Ψυχολογική οδύνη: Τα αποτελέσματα της κακομεταχείρισης των ζώων

Χρήσιμα

Η κακομεταχείριση που υφίστανται τα ζώα σε αιχμαλωσία έχει ως αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να βλάπτεται η ψυχολογική τους υγεία. Αυτή η ψυχολογική οδύνη μπορεί να προκύψει ουσιαστικά από οποιαδήποτε μορφή κακομεταχείρισης που έχει συζητηθεί μέχρι τώρα.

Χρόνιο στρες

Μια από τις πιο συνηθισμένες εκδηλώσεις ψυχολογικής οδύνης στα ζώα σε αιχμαλωσία είναι το χρόνιο στρες. Η έρευνα καταδεικνύει ότι πολλά ζώα σε αιχμαλωσία βιώνουν μια συσσώρευση επαναλαμβανόμενων οξέων στρεσογόνων παραγόντων από τις διάφορες μορφές κακομεταχείρισης, οι οποίοι στη συνέχεια δημιουργούν ένα σταθερά υψηλό αλλοστατικό φορτίο. Για παράδειγμα, το 42% των μελετών σε μια μετα-ανάλυση διαπίστωσε αυξημένες συγκεντρώσεις GC σε άγρια ζώα σε αιχμαλωσία – δείκτης μακροχρόνιας έκθεσης στο στρες.

Αποδείξεις αυτού του χρόνιου στρες παρατηρούνται επίσης σε αυξημένα επίπεδα άγχους, γνωστικής εξασθένησης, δυσλειτουργίας της διάθεσης, ακόμη και σε συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

Μια πηγή αυτού του στρες είναι η αισθητηριακή υπερφόρτωση από υπερβολικούς, μη φυσιολογικούς ήχους.

Τα ζώα σε αιχμαλωσία υποφέρουν επίσης από κοινωνικούς στρεσογόνους παράγοντες, όταν τοποθετούνται στα ίδια κλουβιά με ζώα με τα οποία δεν έχουν δημιουργήσει στενές σχέσεις και όταν στερούνται τα ισχυρά κοινωνικά δίκτυα που απαιτούνται για την ψυχολογική τους ευημερία.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top