Συμπεριφορά σκύλου: Αυτοί είναι οι λόγοι που αναστενάζουν τα σκυλιά

by Μυρσίνη Καραμαούνα
αναστεναγμός σκύλου

Είναι το τέλος της ημέρας όταν ο σκύλος σας αφήνει έναν μακρύ, δυνατό αναστεναγμό πριν πέσει στον καναπέ και αποκοιμηθεί. Μπορεί να αναρωτηθείτε: Γιατί ο σκύλος μου αναστενάζει σαν να είχε μια τόσο δύσκολη μέρα, ενώ στην πραγματικότητα απλώς κοιμήθηκε και έπαιξε όλη την ημέρα; Οι πιθανότητες είναι ότι το κουτάβι σας δεν αναστενάζει στην πραγματικότητα από ενόχληση όπως οι άνθρωποι, αλλά μάλλον εκφράζει πιο θετικά συναισθήματα.

Ο αναστεναγμός είναι ένας συνηθισμένος θόρυβος που πολλά σκυλάκια κάνουν τακτικά – αλλά τι είναι αυτό που προσπαθούν να μας πουν οι τριχωτοί μας φίλοι με αυτές τις παρατεταμένες αναπνοές; Είναι ποτέ λόγος ανησυχίας;

Τι είναι ο αναστεναγμός;

Ο αναστεναγμός είναι ουσιαστικά μια μακρά, απότομη εκπνοή που είναι κοινή στα σκυλιά, καθώς και σε άλλα είδη όπως οι άνθρωποι. Οι σκύλοι μπορούν να αναστενάζουν ανά πάσα στιγμή – αλλά πολλές φορές συμβαίνει ακριβώς πριν κοιμηθούν ή ξαπλώσουν.

Μπορείτε να καταλάβετε αν ο σκύλος σας αναστενάζει όταν τον ακούτε να βγάζει μια βαθιά εκπνοή. Ο αναστεναγμός διαφέρει από άλλους κοινούς θορύβους σκύλων, όπως το γάβγισμα ή το κλαψούρισμα, καθώς ο θόρυβος παράγεται απλώς από την αναπνοή και όχι από τη φωνητική έκφραση.

Ο αναστεναγμός μπορεί να υποδηλώνει θετικά ή αρνητικά συναισθήματα στους σκύλους -και ένας εύκολος τρόπος για να καταλάβετε τι αισθάνεται ο σκύλος σας είναι παρατηρώντας τα μάτια του. Η Αμερικανική Λέσχη Κένελ λέει ότι όταν ένας “αναστεναγμός συνδυάζεται με μισόκλειστα μάτια, επικοινωνεί ευχαρίστηση- με πλήρως ανοιχτά μάτια, επικοινωνεί απογοήτευση”.

Γιατί αναστενάζουν οι σκύλοι;

Ο αναστεναγμός είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο οι σκύλοι μας επικοινωνούν μαζί μας – παρόμοιος με τον τρόπο που επικοινωνούν μέσω της φωνής και της γλώσσας του σώματος. Η φύση του αναστεναγμού καθώς και η έκφραση και η γλώσσα του σώματος του κουταβιού σας μπορούν να σας πουν πώς μπορεί να αισθάνεται ο σκύλος φίλος σας.
Ικανοποίηση

Η ικανοποίηση είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που οι σκύλοι αναστενάζουν -ιδιαίτερα αν αναστενάζουν ενώ ξεκουράζονται ή πριν ξαπλώσουν. Αν ο σκύλος σας αφήσει έναν δυνατό αναστεναγμό μετά από μια διασκεδαστική μέρα και προχωρήσει στην τακτοποίηση και τη χαλάρωση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αφήσει αυτή την αναπνοή επειδή αισθάνεται ικανοποιημένος και ασφαλής.

Η Rhiannon Koehler, DVM, MPH, λέει ότι αν “ο σκύλος σας είναι ξαπλωμένος, απλά ξεκουράζεται κάπως και τον ακούτε να αναστενάζει, αυτό συνήθως είναι ακριβώς αυτό το ωραίο σημάδι ικανοποίησης ότι αισθάνεται άνετα στο περιβάλλον του”.

Απελπισία

Τα σκυλιά μπορεί επίσης να αναστενάζουν από αγανάκτηση ή απογοήτευση. Η Koehler λέει ότι είναι πιο πιθανό το σκυλάκι σας να αναστενάζει από ικανοποίηση, αλλά μπορεί να υπάρχουν φορές που το κουτάβι σας βγάζει έναν εκνευρισμένο αναστεναγμό.

Ο σκύλος σας μπορεί να βγάλει έναν εκνευρισμένο αναστεναγμό όταν θέλει να κάνει κάτι, όπως να παίξει ή να περπατήσει, αλλά δεν του δίνετε αυτό που θέλει. Προσέξτε την έκφραση του προσώπου του σκύλου σας όταν αναστενάζει, και αν το κουτάβι σας έχει το βλέμμα με τα ανοιχτά μάτια που περιγράφει το AKC, μπορεί να αισθάνεται απογοητευμένο.
Χαλάρωση

Παρόμοια με την ικανοποίηση, οι σκύλοι αναστενάζουν επίσης όταν αισθάνονται χαλαροί. Αν ο σκύλος σας αναστενάζει πριν κοιμηθεί ή ξαπλώσει – πιθανότατα απλώς εκφράζει την άνεσή του.

Πότε ο αναστεναγμός μπορεί να είναι ανησυχητικός

Ενώ η Koehler λέει ότι ο αληθινός αναστεναγμός συνήθως δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί – αν ο σκύλος σας έχει πολύ πιο βαριά αναπνοή, λαχανιάζει ή κάνει άλλους θορύβους όπως βογγητά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας, καθώς αυτά θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μια υποκείμενη ιατρική κατάσταση.

“[Ο αναστεναγμός] συνήθως δεν υποδεικνύει κάποιο ιατρικό πρόβλημα που υποκρύπτεται”, λέει η Koehler. “Αν δεν αναστενάζει και είναι περισσότερο βογγητό ή ασφυκτική αναπνοή, τότε είναι η στιγμή που θα πρέπει να ανησυχήσετε. Αυτό θα μπορούσε να υποδηλώνει κάτι σαν καρδιακό πρόβλημα”.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr