Συμπεριφορά γάτας: Αυτοί είναι οι λόγοι που μια γάτα νιαουρίζει

by Μυρσίνη Καραμαούνα
γάτα νιαουρίζει

Hola! Bonjour! Αλόχα! Μιάου! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πεις γεια, και το νιαούρισμα της γάτας είναι ένας από αυτούς. Οι γάτες χρησιμοποιούν νιαουρίσματα μόνο όταν επικοινωνούν με ανθρώπους. Δεν νιαουρίζουν σε άλλες γάτες. Και ενώ το φωνητικό τους ρεπερτόριο περιλαμβάνει πολλούς ήχους (το γουργουρητό ισοδυναμεί με ικανοποίηση, το σφύριγμα με δυσαρέσκεια), το νιαούρισμα είναι μόνο για εμάς, τους ανθρώπους τους.

Συμπεριφορά γάτας: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που η γάτα σας νιαουρίζει στο παράθυρο

Γιατί οι γάτες μας νιαουρίζουν;

Οι γάτες είναι εξαιρετικά έξυπνα ζώα και έχουν πράγματα να πουν. Όταν οι γάτες σας νιαουρίζουν, σας εμπλέκουν ενεργά σε μια συζήτηση. Το πιο πιθανό είναι να κάνουν οπτική επαφή. Αυτή η φωνή μπορεί να υποδηλώνει απλές χαιρετούρες ή κάτι που η γάτα θα ήθελε να κάνετε. Με άλλα λόγια, ένα νιαούρισμα μπορεί να είναι το σύνθημά σας για να δράσετε.

Πρέπει να αντιμιλάτε στη γάτα σας;

Σύμφωνα με τη Marilyn Krieger (γνωστή και ως The Cat Coach), πιστοποιημένη σύμβουλο συμπεριφοράς γάτας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο και συγγραφέα του βιβλίου Naughty No More: Change Unwanted Behaviors Through Positive Reinforcement), η απάντηση είναι απολύτως!

Το νιαούρισμα, λέει η ίδια, είναι “μια μορφή επικοινωνίας που βοηθά στην οικοδόμηση ενός δεσμού μεταξύ ανθρώπου και γάτας”. Η Krieger ενθαρρύνει τους ιδιοκτήτες γατών να συνομιλούν με τις γάτες τους, όπως ακριβώς θα έκαναν με τους ανθρώπινους φίλους. “Μιλάω στις γάτες μου”, λέει. “Το ενθαρρύνω”.

Και όταν οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στο νιαούρισμα της γάτας, η γατούλα το λαμβάνει υπόψη της. “Οι συνέπειες μιας συμπεριφοράς προβλέπουν αν μια συμπεριφορά θα επαναληφθεί”, λέει η Krieger. Έτσι, όταν ανταποκρίνεστε στη συμπεριφορά της γάτας σας, όπως ένα νιαούρισμα, ενθαρρύνετε τη γάτα να επαναλάβει την πράξη. Και με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να ξεκινήσετε μια συζήτηση. “Όταν οι άνθρωποι ανταποκρίνονται στις γάτες, ουσιαστικά εκπαιδεύετε τη γάτα σας να σας απαντάει”, λέει η Krieger. (Στην πραγματικότητα, οι ένορκοι δεν ξέρουν αν εσείς εκπαιδεύετε τη γάτα σας ή αν η χνουδωτή σας εκπαιδεύει εσάς).

Τι λέει αυτό το γατάκι;

“Γεια σου! Πώς είσαι!” Η γάτα σας μπορεί να σας νιαουρίζει καθώς μπαίνετε από την πόρτα μετά τη δουλειά ή όταν σας συναντάει τυχαία στο διάδρομο καθώς ψάχνει ένα ηλιόλουστο σημείο για να κάνει μερικά ZZZs. Πρόκειται για μια απλή μονόδρομη επικοινωνία, όπως το νεύμα ή το κούνημα του καπέλου ενός ανθρώπου.

“Γεια σου, σε παρακαλώ, πρόσεξέ με”. Οι γάτες είναι κοινωνικά πλάσματα, όπως ακριβώς και οι άνθρωποι, και μπορεί να ρίξουν ένα νιαούρισμα προς το μέρος σας για να τραβήξουν την προσοχή σας. Μπορείτε να τους απαντήσετε και εσείς, και αυτό μπορεί να ικανοποιήσει την ανάγκη τους για συζήτηση και προσοχή. Ή μπορεί να έχουν άλλες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν. (Διαβάστε παρακάτω.)

“Πεινάω εδώ πέρα!” Οι περισσότερες γάτες δεν είναι συρρικνωμένες βιολέτες όταν πρόκειται να απαιτήσουν φαγητό. Αν έχουν συνηθίσει να βλέπουν το μπολ γεμάτο με φαγώσιμα, μπορεί να σας νιαουρίσουν για να σας κάνουν να το ξαναγεμίσετε αν -για όνομα του Θεού- το ξεχάσετε. Ομοίως, αν προσφέρετε λιχουδιές σε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, π.χ. λίγο πριν τον ύπνο, ένα ερευνητικό νιαούρισμα μπορεί να ρωτάει: “Δεν θα έπρεπε να βγάλουμε τις λιχουδιές τώρα;”.

“Πού ήσουν;” Ορισμένοι ιδιοκτήτες γατών διαπιστώνουν ότι τα κατοικίδιά τους είναι λίγο πιο φλύαρα αν έχουν μείνει μόνα τους για περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο. Για παράδειγμα, μια γάτα μπορεί να γίνει πολύ ομιλητική μετά την επιστροφή του ιδιοκτήτη της από τις διακοπές.

“Αφήστε με να βγω!” ή “Αφήστε με να μπω!” Τα αιλουροειδή θέλουν να πηγαίνουν εκεί που θέλουν να πηγαίνουν τα αιλουροειδή, και όταν μια γάτα εσωτερικού-υπαίθριου χώρου νιαουρίζει συνεχώς στην πόρτα, μπορεί να σας λέει ότι ήρθε η ώρα να βγει έξω ή να ξαναμπεί μέσα. Οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων που έχουν σκιερές βεράντες μπορεί να διαπιστώσουν ότι οι γάτες τους νιαουρίζουν όταν θέλουν να μπουν και να βγουν από τις σκιερές περιοχές. Ορισμένες γάτες έχουν συγκεκριμένα δωμάτια που προτιμούν, και αν η πόρτα είναι κλειστή, θα σας ενημερώσουν γι’ αυτό.

Τι γίνεται αν η γάτα μου νιαουρίζει πάρα πολύ;

Αν η γάτα σας γίνεται ξαφνικά πιο φλύαρη από το συνηθισμένο, κάτι μπορεί να συμβαίνει. Ήρθε η ώρα να επικοινωνήσετε με τον κτηνίατρό σας.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr