Σκύλος Papillon: Γιατί το αποκαλούμε πεταλούδα; – Υγεία, χαρακτήρας, ασθένειες και προσωπικότητα – Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Μικρό, χαριτωμένο και καμιά φορά ζωηρό. Το Παπιγιόν είναι ένα μικρόσωμο σκυλάκι ιδανικό για διαμέρισμα και για ανθρώπους που δεν έχουν ζήσει ποτέ ξανά με σκυλί.

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τον σκύλο Παπιγιόν (Papillon)

Προορίζεται για: Οικογένειες

Επίπεδο συντήρησης: Μεσαίο

Διάρκεια ζωής: Μεσαίο

Ιδιοσυγκρασία: Δραστήριος και έξυπνος σκύλος

Υγεία: Η ράτσα αυτή έχει  μέτριο κίνδυνο να εμφανίσει προβλήματα υγεία κατά την διάρκεια της ζωής του

Επισκόπηση της φυλής και Γενικά χαρακτηριστικά

Το Papillon είναι ένα μικρό σκυλάκι με λεπτά οστά, μακρύ, ίσιο και λεπτό τρίχωμα χωρίς υπόστρωμα. Είναι γνωστό έως η μίνι (toy) εκδοχή των Continental Spaniel ή Dwarf Spaniels.

Το χαρακτηριστικό τους που ξεχωρίζει είναι τα αυτιά σε σχήμα πεταλούδας που έχουν μακρύ και πυκνό τρίχωμα. Έχει επίσης και μια περήφανη ουρά με μακριά μαλλιά. Το τρίχωμά του είναι μεσαίου μεγέθους και καλύπτουν το πίσω μέρος των μπροστινών και οπίσθιων ποδιών του. Έχει αρκετό τρίχωμα σε διάφορα σημεία του σώματός τους οπότε χρειάζεται τακτική περιποίηση με μια καλή βούρτσα.

Τα χρώματα του τριχώματός του ποικίλουν, έχουν συχνά λευκά μοτίβα. Το βάρος του είναι 4 – 5 κιλά το αρσενικό και 3 – 4 κιλά το θηλυκό. Το ύψος του είναι 20 – 28 εκατοστά το αρσενικό και 20 – 28 το θηλυκό.

Προσωπικότητα, συμπεριφορά και χαρακτήρας

Τα Papillons είναι γεμάτα ενέργεια και πολύ έξυπνα. Τους αρέσει να ευχαριστούν τους ιδιοκτήτες τους και είναι κατάλληλα για οικογένειες. Είναι ένα εξαιρετικό σκυλί εάν είστε ιδιοκτήτης σκύλου για πρώτη φορά. Λατρεύει τις αγκαλιές και απολαμβάνουν τον ύπνο κοντά στον ιδιοκτήτη τους.

Η εκπαίδευση τους είναι εύκολη ,ειδικά όταν τα ενισχύεται θετικά και τους προσφέρετε λιχουδιές για ανταμοιβή. Είναι καλό να ξεκινήσετε να κοινωνικοποιείτε το σκυλάκι σας όταν είναι κουτάβι για να διασφαλίσετε ότι θα είναι άνετο και χαλαρό με τα άλλα σκυλιά και τους ανθρώπους.Έχουν την τάση να γαυγίζουν αρκετά.

Ασθένειες

Τρύπες: Όπως όλα τα κουτάβια έτσι και το Papillon γεννιέται με ανοιχτό σημείο στο κρανίο που κλείνει σταδιακά. Χρειάζεται ιδιαίτερη πρόσοψη καθώς ένα τυχαίο χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Υπογλυκαιμία: Τα σκυλάκια αυτά μπορεί να εμφανίσουν χαμηλά επίπεδα σακχάρου. Η κατάσταση αυτή να αντιμετωπιστεί εύκολα αλλά χωρίς θεραπεία μπορεί να είναι θανάσιμη. Ένα κουτάβι με υπογλυκαιμία συνήθως τρέμει και κινείται αργά.

Σύμπτυξη τραχείας: Η γρήγορη αναπνοή μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην τραχεία. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ξηρός βήχας, δυσκολία κατά την άσκηση, δυσκολία στην αναπνοή και κατή κατάποση (πνίξιμο).

Βρουκέλλωση: Είναι μια σοβαρή λοίμωξη που επηρεάζει τα κυνηγετικά σκυλιά. Μεταδίδεται από τα αγριογούρουνα και τα πιο συνήθη συμπτώματα είναι ο πυρετός, οι πρησμένοι όρχεις και λεμφαδένες. Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από την μητέρα στα κουτάβια.

Επιγονατίδα (εξάρθρωση τένοντα του γόνατος): Κατά την πάθηση αυτή οι μυς συστέλλονται και το φορτίο περνά από το γόνατο μέσω του τένοντα. Ο τένοντας μπορεί να βγει από την θέση του και να προκαλέσει πόνο και ανώμαλη λειτουργία των ποδιών.

Προοδευτική ατροφία του αμφιβληστροειδούς:Eίναι μια πάθηση των ματιών που μπορεί να οδηγήσει σταδιακά στην οριστική τύφλωση.

Το ιστορικό υπόβαθρο της ράτσας

Υπάρχουν δύο θεωρίες για τις ρίζες του Papillon. Η μια άποψη υποστηρίζει πως τα Παπιγιόν έχουν Ασιατικές ρίζες όπως το Japanese Chin, ενώ η άλλη υποστηρίζει πως είναι η μικρότερη εκδοχή του Ευρωπαϊκού Σπανιέλ. Ανεξάρτητα από την καταγωγή τους, τα μικροσκοπικά αυτά σκυλάκια εγκαθιδρύθηκαν στην Ευρώπη το 1200.

Το Papillon έχει εμφανιστεί σε έργα τέχνης από πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένων των Goya, Rembrandt, Tolouse-Lautrec. Το Papillon ήταν το αγαπημένο σκυλάκι της υψηλής κοινωνίας. Η Μαρία Αντουανέτα ήταν μάλιστα μια γνωστή ιδιοκτήτρια Papillon.

Υποστηρίζεται πως η Ισπανία είναι υπεύθυνη σε μεγάλο βαθμό για την δημοτικότητα της ράτσας.

Αρχικά είχαν μικρά διπλωμένα αυτάκια που με την πάροδο του χρόνου εξελίχθηκαν και έγιναν μεγάλα και όρθια. Τα σύγχρονα Papillons είναι πανομοιότυπα με τα Draf Spaniels, και τα αυτιά τους μπορούν να είναι σε όρθια στάση ή να γέρνουν. Τα αυτιά τους είτε όρθια είτε να γέρνουν είναι απόκτημα από τους γονείς τους όταν έχουν και οι δύο τον ίδιο τύπο αυτιών.

Οι Γάλλοι επέλεξαν να του δώσουν το όνομα Papillon που σημαίνει «πεταλούδα», εξαιτίας των αυτιών τους. Στην Ευρώπη το Papillon με στρογγυλεμένο αυτή ονομάζεται Phalene.

Το Αγγλικό Kennel Club δέχτηκε τη φυλή το 1923 και το American Kennel Club αναγνώρισε τη φυλή το 1915.

Ενδιαφέρουσες πληροφορίες

  • Υποστηρίζεται ότι ο Βασιλιάς Ερρίκος Β ‘ ξόδεψε πάνω από 100.000 κορώνες στα papillons του.
  • Αυτά τα σκυλιά είναι στην λίστα με τα πέντε καλύτερα σκυλιά στα εμπόδια με κρίκο και στην υπακοή.
  • Υπάρχει η φήμη πως η Marie Antoinette είχε μαζί της το κατοικίδιο σκυλάκι της Papillon όταν εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα.
  • Το Papillon πρωτοεμφανίστηκε στη Αυστραλία το 1949.
  • Τα Papillons είναι εξαιρετικοί θηρευτές αρουραίων.
  • Ανάμεσα στου διάσημους ιδιοκτήτες Papillon είναι και η Christina Aguilera που έχει δύο Papillons Chewy και Stinky.

Το Παπιγιόν είναι πολύ έξυπνο και δεν θα δυσκολευτείτε να το εκπαιδεύσετε. Επίσης λατρεύει τις αγκαλιές. Είναι ο ιδανικός συνδυασμός εάν θέλετε να αποκτήσετε ένα σκυλάκι για πρώτη φορά. Αναζητήστε κουταβάκια που χαρίζονται ή δώστε σπίτι σε μια γλυκιά φατσούλα που βρίσκεται στο κοντινότερο καταφύγιο.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top