Σχεδιάζοντας καλοκαιρινές διακοπές με το κατοικίδιό σας – Τι να προσέχετε

Χρήσιμα

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι εδώ! Μπορούμε να νιώσουμε την άμμο ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών μας και να μυρίσουμε την αντηλιακή κρέμα! Ποια είναι όμως τα πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν σχεδιάζετε καλοκαιρινές διακοπές με το κατοικίδιό σας; Διαβάστε παρακάτω τις κορυφαίες συμβουλές και τα κόλπα μας όταν πρόκειται για διακοπές με τον τριχωτό φίλο σας.

Μπορώ να πάρω το κατοικίδιό μου μαζί μου στις διακοπές;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σκεφτείτε είναι τι είναι καλύτερο για το κατοικίδιό σας. Ενώ πολλά σκυλιά λατρεύουν απόλυτα να επισκέπτονται νέα μέρη και να εξερευνούν τα πάντα που προσφέρονται, τα μικρότερα κατοικίδια μπορεί να το θεωρούν υπερβολική πρόκληση. Στην πραγματικότητα, η RSPCA συμβουλεύει ότι οι γάτες, τα κουνέλια και τα μικρά ζώα που δεν είναι εξοικειωμένα με τα ταξίδια δεν πρέπει να παίρνονται μαζί τους στις διακοπές, επειδή η εμπειρία είναι πιθανό να είναι πολύ αγχωτική γι’ αυτά. Να θυμάστε ότι η εμπειρία του ταξιδιού πρέπει να είναι διασκεδαστική για όλους!

Αν το κατοικίδιό σας είναι πιθανό να βρίσκει το ξένο περιβάλλον ενοχλητικό, μπορεί να είναι πιο ευτυχισμένο αν κλείσει δωμάτιο σε πανσιόν ή αν μείνει στο σπίτι υπό τη φροντίδα ενός υπεύθυνου φίλου ή μπέιμπι σίτερ. Να θυμάστε ότι τα κυνοκομεία και οι άλλες εγκαταστάσεις φιλοξενίας κατοικίδιων κάνουν γρήγορα κράτηση. Ειδικά για τις καλοκαιρινές διακοπές, οπότε φροντίστε να κλείσετε γρήγορα τις ημερομηνίες που χρειάζεστε.

Μεταφορά του κατοικίδιου ζώου σας σε διακοπές στο εξωτερικό

Τα μακρινά ταξίδια και οι πτήσεις μπορούν να προκαλέσουν σημαντικό άγχος στα κατοικίδιά μας, γι’ αυτό σκεφτείτε πολύ προσεκτικά την ευημερία τους προτού σκεφτείτε να κάνετε οποιοδήποτε ταξίδι στο εξωτερικό μαζί τους.

Απαιτήσεις εισόδου στην ΕΕ
Εάν ελπίζετε να ταξιδέψετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινήστε έγκαιρα τον προγραμματισμό σας και αφήστε αρκετό χρόνο για να οργανωθείτε πριν ταξιδέψετε.

Ελέγξτε τις πιο πρόσφατες συμβουλές της κυβέρνησης για να μάθετε περισσότερα, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ταξίδια με κατοικίδια εκτός ΕΕ. Μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι ακριβώς απαιτείται. Και, φυσικά, θα πρέπει επίσης να έχετε το νου σας σε όποιους διεθνείς ταξιδιωτικούς περιορισμούς μπορεί να ισχύουν εκείνη τη στιγμή.

Ασθένεια

Ορισμένα ζώα αρρωσταίνουν στα ταξίδια λόγω διαταραχής του αιθουσαίου συστήματος. Εάν γνωρίζετε ότι το κατοικίδιό σας δυσκολεύεται στα μακρινά ταξίδια με το αυτοκίνητο, καλό θα ήταν να έχετε μαζί σας φάρμακα για την υποστήριξη των ζώων που υποφέρουν από ταξιδιωτική ασθένεια – θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας ώστε να σας συνταγογραφήσει τα κατάλληλα φάρμακα για το κατοικίδιό σας. Αν οδηγείτε προς τον προορισμό των διακοπών σας, κάντε τακτικές στάσεις για βόλτες στο δρόμο, επιτρέποντας στο σκύλο σας να κάνει τη δουλειά του και να πάρει μια ανάσα φρέσκου αέρα. Και, φυσικά, θα πρέπει πάντα να του παρέχετε άφθονο φρέσκο πόσιμο νερό.

Λίστα ελέγχου για τη συσκευασία

 • Ευρωπαϊκό διαβατήριο κατοικίδιων ζώων με τον αριθμό τσιπ του κατοικίδιου ζώου σας, τους εμβολιασμούς και μια πιθανή δήλωση υγείας
 • Κατά περίπτωση, αντίγραφο των εγγράφων γενεαλογίας του κατοικίδιου ζώου σας
 • Τον αριθμό τηλεφώνου του κτηνιάτρου σας και τα στοιχεία ενός κτηνιάτρου στον προορισμό σας
 • Κολάρο με στη διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου των διακοπών σας
 • Μια καθαρή φωτογραφία του κατοικίδιου ζώου σας
 • Διατροφή
 • Νερό για το ταξίδι
 • Μπολ με τροφή και ποτό
 • Μεταφορέας σκύλου, κουβέρτα ή κλουβί ταξιδιού
 • Ιμάντες και ένα προϊόν για την ασφάλιση του κατοικίδιου ζώου σας στο αυτοκίνητο (αυτό απαιτείται από το νόμο σε ορισμένες χώρες)
 • Παιχνίδια
 • Κουτί πρώτων βοηθειών και αφαίρεσης κρότωνων
 • Οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται το κατοικίδιο ζώο σας
 • Προϊόντα φροντίδας (βούρτσα, σαμπουάν κ.λπ.)
 • Σακούλες για τα κακά του σκύλου

Πώς να βοηθήσετε το κατοικίδιό σας να εγκατασταθεί στις διακοπές

Για τα κατοικίδια ζώα που πηγαίνουν για πρώτη φορά διακοπές, μπορεί να βρουν την αλλαγή περιβάλλοντος ανησυχητική, οπότε για να τα βοηθήσετε να εγκατασταθούν στο νέο τους περιβάλλον, γιατί να μην πάρετε μαζί σας το δικό τους (άπλυτο!) κρεβάτι και ένα οικείο παιχνίδι. Παρόλο που βρίσκεστε σε διακοπές, προσπαθήστε επίσης να τηρήσετε την κανονική σας ρουτίνα για το τάισμα και την άσκηση όσο περισσότερο μπορείτε και μην αφήνετε τα σκυλιά ελεύθερα μέχρι να βεβαιωθείτε ότι έχουν αυτοπεποίθηση και έχουν εγκατασταθεί.

Αντιμετώπιση της ζέστης

Αν είστε αρκετά τυχεροί ώστε να βρίσκεστε σε μια υπέροχη ζεστή χώρα για τις καλοκαιρινές σας διακοπές, το κατοικίδιό σας μπορεί να κινδυνεύει από υπερθέρμανση! Ακολουθούν, λοιπόν, οι κορυφαίες συμβουλές μας για να διατηρήσετε το κατοικίδιό σας ασφαλές κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ζέστης:

Ποτέ μην αφήνετε τα κατοικίδια ζώα σε ζεστά αυτοκίνητα! Οι θερμοκρασίες μπορεί να ανέβουν γρήγορα στα αυτοκίνητα, τα θερμοκήπια, τα βοηθητικά κτίσματα ή τα τροχόσπιτα, γεγονός που μπορεί να αποβεί μοιραίο για τους τετράποδους φίλους μας.
Χρησιμοποιήστε μια αντηλιακή κρέμα για τα κατοικίδια ζώα στα εκτεθειμένα μέρη του δέρματος του κατοικίδιου ζώου σας, όπως οι άκρες των αυτιών και της μύτης, για να αποφύγετε τα ηλιακά εγκαύματα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το κατοικίδιό σας έχει λευκό ή ανοιχτόχρωμο τρίχωμα, καθώς μπορεί να είναι πολύ ευάλωτο στο έγκαυμα. Εάν δεν είστε σίγουροι για το ποιο είναι το κατάλληλο προϊόν που πρέπει να χρησιμοποιήσετε, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας.
Δώστε στο κατοικίδιό σας υγρές πετσέτες για να ξαπλώσει ή μια παγοκύστη τυλιγμένη σε μια πετσέτα. Και οι δύο απλές μέθοδοι παρέχουν ευπρόσδεκτη ανακούφιση από τη ζέστη. Φροντίστε να μην τοποθετείτε ποτέ μια υγρή πετσέτα πάνω από το κατοικίδιό σας, καθώς αυτό μπορεί να παγιδεύσει τη θερμότητα!
Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα δροσιστικό μπουφάν ή ένα δροσιστικό χαλάκι για να κάθεται το κατοικίδιό σας.
Μην βγάζετε τα σκυλιά βόλτα σε καυτά πεζοδρόμια. Αν είναι πολύ ζεστό για το χέρι σας, τότε είναι πολύ ζεστό και για τις πατούσες τους. Αντ’ αυτού, βγάλτε τον σκύλο σας βόλτα τα βράδια ή νωρίς το πρωί, όταν είναι πιο δροσερά.
Αποκτήστε μια πισίνα! Αν βρίσκεστε σε μια περιοχή που πουλάει πλωτήρες πισίνας, το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχουν και μίνι κουβαδάκια προς πώληση. Τα σκυλιά μπορεί να εκτιμήσουν μια πισίνα για να πλατσουρίσουν, αν και δεν αρέσει σε όλα τα σκυλιά το νερό, οπότε δεν χρειάζεται να τα αναγκάσετε αν δεν θέλουν να βουτήξουν!

Συμπέρασμα

Οι διακοπές με ένα κατοικίδιο ζώο μπορεί να βελτιώσουν τις διακοπές σας με πολλούς τρόπους, αρκεί να είστε προετοιμασμένοι. Είναι και δικές σας διακοπές και θα θέλετε να χαλαρώσετε, αλλά πρέπει να προσέχετε το κατοικίδιό σας αν βρίσκεται σε άγνωστο περιβάλλον. Με λίγο προγραμματισμό εκ των προτέρων, μπορείτε να απολαύσετε όλοι μαζί ένα υπέροχο διάλειμμα και να απολαύσετε τον ήλιο, τη θάλασσα και την άμμο με ασφάλεια και χαρά!

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top