Τελικά είναι το γάλα καλό για τις γάτες;

Χρήσιμα

Στο συγκεκριμένο άρθρο, θα εξετάσουμε από κοντά τη σχέση μεταξύ των γατών και του γάλακτος, διερευνώντας τα διατροφικά οφέλη και τις επιπτώσεις του γάλακτος στην υγεία, γιατί οι γάτες δεν πρέπει να πίνουν πολύ γάλα και τι μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας αντί αυτού.

Μπορούν τα γατάκια να πίνουν γάλα;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία. Οι γάτες μπορούν σίγουρα να πίνουν γάλα. Έχετε δει τις εικόνες με τα γατάκια συγκεντρωμένα γύρω από ένα πιατάκι με γάλα. Έχετε δει λιχουδιές για γάτες με γεύση γάλα. Ίσως έχετε δει και τη δική σας γάτα να το καταβροχθίζει.

Είτε προέρχεται από αγελάδα, κατσίκα ή μαμά γάτα, τα γατάκια και οι ενήλικες γάτες μπορούν και πίνουν γάλα. Δεν υπάρχει επίσης καμία αμφιβολία ότι το γάλα είναι ένα φυσικό μέρος της διατροφής των αιλουροειδών – όταν προέρχεται από τη μαμά.

Όπως όλα τα θηλαστικά, τα γατάκια βασίζονται στο γάλα της μητέρας τους ως μοναδική πηγή διατροφής. Το γάλα της γάτας έχει την τέλεια ισορροπία των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών που βοηθούν τα γατάκια να μεγαλώσουν και να ευδοκιμήσουν.

Και όπως όλα τα μικρά θηλαστικά, τα γατάκια παράγουν ένα ένζυμο που ονομάζεται λακτάση. Η κύρια εργασία αυτού του ενζύμου είναι να χωνεύει τη λακτόζη, γνωστή και ως σάκχαρο του γάλακτος. Όταν τα γατάκια πίνουν το γάλα της μαμάς τους, αυτά τα ένζυμα λακτάσης αναλαμβάνουν να επεξεργαστούν το σάκχαρο του γάλακτος, διασπώντας το σε γλυκόζη και γαλακτόζη, δύο απλά σάκχαρα που απορροφώνται εύκολα από την κυκλοφορία του αίματος.

Χωρίς τη λακτάση, αυτή η λακτόζη θα ήταν δύσπεπτη.

Αντί να διαλυθεί και να κυκλοφορήσει ομαλά στον οργανισμό, το σάκχαρο του γάλακτος θα παρέμενε άθικτο και θα μετακινούνταν στο παχύ έντερο. Εκεί, η άπεπτη λακτόζη θα άρχιζε να ζυμώνεται, θα τραβούσε νερό στο παχύ έντερο και θα προκαλούσε τα συμπτώματα που συνδέουμε με τη δυσανεξία στη λακτόζηφούσκωμα, διάρροια και αέρια.

Είναι το γάλα κακό για τις γάτες;

Αφού απογαλακτιστούν τα γατάκια, αρχίζουν να παράγουν λιγότερη λακτάση. Τα περισσότερα γίνονται δυσανεκτικά στη λακτόζη. Και εδώ βρίσκεται το πρόβλημα με τις γάτες και το γάλα. Οι γάτες είναι, ως επί το πλείστον, ζώα με δυσανεξία στη λακτόζη

Πρέπει οι γάτες να πίνουν γάλα;

Αν μια ενήλικη γάτα προσπαθήσει να πιει την ίδια ποσότητα γάλακτος που έπινε ως γατάκι, θα έχει στομαχικές διαταραχές. Απλώς δεν διαθέτουν τα ένζυμα λακτάσης που απαιτούνται για να κάνουν το γάλα εύπεπτο.

Μικρές ποσότητες γάλακτος δεν θα αρρωστήσουν τη γάτα σας, αλλά πάνω από μια κουταλιά της σούπας περίπου μπορεί να προκαλέσουν πεπτικές διαταραχές.

Υπάρχουν μερικές εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα.

Οι γάτες μπορούν να χωνέψουν ευκολότερα το γάλα χωρίς λακτόζη και άλλα προϊόντα που προορίζονται για ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη. Μπορούν επίσης να τρώνε άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λακτόζη, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων σκληρών τυριών, του γιαουρτιού και της ξινή κρέμας.

Όπως συμβαίνει με όλες τις τροφές που δεν προορίζονται ή δεν είναι ισορροπημένες για γάτες, αυτές θα πρέπει να θεωρούνται περιστασιακές λιχουδιές που αποτελούν λιγότερο από το 10% των συνολικών θερμίδων της γάτας για την ημέρα.

Οι γάτες δεν λαμβάνουν μεγάλη διατροφική αξία από το γάλα.

Τα γατάκια που θηλάζουν βασίζονται στο γάλα της μητέρας τους για να επιβιώσουν, αλλά οποιοδήποτε άλλο είδος γάλακτος δεν παρέχει την ολοκληρωμένη διατροφή που χρειάζεται το γατάκι ή η γάτα σας. Δεν είναι μια πλήρης διατροφική τροφή ούτε καν κοντά σε αυτήν. Αν επιλέξετε να δώσετε γάλα στη γάτα σας, κάντε το μια πολύ περιστασιακή λιχουδιά.

Δεν αποτελεί υποκατάστατο μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής. Και αν φροντίζετε ένα νεαρό γατάκι, μην αντικαταστήσετε ποτέ το μητρικό γάλα ή τη φόρμουλα για γατάκια με αγελαδινό γάλα.

Τι μπορείτε να δώσετε στη γάτα σας αντί για γάλα;

Εάν η γάτα σας αγαπάει το γάλα, μη διστάσετε να της το δώσετε ως μια περιστασιακή λιχουδιά. Εφόσον δεν της δίνετε τόσο πολύ ώστε να προκαλέσει κάποια αντίδραση ή να επιβαρύνει σημαντικά τον ημερήσιο προϋπολογισμό του σε θερμίδες, το γάλα μπορεί να είναι μια εξαιρετική λιχουδιά. Αν θέλετε να είστε σίγουροι για τη δυσανεξία στη λακτόζη, επιλέξτε ένα προϊόν χωρίς λακτόζη.

Οι γάτες που αγαπούν το γάλα και θέλουν κάτι περισσότερο από λίγες γουλιές, μπορεί να απολαμβάνουν ειδικά σχεδιασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα για γάτες, τα οποία βρίσκονται συχνά στο διάδρομο με τις τροφές για γάτες στα καταστήματα κατοικίδιων ζώων και στα παντοπωλεία. Τα προϊόντα αυτά είναι ροφήματα χωρίς λακτόζη, φτιαγμένα με γνώμονα τις γάτες. Ορισμένα είναι εμπλουτισμένα με ταυρίνη για ενίσχυση με αμινοξέα.

Για τα πολύ νεαρά γατάκια, δεν υπάρχει υποκατάστατο για το μητρικό γάλα ή μια ειδικά σχεδιασμένη φόρμουλα για γατάκια. Τα υποκατάστατα γάλακτος για γάτες είναι η μόνη ασφαλής επιλογή για το τάισμα ενός γατάκι με μπιμπερό.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top