Συμπεριφορά γάτας: Γιατί οι γάτες τρεμοπαίζουν το σαγόνι τους όταν κοιτούν έξω απ’ το παράθυρο

Χρήσιμα

Εάν είστε ιδιοκτήτες γατών, σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποιους από τους περίεργους ήχους, που κάνει η γάτα σας κατά καιρούς.

Για παράδειγμα, εκεί που καθόταν μπροστά στο παράθυρο, είδε τα πουλάκια που πετούσαν στο δέντρο, και τα σαγόνια της άρχισαν να τρέμουν ενώ έκανε “εκεκεκ”. Ο ήχος αυτός μπορεί να σας παραξένεψε, να σας ανησύχησε, ή να σας έκανε να σκάσετε στα γέλια, γνωρίζετε, όμως, γιατί συμβαίνει;

Στην πραγματικότητα, υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τι προκαλεί τις γάτες να κάνουν τον αστείο αυτό ήχο. Η γάτα σας μπορεί να εκφράζει τον ενθουσιασμό της, να θέλει να παίξει, να φοβάται ή να νιώθει επιθετική. Ακόμα, μπορεί να επιχειρεί να επιβληθεί στο περιβάλλον της ή να επικοινωνήσει μαζί σας.

Τι σημαίνει όταν η γάτα σας κάνει “εκεκεκ”;

Είναι δύσκολο να περιγράψουμε αυτόν τον ήχο. Μια γάτα μπορεί να τρεμοπαίζει τα σαγόνια της και να βγάζει έναν ήχο που μοιάζει με τιτίβισμα. Οι γάτες συχνά το κάνουν αυτό όταν παρακολουθούν τα πιθανά θηράματά τους, και πολλοί πιστεύουν ότι μιμείται τους ήχους των πουλιών ή των ποντικιών για να τα προσελκύσει. Ο επιστημονικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει αυτόν τον ήχο είναι “τιτίβισμα” (chirping), και κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι αποτελεί μια ενστικτώδη συμπεριφορά που οι γάτες έχουν κληρονομήσει από τους προγόνους τους. Μπορεί να κάνουν αυτόν τον ήχο όταν βλέπουν πουλάκια ή έντομα από το παράθυρο γιατί γεμίζουν με αδρεναλίνη, ή λόγω της έντασης που δεν μπορούν να βγουν έξω να τα πιάσουν.

Οι γάτες χρησιμοποιούν το τιτίβισμα για να επικοινωνήσουν με τους κηδεμόνες τους ή με άλλες γάτες. Μπορεί να είναι ένας τρόπος να καλωσορίσουν και να δείξουν στοργή στον/στην κηδεμόνα τους, να τραβήξουν την προσοχή του/της ή να δείξουν τον ενθουσιασμό τους. Είναι ένας τρόπος για να ανακοινώσουν την παρουσία τους και να δείξουν ότι δεν είναι απειλητικές και ότι χαίρονται που σας βλέπουν, ή να ανταποκριθούν στα χάδια σας, γουργουρίζοντας και πλάθοντας “κουλουράκια” με τις πατούσες τους. Αν η γάτα σας σάς καλωσορίσει κάνοντας “εκεκεκ”, σημαίνει ότι νιώθει ασφαλής και άνετα μαζί σας, οπότε φερθείτε της με τρυφερότητα. Κυρίως τα μικρά γατάκια και οι νέες γάτες κάνουν αυτόν τον ήχο, παρόλο που μπορείτε να τον ακούσετε και από μεγαλύτερες γάτες οι οποίες είναι ιδιαίτερα κοινωνικές.

Κάποιες γάτες μπορεί, επίσης, να κάνουν αυτό τον ήχο για να ανακουφιστούν όταν είναι ταραγμένες. Παρότι είναι πιθανό η γάτα σας να κάνει “εκεκεκ” όταν νιώθει ήρεμη και χαρούμενη, μην ξεχνάτε να παρακολουθείτε τη γλώσσα του σώματός της για να καταλάβετε αν συμβαίνει αυτό, ή αν νιώθει φοβισμένη ή επιθετική. Οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν τη γάτα σας να τιτιβίζει από στρες ή ταραχή είναι πολλοί: προβλήματα υγείας, αλλαγές στο περιβάλλον της, και έλλειψη κοινωνικοποίησης. Πάλι, για να βεβαιωθείτε σχετικά με τον λόγο για τον οποίο η γάτα σας τιτιβίζει, παρατηρήστε την υπόλοιπη γλώσσα του σώματός της, όπως τις διεσταλμένες κόρες, τα ισοπεδωμένα αυτιά, και την φουντωμένη ουρά στην περίπτωση φόβου ή επιθετικότητας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πολλούς κηδεμόνες, οι γάτες μπορεί να τιτιβίζουν για να μαρκάρουν την περιοχή τους. Όταν πλάθουν “κουλουράκια”, περνούν τη μυρωδιά τους μέσα από τις πατούσες τους στην επιφάνεια που ακουμπούν. Η οσμή τους τις κάνει να νιώθουν πιο ασφαλείς, και ότι ο χώρος τους ανήκει.

Τέλος, μια θηλυκή γάτα μπορεί να κάνει αυτόν τον ήχο όταν βρίσκεται σε οίστρο.

Αν υποψιάζεστε ότι η γάτα σας κάνει συχνά “εκεκεκ” λόγω άγχους ή φόβου, δοκιμάστε να εμπλουτίσετε το περιβάλλον της με ονυχοδρόμια, κρυψώνες, και ψηλά μέρη. Δημιουργήστε μια ρουτίνα παιχνιδιού, και βεβαιωθείτε ότι κάθε γάτα στο σπίτι έχει πρόσβαση σε φρέσκο φαγητό, νερό, και καθαρή άμμο. Είναι σημαντικό για τη γάτα σας να λαμβάνει διαφορετικά νοητικά ερεθίσματα από το περιβάλλον της, έτσι ώστε να νιώθει άνετα σε αυτό.

Πώς να ανταποκριθείτε σ’ αυτόν τον ήχο

– Κατανοήστε τι συναίσθημα εκφράζουν οι γάτες σας παρατηρώντας τη συνολικότερη γλώσσα του σώματός της.

– Παίξτε μαζί της διαδραστικά παιχνίδια που προσομοιάζουν σε κυνήγι.

– Μην τιμωρείτε ποτέ τη γάτα σας για μία τόσο φυσιολογική συμπεριφορά όσο το τιτίβισμα.

– Παρατηρείτε τα σημάδια που σας δίνει η γάτα σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν εκφράζει δυσφορία λόγω πόνου ή κάποιας ασθένειας.

Συμπεράσματα: Η γάτα σας μπορεί να τρεμοπαίζει τα σαγόνια της και να βγάζει τον περίεργο ήχο που μοιάζει με “εκεκεκ” για να επικοινωνήσει με άλλες γάτες ή μαζί σας, να μαρκάρει την περιοχή της και να προσελκύσει θηράματα, να σας δείξει την αγάπη και τον ενθουσιασμό της, ή να καθησυχαστεί από το στρες και τον φόβο. Για να κατανοήσετε καλύτερα γιατί τιτιβίζει η γάτα της, παρατηρήστε τη συνολικότερη εικόνα της

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top