Σκύλος και άνθρωπος: Αυτές είναι οι πιο πιστές φυλές σκύλων – Θα σας είναι αφοσιωμένοι για πάντα

by Έφη Αθανασίου

Ο σκύλος, είναι αναμφισβήτητα ο καλύτερος και ο πιο πιστός φίλος του ανθρώπου, στέκεται δίπλα του σε όλες τις στιγμές και δίνει το δικό του στίγμα, ακόμη κι αν δεν μπορεί να επικοινωνήσει. Θα μείνει πιστός για πάντα μέχρι το τέλος.

Η πραγματική ιστορία πίσω από την βραβευμένη ταινία

Μια από τις πολύ γνωστές και διάσημες ιστορίες του κόσμου για τον πιο πιστό σκύλο είναι αυτή του Χάτσικο.

Ο Χάτσικο ήταν ένα λευκό Ακίτα που έγινε διάσημο για την αξιοθαύμαστη αφοσίωσή του στον κηδεμόνα του, τον Χιντεσάμπουρο Ουένο, αφού του έμεινε πιστό μέχρι τον θάνατό του, στις 8 Μαρτίου το 1935. Ο Χάτσικο συντρόφευε τον Χιντεσάμπουρο κάθε μέρα μέχρι τον σιδηροδρομικό σταθμό της Σιμπούγια, όπου ο τελευταίος έπαιρνε το τρένο για να πάει στο πανεπιστήμιο που δούλευε και ο Χάτσικο πήγαινε σπίτι τους, μέχρι το απόγευμα που ξαναγύριζε στον σταθμό, όπου περίμενε την επιστροφή του κηδεμόνα του. Δυστυχώς, μια μέρα ο καθηγητής δεν επέστρεψε πότε, αφού κατέληξε έπειτα από εγκεφαλική αιμορραγία, όμως ο Χάτσικο συνέχιζε να πηγαίνει στον σταθμό, περιμένοντας καθημερινά στο ίδιο σημείο, τον αγαπημένο του Χιντεσάμπουρο, για το υπόλοιπο της ζωής του.

Φυσικά όλοι οι σκύλοι ανεξαρτήτως φυλής είναι πιστοί στον καλύτερο τους φίλο, ένα χαρακτηριστικό που έχουν, αφού δημιουργούν στενούς συναισθηματικούς δεσμούς μαζί του εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια.

Ορισμένες φυλές είναι πιο πιστές από άλλες, καθώς οι σκύλοι των συγκεκριμένων φυλών είναι πρόθυμοι να προστατεύσουν τόσο τους κηδεμόνες τους όσο και τις περιουσίες τους από κίνδυνο, αν αυτό χρειαστεί.

Κάθε σκύλος οποιασδήποτε φυλής είναι πιστός, ακόμα και τα ημίαιμα σκυλάκια, όμως κάποια τείνουν να έχουν πιο έντονο το ένστικτο της αφοσίωσης και να είναι εξαιρετικά πιστά στους κηδεμόνες τους μέχρι τελευταία στιγμή.

Ακίτα

Δεν θα μπορούσαμε να μην αναφέρουμε σαν πρώτη φυλή, τα αγαπημένα Ακίτα, λόγω της διάσημης ιστορίας του Χάτσικο που αναφέραμε. Η συγκεκριμένη φυλή, υπάρχει στην Ιαπωνία εδώ και αιώνες, όπου χρησιμοποιούνταν για κυνήγι και για φύλαξη περιουσιών. Τα φουντωτά Ακίτα συνδέονται πολύ στενά με τις οικογένειές τους, είναι εξαιρετικά πιστά αν και κάποιες φορές μπορούν να γίνουν πεισματάρικα. Είναι από την φύση τους προστατευτικά αλλά όχι επιθετικά αν έχουν κοινωνικοποιηθεί σωστά και αλληλεπιδρούν καλύτερα με μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά τα οποία έχουν μάθει πως να συμπεριφέρονται σε ζωάκια, μη κάνοντας δηλαδή απότομες και σπασμωδικές κινήσεις από την λαχτάρα τους να παίξουν μαζί τους.

Beagle

Τα Beagle παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν για να βοηθήσουν τους κυνηγούς – ιδίως για κυνήγι αλεπούδων, λαγών και άλλων μικρών ζώων – εντοπίζοντας εύκολα και έγκαιρα το θήραμα χάρη στην εξαιρετικά καλή όσφρησή τους. Τα Beagle είναι ανθρωποκεντρικά και λατρεύουν να βρίσκονται ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Τα πάνε φανταστικά με άλλα σκυλάκια, γατάκια ή ακόμα και άλογα. Είναι πάντα πρόθυμα να υπακούσουν, αν και αρκετά δύσκολο να εκπαιδευτούν καθώς αποσπώνται εύκολα από μυρωδιές και ήχους.

Collie

Όποιος έχει δει την τηλεοπτική σειρά Lassie, γνωρίζει ότι είναι μία από τις πιο αφοσιωμένες και πιστές φυλές σκύλων. Τα Collie, κατάγονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου χρησιμοποιούνταν για την προστασία ζώων. Τα μαλλιαρά Collie είναι πολύ ευγενικά με τα παιδιά και τα περισσότερα ζώα συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένων των γατών και απολαμβάνουν τα χάδια και την προσοχή ακόμα και των περαστικών.

Γερμανός Ποιμενικός

Και ποιος δεν θυμάται τον θρυλικό υπαστυνόμο Ρεξ, που μαζί με τους συνεργάτες τους έλυνε υποθέσεις στο αστυνομικό τμήμα ανθρωποκτονιών της Βιέννης. Οι γερμανικοί ποιμενικοί είναι εξαιρετικά πιστοί, θαρραλέοι και εκπαιδεύονται πολύ εύκολα, γεγονός που εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη φυλή χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια ως αστυνομικά και στρατιωτικά σκυλιά. Διακρίνονται για την ευφυΐα τους, συνδέονται στενά με την ανθρώπινη οικογένειά τους συμπεριλαμβανομένων και των μικρών παιδιών. Ορισμένοι γερμανικοί ποιμενικοί τείνουν να γίνονται υπερπροστατευτικοί, οπότε η κοινωνικοποίησή τους χρειάζεται να αρχίσει από πολύ μικρή ηλικία όταν είναι κουτάβια.

Labrador Retriever

Τα Labrador Retriever, προέρχονται από το Newfoundland, όπου και χρησιμοποιούνταν σαν κυνηγετικά σκυλιά για να βρίσκουν πάπιες και να βοηθούν τους ψαράδες. Είναι πολύ πιστή φυλή, πολύ φιλική και εκπαιδεύεται εύκολα. Είναι ένας θαυμάσιος οικογενειακός σκύλος, τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά με τα μικρά παιδιά και είναι η πιο δημοφιλής φυλή σκύλων για πάνω από τρεις δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Τσιουάουα

Με βάρος τις περισσότερες φορές να μην ξεπερνάει τα 2 κιλά, τα τσιουάουα είναι μια από τις μικρότερες αλλά και πιστότερες φυλές σκύλων. Δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν το μικροσκοπικό τους μέγεθος και είναι ικανά να τα βάλουν με τον οποιονδήποτε για να σας υπερασπιστούν. Είναι πάντα και για πάντα αφοσιωμένα στους κηδεμόνες τους και τείνουν να γίνονται αρκετά κτητικά αν πλησιάσει κάποιος κοντά τους γαβγίζοντας και ξεσηκώνοντας τον κόσμο. Για αυτό το λόγο πρέπει να μάθουν από πολύ μικρή ηλικία να κοινωνικοποιηθούν με άλλους ανθρώπους και ζώα. Είναι πολύ ευαίσθητοι χαρακτήρες, όμως προτιμούν την συντροφιά πιο μεγάλων παιδιών που έχουν μάθει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα απέναντί τους.

Ας μην ξεχνάμε και τα ημίαιμα ζωάκια

Φυσικά δεν σημαίνει ότι μόνο οι φυλές που αναφέραμε ή γενικά οι καθαρόαιμες φυλές σκύλων είναι πιστοί φίλοι του ανθρώπου. Προφανώς όλα τα αγαπημένα μας σκυλάκια αγαπούν και δένονται με τους κηδεμόνες τους, συμπεριλαμβανομένων και των ημίαιμων που σίγουρα αν αποφασίσετε να υιοθετήσετε κάποιο, θα σας πάρει τα μυαλά και θα σας γεμίσει αγάπη, χαμόγελα και όμορφες στιγμές.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr