Shar-Pei: Ο σκύλος με τις πολλές ρυτίδες, Επισκόπηση φυλής – Ανάγκες, χαρακτήρας και ιστορία, Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Η φυλή Shar-Pei είναι γενικά σίγουρη, σοβαρή, ανεξάρτητη, πεισματάρα και κτητική. Αν και κάπως επιδεικτικά, είναι πολύ αφοσιωμένα σκυλιά και καλοί φύλακες των οικογενειών τους.

Shar-Pei, όλα όσα θες να μάθεις για την αρχαία κινέζικη φυλή

Τύπος: μη αθλητικά σκυλιά
Βάρος: 20 με 27 κιλά
Ύψος: 45 με 50 εκατοστά
Οικογένεια: Mastiff, Oriental
Καταγωγή: Κίνα
Ημερομηνία καταγωγής: αρχαία χρόνια
Άλλα ονόματα: Κινέζικα Shar-Pei

Μερικές χρήσιμες πληροφορίες για την ράτσα Shar-Pei

Το Shar-Pei είναι ένα σκυλάκι με μεσαίο μέγεθος, συμπαγές και τετράγωνο σώμα και ένα κεφάλι ελαφρώς μεγαλύτερο σε αναλογία με το υπόλοιπο σώμα τος. Το παλτό τους είναι κοντό σχεδόν 2,5 εκατοστά, είτε πολύ μικρότερο. Γενικά το τρίχωμα του είναι σκληρό και ίσιο και ξεχωρίζει από το σώμα του. Το βάδισμά του είναι ελαφρύ, απαλό και διανύει καλή απόσταση.Τα φαρδιά σαγόνια, η έκπληξη και το ρύγχος ιπποπόταμου δημιουργούν μια μοναδική εμφάνιση για τη φυλή.

Μερικά χρήσιμα χαρακτηριστικά της φυλής Shar-Pei

• Επίπεδο ενέργειας 3/5
• Απαιτήσεις άσκησης 3/5
• Παιχνίδι 1/5
• Αγάπη 1/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα σκυλιά 1/5
• Φιλικότητα προς τα άλλα κατοικίδια 3/5
• Φιλικότητα προς τους άγνωστους 1/5
• Εγρήγορση 4/5
• Ευκολία για εκπαίδευση 1/5
• Απαιτήσεις περιποίησης 2/5
• Ευαισθησία στην ζέστη 4/5
• Φωνητικότητα 5 /5

Πληροφορίες για την υγεία της φυλής

• Σημαντικές ανησυχίες: εντροπία, καρδιακή στεφανιαία νόσος
• Μικρές ανησυχίες: επιγονατίδα, αλλεργίες, εξωτερική ωτίτιδα, πυρόδερμα πτυχών χειλιών και δέρματος, υποθυρεοειδισμός, αμυλοείδωση (νεφρική)
• Περιστασιακές καταστάσεις: megaesophagus
• Προτεινόμενες εξετάσεις: ισχίο, γόνατο, αγκώνα, μάτι, θυρεοειδής
• Προσδόκιμο ζωής της ράτσας Shar-Pei : 8-10 χρόνια
Σημείωση: Ορισμένα σκυλιά παρουσιάζουν πυρετό Shar-Pei, μια περιοδική φλεγμονώδη απόκριση που προκαλείται, ως αποτέλεσμα της μετάλλαξης, προκαλώντας ζάρωμα στο δέρμα ή άλλα δερματικά προβλήματα.

Ιστορία της φυλής σκύλων Shar Pei

Ο κινεζικός σκύλος Shar-Pei μπορεί να υπήρχε στις νότιες επαρχίες της Κίνας από τη δυναστεία Χαν (περίπου 200 π.Χ.), με ισχυρές γραπτές μαρτυρίες από τον 13ο αιώνα που περιγράφουν τον ρυτιδωτό σκύλο. Η προέλευσή τους είναι άγνωστη, αλλά μόνο το Chow Chow έχει μπλε-μαύρη γλώσσα, και καθώς και τα δύο προέρχονται από την Κίνα, μπορεί να μοιράζονται κάποια κοινή καταγωγή. Η ιστορία του Shar-Pei είναι δύσκολο να εντοπιστεί, καθώς τα περισσότερα αρχεία που αφορούν το παρελθόν του χάθηκαν όταν η Κίνα έγινε κομμουνιστική.
Εκείνη την εποχή, η φυλή χρησιμοποιούνταν για γεωργικές εργασίες, κυρίως για το κυνήγι αγριογούρουνων.
Με τον κομμουνισμό, τα σκυλιά αυτά εξαλείφθηκαν και μόνο λίγα παρέμειναν εκτός των ορίων της πόλης- το 1968, η Λέσχη Κυνολόγων του Χονγκ Κονγκ αναγνώρισε τη φυλή και ένας μικρός αριθμός Shar-Pei εκτράφηκε στο βρετανικό Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν.
Περίπου την ίδια εποχή, μερικά Σαρ Πέι ταξίδεψαν επίσης στις ΗΠΑ. Το σημείο καμπής ήρθε το 1973, όταν δημοσιεύθηκε στις ΗΠΑ ένα άρθρο που προειδοποιούσε τους λάτρεις της φυλής ότι ο αριθμός της μειωνόταν επικίνδυνα. Χαρακτηρισμένο ως το “σπανιότερο σκυλί στον κόσμο”, οι λάτρεις ανταγωνίζονταν για να αποκτήσουν ένα από τα λίγα διαθέσιμα Σαρ Πέι. Έκτοτε η φυλή πέρασε από το χείλος της εξαφάνισης στο απόγειο της δημοτικότητάς της, αποτελώντας μία από τις πιο αναγνωρισμένες φυλές στις ΗΠΑ.
Είναι γνωστά για το χαλαρό δέρμα και τις άφθονες ρυτίδες τους, οι οποίες είναι υπερβολικές στα κουτάβια, αλλά στα ενήλικα σκυλιά οι ρυτίδες μπορεί να περιορίζονται στο κεφάλι, το λαιμό και τους ώμους.

Συμπεριφορά, χαρακτήρας και προσωπικότητα της φυλής Shar-Pei

Μπορεί να είναι επιφυλακτικά ή ακόμη και καχύποπτα απέναντι στους ξένους. Είναι επιθετικά απέναντι σε άλλους σκύλους και μπορεί να προσπαθήσουν να κυνηγήσουν μικρά ζώα. Είναι καλά με τα κατοικίδια του σπιτιού και μπορούν να αλληλεπιδράσουν θετικά μεταξύ τους.
Όπως και με τις άλλες φυλές, η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση θα πρέπει να αρχίσουν όταν ο σκύλος είναι κουτάβι. Να θυμάστε ότι η εκπαίδευση και η εκγύμναση πρέπει πάντα να συνοδεύονται από θετική ενίσχυση, όπως έπαινος, λιχουδιές, βόλτες, θετικοί χαιρετισμοί και τόνος φωνής, ώστε να βοηθήσετε το σκύλο σας να μάθει επιθυμητές συμπεριφορές, κόλπα και κανόνες.

Συντήρηση και χαρακτηριστικά φυλής

Τα Shar-Pei απαιτούν καθημερινή ψυχική και σωματική διέγερση. Η ανάγκη αυτή μπορεί να ικανοποιηθεί με ενεργό παιχνίδι κατά τη διάρκεια της ημέρας και βόλτες στο κοντινό πάρκο. Ένα εβδομαδιαίο βούρτσισμα του τραχού τριχώματος είναι αρκετό, αλλά οι ρυτίδες πρέπει να φροντίζονται τακτικά και προσεκτικά για την αποφυγή δερματικών προβλημάτων και ερεθισμών.Το όνομα Shar-Pei σημαίνει αμμώδες τρίχωμα, με υφή σαν γυαλόχαρτο.

Ενώ τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται εδώ μπορεί συχνά να αντιπροσωπεύουν αυτήν τη φυλή, τα σκυλιά έχουν την δική τους προσωπικότητα, μεγαλώνουν σε διαφορετικά περιβάλλοντα και αποκτούν διαφορετικές συνήθειες κατά την εκπαίδευση. Συμβουλευτείτε κάποιον οργανισμό υιοθεσίας. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε κουτάβια που χαρίζονται και διατίθενται προς υιοθεσία στο κοντινότερο καταφύγιο ή εκτροφείο της περιοχής σας ή να ρωτήσετε τον κτηνίατρο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top