Τι κάνει ένα σκύλο ευτυχισμένο; 20 σημάδια που το αποδεικνύουν για όλους τους σκυλογονείς

by Έφη Αθανασίου

Άραγε τι μπορεί να κάνει ένα σκύλο ευτυχισμένο; Ένα κόκαλο ή μια βόλτα; Όπως ο άνθρωπος, έτσι και ο τετράποδος φίλος μας, έχει τα δικά του σημάδια, που μπορεί να μας δείξει πως χαίρεται, είναι ευτυχισμένο και ικανοποιημένο, καθώς και σημάδια ότι κάτι μπορεί να είναι λάθος.

Κάτι που σίγουρα γνωρίζουμε, είναι πως όλα τα ζώα, είναι διαφορετικά και καθώς τα σκυλιά μεγαλώνουν τα επίπεδα δραστηριότητάς τους και η κοινωνικότητα μπορεί να αλλάξει. Αλλά τα ακόλουθα σημάδια δείχνουν ότι το σκυλί σας είναι κατά πάσα πιθανότητα ευτυχισμένο, και το πιο σημαντικό, υγιές. Διαβάστε παρακάτω, μερικούς λόγους που μπορεί να κάνει ένα σκύλο, ευτυχισμένο.

Σκύλος: 20 σημάδια που δείχνει πως είναι ευτυχισμένος

#1 Μάτια

Τα ευτυχισμένα σκυλιά έχουν χαλαρά μάτια και βλέφαρα. Ανοιγοκλείνουν συχνά και το βλέμμα τους είναι μαλακό. Τα μισόκλειστα μάτια και το σκληρό βλέμμα μπορεί να υποδηλώνει επιθετικότητα, ενώ τα ανοιχτά μάτια, ιδιαίτερα αν δείχνουν τα λευκά, θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ο σκύλος φοβάται.

#2 Ευχάριστα αυτιά

Τα σχήματα αυτιών διαφέρουν από φυλή σε φυλή, αλλά γενικά, τα ευτυχισμένα σκυλιά έχουν τα αυτιά τους με χαλαρό τρόπο. Ένα αυτί μπορεί να είναι στραμμένο προς τα πάνω ή και τα δύο να είναι χαλαρά και δισκελής. Αν τα αυτιά ενός σκυλιού είναι καρφωμένα πίσω, θα μπορούσε να είναι σημάδι φόβου ή επιθετικότητας. Τα αυτιά που είναι προς τα εμπρός συχνά δείχνουν ότι ένα σκυλί ενδιαφέρεται για κάτι που συμβαίνει γύρω από αυτά.

#3 Χαλαρό στόμα

Τα ευτυχισμένα σκυλιά φαίνονται μερικές φορές σαν να χαμογελούν. Το στόμα είναι ανοιχτό και ενώ κάποια δόντια μπορεί να είναι ορατά, το ζώο δεν τα αγκυλώνει ή δεν μπορεί να συσπειρώσει τα χείλη του με επιθετικό τρόπο. Το ανοιχτό λαχάνιασμα του στόματος δεν πρέπει να συγχέεται με το χαμόγελο, καθώς αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι που το σκυλί πιέζεται ή υπερθερμαίνεται.

#4 Χαλαρό σώμα

Ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους να πει κανείς αν ένα σκυλί είναι ευτυχισμένο είναι να κοιτάξει τον τρόπο με τον οποίο το σκυλί δείχνει τον εαυτό του. Ένα χαλαρό, μαλακό, διασκεδαστικό σώμα σημαίνει συνήθως ότι ένας σκύλος είναι ευτυχισμένος και υγιής. “Από την άλλη πλευρά, αν ένα σκυλί φαίνεται τεταμένο, σφιχτό ή άκαμπτο, νιώθει λιγότερο άνετα.”

#5 Κίνηση ουράς

“Τα ευτυχισμένα σκυλιά κουνούν τις ουρές τους με τρόπο που περιλαμβάνει ολόκληρο το σώμα”. Αν η ουρά κουνιέται, αλλά δεν κουνιέται το υπόλοιπο σώμα, το σκυλί σας μπορεί να σας πει ότι είναι επιφυλακτικό και εκτιμώντας μια νέα κατάσταση.
“Εάν η ουρά είναι μαλακή και χαλαρή και συνήθως κρατιέται σε πιο ουδέτερη θέση στο σώμα, αυτό είναι πιθανώς ένα χαρούμενο σκυλί”.

#6 Ουρά ψηλά

“Όταν ένα σκυλί είναι ικανοποιημένο και άνετο, ολόκληρο το σώμα του είναι χαλαρό, συμπεριλαμβανομένης της ουράς του”. «Κάθε σκύλος έχει διαφορετική χαλαρή ουρά σηκωμένη, ανάλογα με τη φυλή.» Σε γενικές γραμμές, ένα χαρούμενο σκυλί θα σηκώσει την ουρά του, αλλά αν είναι πολύ υψηλά, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι ο σκύλος είναι αναστατωμένος ή υπερκινητικός. Μια ουρά κάτω ανάμεσα στα πόδια του είναι ένα έντονο σημάδι φόβου.

#7 Μη καταστρεπτική συμπεριφορά

Το μάσημα είναι μια φυσική συμπεριφορά για τα σκυλιά, καθώς χρησιμοποιούν το στόμα τους για να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους. Αλλά το υπερβολικό μάσημα, ιδιαίτερα σε ένα ενήλικα σκυλί, μπορεί επίσης να είναι σημάδι άγχους ή πλήξης.

“Τα ευτυχισμένα σκυλιά είναι απίθανο να καταστρέψουν το σπίτι σας ή να ενεργούν άτακτα επειδή έχουν αρκετή σωματική και πνευματική διέγερση”. “Η καταστροφική συμπεριφορά είναι συνήθως ένα σημάδι της πλήξης και της δυστυχίας.” Το άγχος διαχωρισμού είναι μια άλλη κοινή αιτία εξαιρετικά καταστροφικής συμπεριφοράς στα σκυλιά.

#8 Απολαμβάνει το χρόνο παιχνιδιού

Τα ευτυχισμένα σκυλιά απολαμβάνουν το χρόνο παιχνιδιού και την βόλτα. “Ενώ όλα τα σκυλιά επιβραδύνουν με την ηλικία, αν το σκυλί σας φαίνεται ασυνήθιστα ήσυχο ή απρόθυμο να συμμετάσχει, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι που δεν αισθάνεται καλά». Πηγαίνετε το σκυλί σας στον κτηνίατρο για να βεβαιωθείτε ότι δεν είναι άρρωστο ή τραυματισμένο.

#9 Υγιεινή όρεξη

Το κυνήγι περιεχομένου έχει καλές ορέξεις. Αν και δεν είναι κάθε σκύλος λαίμαργος, μια ξαφνική πτώση της όρεξης μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι κάτι είναι λάθος. Αντίθετα, μια απροσδόκητη αύξηση της όρεξης μπορεί επίσης να είναι ένα σύμπτωμα νόσου.

#10 Χορός

Τα ευτυχισμένα σκυλιά συχνά χορεύουν. Ή τουλάχιστον μοιάζουν σαν να χορεύουν ή να χορεύουν όταν βλέπουν κάποιον (ή κάποιο σκύλο) που τους αρέσει. Οι γρήγορες κινήσεις δείχνουν συνήθως ότι ο σκύλος είναι ευτυχισμένος και έτοιμος να παίξει. “Θα δείτε ένα χαρούμενο σκυλί να αναπηδάει από τη μια πλευρά στην άλλη, συνήθως με ενθουσιασμό για να δει το σκύλο ή τον φίλο του”.

#11 Χαλαρό μέτωπο

Τα σκυλιά, όπως και οι άνθρωποι, μπορούν να εκφράσουν την ανησυχία τους με ένα συνοφρυωμένο φρύδι. Ένα μέτωπο χωρίς ρυτίδες ισοδυναμεί με ένα σκυλί χωρίς ανησυχία. Ιδιοκτήτες με Shar-Pei σκύλο, αυτή η συμβουλή προφανώς δεν ισχύει για εσάς!

#12 Λόγω της γλώσσας

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα σκυλιά κρεμούν τις γλώσσες τους όταν κοιμούνται; Συνήθως είναι επειδή είναι τόσο χαλαροί που δεν μπορούν να ενοχλούνται για να την κρατήσουν στο στόμα τους.

#13 Χαρούμενο γάβγισμα

Τα ευτυχισμένα σκυλιά γενικά έχουν ένα ψηλότερο γάβγισμα από τα κουρασμένα σκυλιά. Επίσης, συνήθως γαβγίζουν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Αλλά μην κρίνετε ένα σκυλί μόνο από το γάβγισμα του. Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τα άλλα σημάδια που σας δίνει το σκυλί σας, συμπεριλαμβανομένης της κίνησης του σώματος, προτού υποθέσετε ότι όλα είναι καλά.

#14 Κοιμάται

Τα υγιή, ευτυχισμένα ενήλικα σκυλιά συνήθως κοιμούνται για 16 ώρες την ημέρα. “Αν το σκυλί σας δεν κοιμάται τόσο πολύ, θα μπορούσε να είναι σημάδι δυσφορίας”.

#15 Υγιές τρίχωμα

Ένα υγιές τρίχωμα είναι ένας καλός δείκτης ότι το σκυλί σας είναι ευτυχισμένο. Όταν τα σκυλιά στρεσάρονται, ρίχνουν το τρίχωμα τους σαν τρελά, και μερικές φορές το δέρμα τους φαίνεται να ξεφλουδίζει. Φυσικά, τα δερματικά προβλήματα μπορεί επίσης να είναι σημάδι ασθένειας, οπότε ελέγξτε το και με τον κτηνίατρο σας.

#16 Η κοιλιά επάνω

Ένα ξάπλωμα του σκύλο που σας δείχνει την κοιλιά του και τη γλώσσα του είναι πιθανώς ένα πολύ χαρούμενο σκυλί. Ωστόσο, εάν το κουτάβι φαίνεται να είναι άκαμπτο και κρατάει το στόμα του κλειστό, μπορεί να δείχνει υπομονή αντί για ικανοποίηση.

#17 Κλίνει

Εάν ένα σκυλί αντιδρά με τα κατοικίδια ζώα, παραμένοντας κοντά σας και ακόμη και ακουμπώντας στο χέρι σας, είναι ένα καλό σημάδι που απολαμβάνει την επαφή. Η διαμονή του απλά μακριά σας ή η απομάκρυνση από κοντά σας θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι που χρειάζεται περισσότερο χώρο.

#18 Πίσω και επάνω

Ένα σκυλί σας λέει ότι έχει διάθεση για διασκέδαση όταν κάνει το σώμα του σαν τόξο. Σε ένα τόξο παιχνιδιού, ένας σκύλος χαμηλώνει το στήθος του στο έδαφος, αλλά κρατάει το πίσω σημείο του κορμιού του στον αέρα. “Είναι ένα σημάδι ότι ο σκύλος σας καλεί σε παιχνίδι και θέλει να αλληλεπιδράσει μαζί σας”.

#19 Μοιάζουν με άλλα σκυλιά

Όπως και οι άνθρωποι, η προτίμηση κάθε σκύλου για παρέα είναι διαφορετική. Αλλά αν ο σκύλο σας είναι κοινωνικός στο πάρκο σκυλιών, φιλικό με άλλα κατοικίδια ζώα της οικογένειας και όχι υπερβολικά επιθετικό στα νέα ζώα, αυτά είναι όλα τα σημάδια που έχει καλή διάθεση.

#20 Είναι ενθουσιασμένος όταν σας βλέπει

Τα ευτυχισμένα σκυλιά σας χαιρετούν στην πόρτα, ενθουσιάζονται όταν ξυπνάτε και τον προσέχετε όταν παίζει στο πάρκο σκύλων … εκτός αν οι καλύτεροι φίλοι του σκύλου σας απαιτούν φυσικά όλη την προσοχή τους.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr