Θαύμα της φύσης: Μια νεροχελώνα αλμπίνο μας «διηγείται» τη ιστορία της

by Δήμητρα Τουρλίδα

Όταν ακούτε τη λέξη αλμπίνο, ποιο χρώμα σας έρχεται στο μυαλό; Το Albus είναι η λατινική λέξη για το λευκό. Αλλά οι αλμπίνο χελώνες δεν είναι πάντα λευκές – μερικές φορές είναι κόκκινες. Αυτό τις κάνει να μοιάζουν με μικρούς δράκους που αναπνέουν φωτιά από άλλον πλανήτη. Εναλλακτικά, μοιάζουν με φανταστικά πλάσματα από έναν παράλληλο κόσμο.

Νεροχελώνα αλμπίνο: Τι είναι ο αλμπινισμός;

Ο αλμπινισμός είναι μια συγγενής πάθηση, το κύριο αποτέλεσμα της οποίας είναι το λευκό δέρμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι χελώνας με αλμπινισμό. Ορισμένες δεν έχουν ιδιαίτερο μοτίβο στο κέλυφός τους και φαίνονται έντονα κίτρινες. Ωστόσο, υπάρχουν και χελώνες καρέτα-καρέτα με κόκκινο κεφάλι, οι οποίες μπορεί να γεννηθούν ως αλμπίνο μετάλλαξη αλλά να έχουν ακόμα κόκκινο χρωματισμό στο σώμα.

Μπορούν να γίνουν κατοικίδια οι χελώνες αλμπίνο;

Οι αλμπίνο χελώνες είναι επίσης εξαιρετικά κατοικίδια ζώα. Ζητιανεύουν για φαγητό, ποζάρουν για την κάμερα και είναι πολύ διαδραστικές. Φυσικά, δεν είναι σκύλοι ή γάτες. Είναι πιο ευτυχισμένες αν τις αφήσετε για λίγο μόνες τους. Χρειάζεται λίγη προσοχή όταν είναι μικρές, καθώς μπορεί να δυσκολεύονται να βρουν τροφή στο ενυδρείο λόγω της μειωμένης όρασής τους.

Τα ερπετά αλμπίνο

Οι αλμπίνες λειτουργούν λίγο διαφορετικά στα ερπετά, όπως οι χελώνες και οι σαύρες, και στα θηλαστικά, τα πτηνά και τους ανθρώπους. Τα ερπετά αλμπίνο διατηρούν συνήθως χρωστική ουσία στο δέρμα τους, το οποίο μπορεί να φαίνεται κόκκινο, πορτοκαλί, ροζ ή κίτρινο.

Οι αλμπίνο στα ζώα μπορεί να κάνουν τη ζωή τους πιο δύσκολη από ό,τι σε όσους γεννιούνται με την πάθηση. Συνήθως υποφέρουν από μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της κακής όρασης:

  • Δεν μπορούν να βρουν αποτελεσματικά την τροφή τους λόγω της μειωμένης όρασής τους.
  • Δεν μπορούν να δουν τους θηρευτές στη φύση όταν πλησιάζουν από απόσταση.
  • Πολλοί αλμπίνο δεν επιβιώνουν επειδή εντοπίζονται εύκολα και γίνονται στόχος των θηρευτών.
pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr