Τι είναι η μέδουσες: Όλες οι χρήσιμες πληροφορίες- Τι πρέπει να προσέχετε

Όλοι μας τις έχουμε να αφηγηθούμε ένα περιστατικό με μέδουσες και τσούχτρες. Τις έχουμε δει και ακουμπήσει και ίσως κάποιοι από μας να έχουν τσιμπηθεί από αυτές…

Τι είναι όμως οι μέδουσες;

Οι μέδουσες είναι θαλάσσια ασπόνδυλα (χωρίς σπονδυλική στήλη) ζώα και ανήκουν στην τάξη των Σκυφόζωων.

Είναι πλαγκτονικοί οργανισμοί και υπάρχουν σε όλες τις θάλασσες τις γης. Αποτελούν σημαντικό μέρος της εξέλιξης των θαλάσσιων οργανισμών. Πρόκειται για έναν οργανισμό που έχει επιβιώσει εδώ και εκατομμύρια χρόνια!

Μια μέδουσα διαθέτει τον κύριο κορμό του (ομπρέλα) και τα πλοκάμια ή πτερύγια τα οποία βρίσκονται γύρω από τον κύριο κορμό της.

Τα πλοκάμια των μεδουσών, είναι καλυμμένα από κνιδοκύτταρα ή κνιδοκύστεις και το τσίμπημά τους προκαλεί στον άνθρωπο κνησμό (δηλαδή φαγούρα), τοπικό ερεθισμό και πόνο. Στα μικρά ψάρια προκαλεί παράλυση, επιτρέποντάς τους να τα φάνε.

Μια ενήλικη μέδουσα αποτελείται κατά 98% από νερό!

Αν και δεν διαθέτουν βασικά αισθητήρια όργανα, το νευρικό τους σύστημα, τις επιτρέπει να αντιδρούν σε διάφορα ερεθίσματα. Μερικά από αυτά είναι το φώς, η θερμότητα και πολλά άλλα.

Επίσης έχουν μια πολύ λεπτή ακύτταρη ζελατίνα που λειτουργεί ως “επιδερμίδα” η οποία κατά κάποιο τρόπο τις προστατεύει!

Τσίμπημα μέδουσας

Υπάρχουν πάρα πολλά είδη μεδουσών τα οποία είναι πάρα πολύ επικίνδυνα και το τσίμπημά τους είναι θανατηφόρο.

Ευτυχώς τέτοια είδη δεν συναντάμε στις ελληνικές θάλασσες. Οι μέδουσες που εμφανίζονται στις θάλασσές μας μπορούν να προκαλέσουν από μια απλή φαγούρα, μέχρι έναν τοπικό και επώδυνο ερεθισμό.

Τίποτα το σοβαρό αφού εάν δεν είναι αλλεργικός κάποιος, αντιμετωπίζει το τσίμπημά της με μια αλοιφή κατά των τσιμπημάτων. Εάν υπάρχει περίπτωση να είναι αλλεργικός, τότε χρειάζεται αμέσως ιατρική φροντίδα.

Οι τσούχτρες είναι αρκετά σημαντικά πλάσματα τις θάλασσας, αφού πολλά ψάρια τρέφονται με αυτές! Το ποιο γνωστό από όλα είναι οι φάλαινες οι οποίες καθημερινά καταναλώνουν εκατοντάδες κιλά πλαγκτόν (συμπεριλαμβανομένων και μεδουσών). Η τροφική αλυσίδα όπως γνωρίζουμε ξεκινάει από το πλαγκτόν. Το πλαγκτόν τρέφει τις μέδουσες και αυτές στη συνέχεια τρέφουν πολλά μεγαλύτερα ψάρια.

Μάλιστα, στην Κίνα οι μέδουσες σερβίρονται δίπλα σε σαλάτες λαχανικών ή ως Gourmet έδεσμα, κομμένες σε λωρίδες με μπόλικο ξύδι!

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr