Συμπεριφορά γάτας: Γιατί η γάτα μου κάνει περίεργους θορύβους και τι σημαίνουν;

by Μυρσίνη Καραμαούνα
ήχοι γάτας

Οι γάτες κάνουν μια σειρά από θορύβους, που υποδηλώνουν μια ποικιλία διαθέσεων και συναισθημάτων. Εδώ θα βρείτε περισσότερα για τους ήχους που κάνει η γάτα σας και πώς να τους μεταφράσετε.

Οι γάτες είναι γενικά αρκετά ήσυχα πλάσματα. Σε αντίθεση με τους σκύλους, δεν τρέχουν στην πόρτα όταν περνάει ένας επισκέπτης, γαβγίζοντας και φωνάζοντας λέγοντας: “Ε, κάποιος είναι εδώ!”. Και αυτό είναι μέρος της γοητείας τους! Οι σκύλοι είναι ζώα αγέλης. Οι γάτες είναι πιο μοναχικές. Ταυτιζόμαστε. Υποκλινόμαστε.

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι γάτες δεν έχουν τίποτα να πουν. Ενώ μερικές γάτες μπορεί να μην κάνουν καθόλου θόρυβο, άλλες γάτες μπορεί να είναι αρκετά φλύαρες. Τα αιλουροειδή έχουν ένα ρεπερτόριο φωνητικών εκφράσεων που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για διαφορετικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με τη συμπεριφορολόγο γάτας Marilyn Krieger, πιστοποιημένη σύμβουλο συμπεριφοράς γάτας στο Σαν Φρανσίσκο (γνωστή και ως The Cat Coach), οι γάτες φωνάζουν με διάφορους τρόπους. “Οι γάτες επικοινωνούν μέσω φωνητικών εκφράσεων μαζί με τη γλώσσα του σώματος. Οι θέσεις του σώματος, τα μάτια, τα αυτιά, ακόμη και το τρίχωμα είναι μέρος του συστήματος επικοινωνίας”, λέει η Krieger, η οποία είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου Naughty No More: Change Unwanted Behaviors Through Positive Reinforcement (Αλλαγή ανεπιθύμητων συμπεριφορών μέσω θετικής ενίσχυσης). Συνιστά να ακούτε προσεκτικά τους θορύβους της γάτας σας. “Οι φωνές μπορεί να υποδεικνύουν ότι η γάτα σας θέλει να κοινωνικοποιηθεί ή να μείνει μόνη της”, λέει. “Ορισμένες επικοινωνίες της γάτας σημαίνουν ‘αφήστε με ήσυχο’ και άλλες λένε ‘είμαι φιλικός’. Χαϊδέψτε με”.

Ακολουθούν μερικοί από τους πιο συνηθισμένους θορύβους γάτας και τι σημαίνουν.
Συμπεριφορά γάτας: Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που η γάτα σας νιαουρίζει στο παράθυρο

Χαρούμενοι ήχοι γάτας

Οι γάτες παράγουν διάφορους ήχους που υποδηλώνουν καλά πράγματα.

Γουργουρίζουν: Ακούγεται σαν μια καλοκουρδισμένη μηχανή, μια γάτα που γουργουρίζει είναι ο ορισμός μιας ευτυχισμένης γάτας. Το γουργουρητό συμβαίνει όταν τα γατάκια θηλάζουν από τις μητέρες τους. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι δεν σηματοδοτεί κάθε γουργουρητό την ευτυχία. Ορισμένες γάτες γουργουρίζουν όταν βρίσκονται σε κίνδυνο, με τρόπο που βοηθάει στην ηρεμία τους.

Νιαούρισμα: Υπάρχουν διάφορα είδη νιαουρίσματος. Μακριά νιαουρίσματα, σύντομα νιαουρίσματα. Τα περισσότερα νιαουρίσματα, συμφωνούν οι ειδικοί, έχουν σκοπό να επικοινωνήσουν με τους ανθρώπους και όχι με άλλες γάτες. Οι γάτες μπορούν να χρησιμοποιούν τα νιαουρίσματα ως χαιρετισμό ή ως τρόπο να πουν “πεινάω”.

Δυσαρεστημένοι ήχοι γάτας

Οι γάτες μπορούν επίσης να παράγουν ήχους που δείχνουν ότι είναι φοβισμένες, δυστυχισμένες ή στεναχωρημένες.

Σφύριγμα: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια γάτα είναι αναστατωμένη όταν σφυρίζει. Γενικά, όταν μια γάτα σφυρίζει, είναι επειδή φοβάται. Αυτός ο φτυστός θόρυβος συνοδεύεται επίσης από κάποια μάλλον ξεκάθαρη γλώσσα του σώματος: γυμνά δόντια, διευρυμένα μάτια, αυτιά τοποθετημένα προς τα πίσω. Το σφύριγμα είναι ένας ήχος της γάτας που είναι ξεκάθαρος στη σημασία του: “Μείνε πίσω”. Αν η γάτα σας σφυρίζει, απομακρυνθείτε από τη γάτα σας και αφήστε την να ηρεμήσει.

Γρυλίσματα: Ένας πιο επιθετικός ήχος γάτας είναι το γρύλισμα. Ορισμένες γάτες γρυλίζουν για να επικοινωνήσουν δυσαρέσκεια ή θυμό. Όπως και με το σφύριγμα, το γρύλισμα δείχνει ότι η γάτα λέει “Κάνε πίσω”. Αν η γάτα σας γρυλίζει, μην την σηκώσετε γιατί μπορεί να σας επιτεθεί.

Κραυγές, ουρλιαχτά: Οι γάτες μπορούν να κάνουν πράγματι πολύ δυνατούς θορύβους. Και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να περιγράψετε μια φωνή που παίρνει και το όνομά της από τη γάτα. Ο όρος caterwauling ορίζεται ως “να κάνεις ένα τσιριχτό ουρλιαχτό ή θόρυβο σαν αυτόν μιας γάτας”. Αυτός ο δυνατός θόρυβος ουρλιαχτού μπορεί να συμβεί όταν οι θηλυκές γάτες έρχονται σε έξαρση. Ή αυτός ο ήχος μπορεί να είναι το προειδοποιητικό σημάδι ότι πρόκειται να ξεσπάσει καυγάς μεταξύ γατών. Οι γάτες που κάνουν αυτόν τον ήχο είναι στεναχωρημένες ή θυμωμένες. Ελπίζουμε ότι δεν θα ακούτε συχνά αυτόν τον ανησυχητικό ήχο από τη γάτα σας.

Ήχοι κυνηγιού γάτας

Οι γάτες είναι ζώα θήραμα (και σαρκοφάγα), οπότε είναι από τη φύση τους σχεδιασμένες να κυνηγούν και να σκοτώνουν πράγματα για να φάνε, όπως ποντίκια και άλλα τρωκτικά, πουλιά και έντομα. Ορισμένες γάτες έχουν ισχυρότερη ροπή προς το θήραμα από άλλες. Όταν μια γάτα βλέπει θήραμα που δεν μπορεί να φτάσει, η γάτα μπορεί να εκφράσει τον ενθουσιασμό της (και την απογοήτευσή της) με σύντομα νιαουρίσματα. Για παράδειγμα, οι γάτες μπορεί να κάνουν αυτόν τον θόρυβο όταν κάθονται μπροστά από ένα παράθυρο, παρατηρώντας τα πουλιά έξω. Απλώς είναι ενθουσιασμένες και διεγείρονται βλέποντας θήραμα. Ζητωκραυγάστε τις!

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr