να απορροφά την υγρασία και να εξουδετερώνει τις οσμές. Σύμφωνα, όμως, με την κτηνίατρο Τζένιφερ Φρίμαν, ο καθαρισμός της αμμοδόχου επιτυγχάνεται πιο εύκολα με την άμμο από πυλό μπετονίτη (αυτοσυγκολλούμενη άμμος), οι κόκκοι της οποίας κολλάνε μεταξύ τους και επιτρέπουν την πιο εύκολη αφαίρεση των ακαθαρσιών.

Μπορεί η άμμος υγιεινής να γίνει επικίνδυνη ;

Ισως να έχετε ακούσει κάποιους ισχυρισμούς ότι τα δύο πιο διαδεδομένα είδη άμμου του εμπορίου είναι τοξικά. Ομως, η Τζέσικα Ρομίν τονίζει ότι τα περισσότερα υλικά δεν εμπνέουν ανησυχία. «Τοξική μπορεί να γίνει μόνο η άμμος από μπετονίτη εάν η γάτα σας αρχίσει να την τρώει. Τότε, είναι πιθανό να προκληθεί δυσκοιλιότητα» προειδοποιεί η κτηνίατρος και εξηγεί ότι αν η γάτα ξεκινήσει ,ξαφνικά, να καταπίνει την άμμο, πρέπει να επισκεφτείτε έναν κτηνίατρο, καθώς αυτό μπορεί να είναι σύμπτωμα αναιμίας. Σε αυτήν την περίπτωση, προσπαθεί να πάρει τον απαραίτητο σίδηρο.

Για τα κατοικίδια με αναπνευστικά προβλήματα, όπως το άσθμα, ή απλή ευαισθησία στη σκόνη, επιλέξτε άμμο χωρίς πολύ σκόνη (low dust) και ένα δοχείο χωρίς κάλυμα γιατί το κάλυμα εγκλωβίζει τη σκόνη.

γάτα

Εναλλακτικές λύσεις

Αν διατηρείτε ακόμη αμφιβολίες για την ασφάλεια των κλασικών ειδών άμμου ή αν η γάτα σας δεν δείχνει προτίμηση για τίποτα από τα παραπάνω, υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές στα καταστήματα, κάποιες από τις οποίες είναι και περισσότερο φιλικές προς το Περιβάλλον. Η άμμος μπορεί να κατασκευαστεί από κόκκους καλαμποκιού, ανακυκλωμένο χαρτί, άμμο θαλάσσης ή ακόμα και λάστιχο αυτοκινήτου.Οποια και να είναι η δική σας προτίμηση, η γάτα είναι αυτή που θα κάνει την τελική επιλογή. «Το πιο σημαντικό είναι να ικανοποιείται η ίδια» τονίζει η Φρίμαν. Βέβαια, αν αλλάξετε ξαφνικά το υλικό της άμμου, η γάτα ίσως διστάζει ή αρνείται να την χρησιμοποιήσει. Η Ρομίν συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες να αναμειγνύουν, στην αρχή,τα υλικά για να προσαρμοστεί πιο εύκολα.

Αν προτεραιότητά σας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, πρέπει να γνωρίζετε ότι ο πυλός και η σιλικόνη δεν είναι βιοδιασπώμενα υλικά και αφήνουν το «στίγμα» τους, αφού τα πετάξετε. Προτιμήστε άμμο με καλαμπόκι, ξύλο, χαρτί ή σιτάρι, η οποία λειτουργεί και ως λίπασμα για τον κήπο σας. Έτσι έχετε δύο σε ένα.Η σημασία της καθαριότητας είναι τεράστια. Η Ρομίν προτείνει να αφαιρείτε καθημερινά ό,τι αφήνει η γάτα σας και να καθαρίζετε προσεκτικά ολόκληρο το δοχείο μια φορά την εβδομάδα.Σε κάθε περίπτωση, το κυριότερο απ΄όλα είναι η υγεία και η ευχαρίστηση του αγαπημένου σας κατοικιδίου. Μεριμνήστε για την υγιεινή του και θυμηθείτε πως η γάτα σας δεν πρόκειται να συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο από αυτό που επιθυμεί…

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr