Συμπεριφορά σκύλου: Γιατί στους σκύλους αρέσουν τα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο

by Έφη Αθανασίου

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι τετράποδοι φίλοι μας, αγαπούν τόσο πολύ τα λαστιχένια και λούτρινα παιχνίδια που κάνουν θόρυβο όταν τα δαγκώνουν;

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τι απολαμβάνει ο σκύλος μας όταν ακούει τους διαπεραστικούς ήχους των παιχνιδιών του, αλλά οι ειδικοί καταλήγουν πως οι βασικές αιτίες είναι τρεις: τα κυνηγετικά ένστικτα του σκύλου, η μάσηση, και ο ίδιος ο θόρυβος.

Γιατί τρελαίνονται με τα συγκεκριμένα παιχνίδια;

Κυνηγετικά ένστικτα

Πολλά από τα παιχνίδια που βγάζουν ήχο είναι μικρά σε μέγεθος, χνουδωτά, και έχουν σχήμα παρόμοιο με κάποιο πιθανό θήραμα του σκύλου. Οι σκύλοι έχουν κυνηγετικά ένστικτα και το παιχνίδι μπορεί να θυμίζει κάποιο μικρό ζωάκι, όσο για τους ήχους που βγάζει, αυτοί προσομοιάζουν στους ήχους που θα έκανε ένα θήραμα κατά τη διάρκεια του κυνηγιού. Αυτή η θεωρία εξηγεί γιατί οι φυλές με έφεση στο κυνήγι μπορεί να προτιμούν τα παιχνίδια που βγάζουν ήχο σε σχέση με τις υπόλοιπες φυλές, καθώς και γιατί κάποιες φυλές, όπως τα τεριέ ή τα Jack Russel, αγαπούν να ξεσκίζουν αυτά τα παιχνίδια.

Θόρυβος

Μπορεί ο σκύλος σας απλά να αγαπά τον θόρυβο που κάνει το παιχνίδι. Όταν το δαγκώνει κι αυτό βγάζει τον χαρακτηριστικό του ήχο, ο σκύλος σας παίρνει άμεση ευχαρίστηση, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο θετικής ανατροφοδότησης. Σκεφτείτε το σαν την εκπαίδευση – ουσιαστικά ο σκύλος εκπαιδεύει τον εαυτό του να ζουλάει το παιχνίδι, αφού κάθε φορά παίρνει την επιβράβευση του ήχου, η οποία μπορεί να προκαλεί έκκριση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Επίσης, ο σκύλος σας μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι αν προκαλέσει ήχο με το παιχνίδι του όταν βρίσκεται κοντά σας, αυτό μπορεί να σας παροτρύνει να παίξετε μαζί του. Αν κάθε φορά που ακούτε τον ήχο ξεκινάτε να συμμετέχετε στο παιχνίδι του σκύλου σας, τότε αυτός θα συνδυάσει το παιχνίδι που παράγει τον ήχο με το παιχνίδι μαζί σας.

Μάσηση

Τέλος, υπάρχει περίπτωση ο σκύλος σας να αγαπά το ηχηρό παιχνίδι του απλώς επειδή απολαμβάνει να το μασουλάει. Αυτό μπορεί να ισχύει πιο έντονα για κουτάβια που βγάζουν δοντάκια. Όπως συμβαίνει με τις γάτες και το ξύσιμο των νυχιών, οι προτιμήσεις σχετικά με τις υφές που μασούν διαφέρουν από σκύλο σε σκύλο. Τα κουτάβια που βγάζουν δόντια μπορεί να προτιμούν τα μαλακά, λαστιχένια παιχνίδια, ενώ τα μεγαλύτερα σκυλάκια συνήθως προτιμούν τα μαλακά, λούτρινα, και ηχηρά παιχνίδια. Τα σκυλάκια που μασούν πολύ έντονα χρειάζονται ανθεκτικά παιχνίδια που δεν καταστρέφονται. Οι προτιμήσεις του σκύλου σας ενδέχεται να μεταβάλλονται καθώς μεγαλώνει.

Πώς να παίζετε με ηχηρά παιχνίδια

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ενθαρρύνετε τον σκύλο σας να παίξει μαζί σας. Πολλοί κηδεμόνες προσπαθούν να τραβήξουν την προσοχή του σκύλου τους κουνώντας έντονα ένα παιχνίδι μπροστά στο πρόσωπό του. Ενώ κάποια σκυλάκια μπορεί να ανταποκριθούν σ’ αυτή την κίνηση, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό που τα ελκύει στα συγκεκριμένα παιχνίδια είναι το γεγονός ότι τους θυμίζουν θηράματα. Μπορείτε να ενισχύσετε αυτή την αίσθηση σέρνοντας αργά το παιχνίδι στο πάτωμα σε σημείο όπου ο σκύλος σας δεν μπορεί εύκολα να το φτάσει, έτσι ώστε να ερεθίσετε το κυνηγετικό του ένστικτο.

Ζητήματα ασφάλειας

Ένα ηχηρό παιχνίδι δυνητικά εγκυμονεί κινδύνους για τον χνουδωτό φίλο σας. Ο μηχανισμός που παράγει τον ήχο, η γέμιση, ή κομμάτια πλαστικού μπορεί να αποδειχθούν επικίνδυνα αν ο σκύλος σας επιχειρήσει να τα καταπιεί. Γι’ αυτό, πάντα να επιβλέπετε τον σκύλο σας όταν παίζει με ένα καινούριο παιχνίδι, γιατί δεν γνωρίζετε πώς μπορεί να αντιδράσει πάνω στην ένταση και στον ενθουσιασμό του. Πρέπει να ελέγχετε τα παιχνίδια τακτικά για σκισίματα και φθορές, και να πετάτε τα λούτρινα που έχουν τρύπες από τις οποίες βγαίνει η γέμιση. Παιχνίδια με χαλασμένα κομμάτια πλαστικού ή λάστιχου πρέπει επίσης να απορρίπτονται. Τέλος, τα παιχνίδια από πολύ σκληρό πλαστικό μπορεί να γίνουν μυτερά και να τραυματίσουν τον σκύλο σας από την έντονη μάσηση. Να προσπαθείτε πάντα να επιτηρείτε τον τετράποδο φίλο σας την ώρα που παίζει με τα παιχνίδια του.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr