Συνήθειες σκύλου: Γιατί συνέχεια χασμουριέται – 6 λόγοι που το κάνουν να φαίνεται αστείο

by Έφη Αθανασίου

Το χασμουρητό ενός σκύλου, είναι πιο αστείο από του ανθρώπου. Ακόμη, κι από εκείνου, που είναι κουρασμένος και δεν μπορεί να κρατηθεί, κι αρχίζει να χασμουριέται στην μέση του δρόμου ή μέσα στο τρένο ή ακόμη στην δουλειά του.

Όμως, για τους σκύλους, δεν είναι πως χρειάζονται ύπνο ή βαριούνται, υπάρχουν μερικοί λόγοι που το κάνουν αυτό και θα εκπλαγείτε… Διαβάστε παρακάτω, τους λόγους που ένας σκύλος χασμουριέται.. χωρίς λόγο.

Σκύλος: Γιατί χασμουριέται συνέχεια

#1 Ενθουσιασμός και ανυπομονησία

Ενώ θεωρείται προσβολή προς έναν ομιλητή να χασμουρηθεί κάποιος κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας το να χασμουρηθεί ο σκύλος μας θεωρείται φιλοφρόνηση. Τα δραστήρια σκυλιά τείνουν να χασμουριούνται όταν είναι ενθουσιασμένα για αυτό που κάνουν ή για αυτό που πρόκειται να κάνουν. Σε ένα άρθρο στο περιοδικό Κ9 η Jasmine Kleine αναφέρει: «Με το χασμουρητό, ο σκύλος προετοιμάζει το σώμα του για τη δράση. Οι βαθιές αναπνοές γεμίζουν τους πνεύμονες και ενισχύουν τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο. Αυτό αυξάνει επίσης τον καρδιακό ρυθμό του σκύλου.»

Έτσι λοιπόν όταν ο σκύλος μας δει να φοράμε το μπουφάν και ταυτόχρονα να παίρνουμε το λουρί του τότε ξέρει ότι θα πάει βόλτα. Το χασμουρητό του εκείνη την ώρα δεν δείχνει ότι προτιμά να μείνει σπίτι και να κοιμηθεί αλλά το ότι είναι ενθουσιασμένος. Επίσης αν για κάποιο λόγο καθυστερήσουμε να βάλουμε τα παπούτσια μας ή διακόψουμε την ρουτίνα της προετοιμασίας της βόλτας για κάποιο λόγο, τότε το χασμουρητό του υποδηλώνει ανυπομονησία. Είναι σαν να μας λέει: «Άντε πάμε»

#2 Άγχος και στρες

Το χασμουρητό μπορεί επίσης να υποδεικνύει αρνητικά συναισθήματα όπως το στρες και το άγχος. Αυτός ο τύπος χασμουρητού συνοδεύεται συνήθως και από σήματα ηρεμίας: τα κατεβασμένα αυτιά, το χαμηλωμένο βλέμμα, το γλείψιμο των χειλιών, το άνοιγμα των ματιών, οι τεταμένοι μυς, η κατεβασμένη ουρά κ.α είναι ενδείξεις ότι ο σκύλος μας νιώθει άβολα με την τρέχουσα κατάσταση. Η σωστή ερμηνεία ενός χασμουρητού σαν ένδειξη άγχους θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι είναι αυτό που ενοχλεί το σκύλο μας . Έτσι θα μπορέσουμε να κάνουμε κατάλληλα βήματα για να ανακουφίσουμε την κατάσταση και να την σταματήσουμε από το να επιδεινωθεί.

#3 Μπέρδεμα-σύγχυση-σάστισμα

Μια άλλη εξήγηση για ένα «απρόσμενο» χασμουρητό είναι ότι το σκυλί μας έχει μπερδευτεί και δεν ξέρει τι άλλο να κάνει. Αυτό συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια μιας εκπαίδευσης. Δίνουμε μια εντολή, ο σκύλος δεν είναι σίγουρος τι πρέπει να κάνει και όσο περισσότερο επαναλαμβάνουμε την εντολή, τόσο χειρότερη γίνεται η κατάσταση.

Το χασμουρητό του σκύλου μας εκείνη τη στιγμή δεν δείχνει ότι βαριέται το μάθημα ή νυστάζει. Δείχνει ότι είναι μπερδεμένος γιατί ξέρει ότι περιμένουμε να κάνει κάτι, αλλά δεν έχει ιδέα τι είναι αυτό. Σταματώντας να επαναλαμβάνουμε την εντολή που δεν εκτελεί και προχωρώντας σε μια εντολή που σίγουρα ξέρει ο σκύλος μας, θα τον βοηθήσουμε να ξαναγυρίσει στην προπόνηση.

#4 Επικοινωνία με άλλους σκύλους

Τα σκυλιά επικοινωνούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους και τα “σήματα ηρεμίας” είναι κάτι που χρησιμοποιούν κατά την πρώτη επαφή τους. Το χασμουρητό όπως αναφέραμε και παραπάνω είναι ένα σήμα ηρεμίας. Όταν ένα σκυλί εμφανίζει μια από αυτές τις συμπεριφορές σε ένα άλλο σκυλί, είναι ο τρόπος να πει ότι δεν ήρθε απειλητικά. Αυτή η μορφή επικοινωνίας με ένα χασμουρητό ίσως ακόμη να ζητάει σαν απάντηση ένα χασμουρητό από τον άλλο σκύλο που να ερμηνεύεται ως:« είμαι εντάξει … είσαι εντάξει; »”

Τα σκυλιά χρησιμοποιούν σήματα ηρεμίας μεταξύ τους και οι συμπεριφορισές σκύλων έχουν διαπιστώσει ότι αυτά τα σήματα αλληλοεπιδρούν και με τους ανθρώπους. Την επόμενη φορά που θα πλησιάσετε ένα καινούργιο σκυλί, δοκιμάστε να χασμουρηθείτε για να του πείτε ότι έρχεστε ειρηνικά.

#6 Είναι μεταδοτικό

Όλοι ξέρουμε πως το μόνο που χρειάζεται είναι να χασμουρηθεί κάποιος ώστε να αρχίσουμε να χασμουριόμαστε όλοι. Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους. Τα επιστημονικά στοιχεία για το γιατί είναι μεταδοτικό το χασμουρητό δεν είναι ισχυρά ακόμη.

Σε μια μελέτη όμως που έγινε από Βρετανούς ψυχολόγους σε σχέση με το εάν τα σκυλιά έχουν ενσυναίσθηση, χρησιμοποιήθηκε η ιδέα των μεταδοτικών χασμουρημάτων ως ένας τρόπος προσδιορισμού και διαπίστωσαν ότι: «τα σκυλιά είναι τόσο ευαίσθητα στο μεταδοτικό χασμουρητό όσο είναι οι άνθρωποι.»

Από εδώ και πέρα λοιπόν, όταν θα δείτε ένα σκύλο να χασμουριέται, μην νομίζεται πως είναι αγενής!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr