Οδηγίες και σωστά βήματα: Τι πρέπει να κάνετε πρώτα από τη στιγμή που η γάτα σας χτυπήθηκε;

by Έφη Αθανασίου

Εάν η γάτα σας περνάει αρκετό χρόνο έξω, ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την υγεία της είναι το αυτοκίνητο. Τα τροχαία ατυχήματα είναι ένας από τους συνηθέστερους λόγους για τους οποίους οι γάτες πρέπει να μεταφερθούν επειγόντως στον κτηνίατρο. Οι κτηνίατροι έχουν ειδικές συντομογραφίες που χρησιμοποιούν συνήθως: HBC σημαίνει “χτύπημα από αυτοκίνητο”, ενώ RTA σημαίνει “τροχαίο ατύχημα”.

Αν η γάτα σας χτυπηθεί από αυτοκίνητο, πρέπει να ξέρετε τι πρέπει να κάνετε γρήγορα. Αυτό το άρθρο έχει ως στόχο να σας δώσει έναν σαφή, βήμα προς βήμα, οδηγό που θα σας βοηθήσει γρήγορα και εύκολα αν συμβεί κάτι τέτοιο.

Ιστορικό ατυχημάτων:

Είναι σύνηθες για τις γάτες που βγαίνουν έξω να χτυπηθούν από αυτοκίνητο. Ορισμένα σημαντικά στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε για το πρόβλημα αυτό περιλαμβάνουν:

 • Τα τροχαία ατυχήματα αποτελούν περίπου το 4% (ένα στα 25) των περιπτώσεων που μεταφέρονται σε κτηνιατρικές κλινικές επειγόντων περιστατικών.
 • Οι γάτες ηλικίας 6 μηνών έως 2 ετών διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων
 • Οι αρσενικές γάτες κινδυνεύουν περισσότερο από τις θηλυκές γάτες
 • Τα τροχαία ατυχήματα έχουν εποχιακή κορύφωση, το φθινόπωρο
 • Εάν μια γάτα υποστεί τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη ή στην κοιλιά, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου
 • Οι γάτες μερικές φορές παρασύρονται όταν φεύγουν από θηρευτές, καθώς ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διαφυγή τους παρά για την προσεκτική παρακολούθηση της κυκλοφορίας

Οι πρώτες 24 ώρες μετά από ένα ατύχημα είναι εξαιρετικά σημαντικές, γι’ αυτό είναι σημαντικό να πάτε τη γάτα σας στον κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό για μια πλήρη και λεπτομερή αξιολόγηση.

Τι πρέπει να κάνετε πρώτα από τη στιγμή που η γάτα σας χτυπήθηκε;

Αν δείτε μια γάτα να παρασύρεται από αυτοκίνητο, πρέπει να δράσετε αμέσως, αλλά πρέπει επίσης να φροντίσετε για τη δική σας ασφάλεια. Οι δρόμοι είναι επικίνδυνα μέρη – θυμηθείτε το αυτό ενώ είστε πολύ συγκεντρωμένοι στο να βοηθήσετε τη γάτα. Κανείς άλλος δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι μια γάτα έχει χτυπηθεί, και τα αυτοκίνητα θα συνεχίσουν να κινούνται στο δρόμο με ταχύτητα, πολύ κοντά σας. Αυτή είναι μια δύσκολη στιγμή, καθώς τα συναισθήματά σας θα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού μετά το σοκ που σας προκάλεσε το γεγονός ότι γίνατε μάρτυρες του ατυχήματος.

Πρώτα, βγάλτε τη γάτα από το δρόμο, έτσι ώστε τόσο το ζώο όσο και εσείς να είστε μακριά από την αντίθετη κυκλοφορία. Μια τραυματισμένη γάτα μπορεί να είναι αμυντικά επιθετική και μπορεί να προσπαθήσει να φύγει μακριά (αν μπορεί). Ίσως θελήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα υφασμάτινο αντικείμενο, όπως ένα μπουφάν, μια πετσέτα ή μια κουβέρτα, για να τυλίξετε απαλά τη γάτα, ώστε να την συγκρατήσετε με ασφάλεια, ενώ τη μεταφέρετε σε μια ασφαλή, επίπεδη επιφάνεια όπου μπορείτε να την αξιολογήσετε από πιο κοντά.

Αν η γάτα δεν είναι δική σας, σκεφτείτε να επικοινωνήσετε με το τοπικό καταφύγιο ζώων ή τον έλεγχο ζώων για να αναφέρετε το ατύχημα.

Ελέγξτε με ασφάλεια για να δείτε αν η γάτα είναι ζωντανή

Στην άκρη του δρόμου, μόλις απομακρύνετε τη γάτα με ασφάλεια από το οδόστρωμα, ελέγξτε αν η γάτα είναι ακόμα ζωντανή. Τα εμφανή σημάδια ζωής περιλαμβάνουν: – το σώμα της γάτας:

 • Κίνηση
 • Αναπνοή
 • Ανοιγοκλείσιμο των ματιών

Αν η γάτα δεν κινείται καθόλου, αν δεν υπάρχει αναπνοή και αν τα μάτια είναι ανοιχτά, χωρίς να ανοιγοκλείνουν τα μάτια, τότε δυστυχώς η γάτα έχει πεθάνει και δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο.

Ασφαλής μεταφορά της γάτας στον κτηνίατρο

Εάν η γάτα είναι ακόμη ζωντανή, μεταφέρετέ την το συντομότερο δυνατό στην πλησιέστερη κτηνιατρική κλινική.

Πρώτα, βεβαιωθείτε ότι την έχετε δέσει με ασφάλεια. Οι γάτες που είναι τραυματισμένες μπορεί να προσπαθήσουν να φύγουν πανικόβλητες. Μετά την αρχική σας μέθοδο συγκράτησης (π.χ. μπουφάν, πετσέτα, κουβέρτα), προσπαθήστε να μεταφέρετε τη γάτα σε ένα πιο ασφαλές μέρος. Ιδανικά, ένας μεταφορέας γάτας είναι το ασφαλέστερο, αλλά άλλες επιλογές περιλαμβάνουν ένα χαρτόκουτο ή ακόμη και το να κάθεστε μέσα σε ένα αυτοκίνητο, κρατώντας τη γάτα, συγκρατημένη, στα γόνατά σας.

Κάντε αμέσως ένα τηλεφώνημα στον κτηνίατρο, ώστε να σας περιμένουν να φτάσετε. Αυτή η εκ των προτέρων ειδοποίηση θα τους δώσει το χρόνο να κάνουν προετοιμασίες για να αναλάβουν άμεση δράση μόλις φτάσετε στην κλινική.

Βοηθώντας μια γάτα σε σοκ

Αμέσως μετά το χτύπημα μιας γάτας από αυτοκίνητο, συχνά παθαίνει σοκ. Πρόκειται για μια προσωρινή κατάσταση στην οποία εισέρχεται ο οργανισμός ως ένα είδος άμεσης προστασίας μετά από σωματικό τραύμα, με χαμηλή αρτηριακή πίεση και άλλες εσωτερικές αλλαγές στο μεταβολισμό.

Τα ορατά συμπτώματα του σοκ περιλαμβάνουν:

 • Είτε ενθουσιασμό είτε κατάθλιψη – όχι “φυσιολογική” συμπεριφορά ή αντίδραση στο περιβάλλον τους
 • Γρήγορος καρδιακός ρυθμός
 • Τα ούλα μπορεί να είναι χλωμά
 • Η γάτα μπορεί να αισθάνεται κρύα στο άγγιγμα
 • Η αναπνοή μεταβάλλεται-μπορεί να είναι αργή ή γρήγορη, και ρηχή ή βαθιά, αλλά όχι “φυσιολογική”
 • Τα μάτια μπορεί να φαίνονται γυάλινα και μη εστιασμένα

Μια γάτα σε σοκ πρέπει να αντιμετωπιστεί από κτηνίατρο, με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών, ανακούφιση από τον πόνο και άλλα φάρμακα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς ταξιδεύετε στον κτηνίατρο, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα άλλο από το να:

 • Σταματήστε οποιαδήποτε αιμορραγία από τις αμυχές με άμεση πίεση στα κατεστραμμένα αιμοφόρα αγγεία. Εάν ένα άκρο αιμορραγεί, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια καθαρή κάλτσα ως υποκατάστατο του επιδέσμου, τοποθετώντας την πάνω στο άκρο και κρατώντας την απαλά στη θέση της.
 • Βεβαιωθείτε ότι η γάτα δεν έχει κανένα εμπόδιο στην αναπνοή της (για παράδειγμα, θρόμβους αίματος γύρω από τη μύτη).
 • Κρατήστε τη γάτα ζεστή, τυλίξτε την μέσα σε μια κουβέρτα και βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο είναι ζεστό μέσα.

Τι συμβαίνει στον κτηνίατρο

Όταν φτάσετε στον κτηνίατρο, είναι πιθανό η γάτα να απομακρυνθεί αμέσως από εσάς, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η επείγουσα θεραπεία. Ωστόσο, θα πρέπει να μείνετε και να περάσετε αρκετή ώρα μιλώντας σε έναν από τους κτηνιάτρους για να δώσετε λεπτομέρειες για το τι έχει συμβεί. Συνήθως λαμβάνονται τα ακόλουθα μέτρα για να βοηθηθεί η γάτα σας.

1. Λεπτομερής λήψη ιστορικού

Εάν η γάτα είναι δική σας, ο κτηνίατρός σας θα σας ρωτήσει για την κατάσταση της γάτας σας, συμπεριλαμβανομένης της καθημερινής της ρουτίνας, της διατροφής (πότε έφαγε για τελευταία φορά;) και τυχόν προηγούμενων ιατρικών προβλημάτων. Θα σας ρωτήσει για οποιεσδήποτε λεπτομέρειες του ατυχήματος που μπορεί να έχετε παρακολουθήσει, συμπεριλαμβανομένου του πότε ακριβώς συνέβη. Παρατηρήσατε τι ακριβώς συνέβη; Μήπως η ρόδα του αυτοκινήτου πέρασε πάνω από τη γάτα (αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης των εσωτερικών οργάνων); Έτρεξε η γάτα μετά ή απλά έμεινε ακίνητη; Υπήρχε αιμορραγία εκείνη τη στιγμή;

Το κόστος κτηνιατρικής περίθαλψης μετά από ένα τροχαίο ατύχημα μπορεί να είναι υψηλό. Εάν η γάτα είναι δική σας, μπορεί επίσης να σας ζητηθεί να δώσετε λεπτομέρειες για την ασφάλιση κατοικίδιων ζώων, εάν την έχετε συνάψει. Μπορεί επίσης να θέλετε να ζητήσετε μια πρώτη εκτίμηση του αναμενόμενου κόστους.

Οι υπόλοιπες δραστηριότητες στον κτηνίατρο θα λάβουν χώρα πιθανότατα πίσω από κλειστές πόρτες, στον χώρο θεραπείας. Μπορεί να σας ζητηθεί να περιμένετε για να ακούσετε την αρχική εκτίμηση ή μπορεί να σας ζητηθεί να φύγετε, ενώ οι πλήρεις λεπτομέρειες θα σας διαβιβαστούν αργότερα μέσω τηλεφώνου.

2. Φυσική εξέταση

Ο κτηνίατρός σας θα εξετάσει αμέσως προσεκτικά το σώμα της γάτας, ελέγχοντας την αναπνοή, τους σφυγμούς και τους βλεννογόνους, ψηλαφώντας τη γάτα παντού, ελέγχοντας για τυχόν ανωμαλίες. Ενδέχεται να τοποθετηθεί αμέσως ενδοφλέβια γραμμή, δίνοντας επείγουσα θεραπεία για το σοκ. Μπορεί να προσφερθεί συμπλήρωμα οξυγόνου και να αντιμετωπιστούν τυχόν άλλα επείγοντα ιατρικά ζητήματα (π.χ. διακοπή της αιμορραγίας, χορήγηση ανακούφισης από τον πόνο).

Μια πλήρης φυσική εξέταση, που περιλαμβάνει τη μέτρηση της θερμοκρασίας της γάτας, την ακρόαση των πνευμόνων και των καρδιακών παλμών της με στηθοσκόπιο και το ζύγισμα της, θα γίνει περίπου την ίδια στιγμή.

3. Εξετάσεις ρουτίνας αίματος και ούρων

Αμέσως μετά το ατύχημα, ο κτηνίατρός σας μπορεί να διενεργήσει αιματολογικές εξετάσεις, συμπεριλαμβανομένων των συνηθισμένων διαγνωστικών εξετάσεων, όπως αιματολογικές (γενική αίματος ή CBC) και βιοχημικές εξετάσεις. Μπορεί επίσης να διενεργηθούν απλές εξετάσεις ούρων.

Αυτός ο τύπος εξέτασης είναι γνωστός ως ελάχιστη βάση δεδομένων και διενεργείται για την επανεξέταση των περισσότερων γατών που χρειάζονται κτηνιατρική βοήθεια, ανεξάρτητα από τα σημάδια ασθένειας. Τα αποτελέσματα θα παράσχουν χρήσιμες οδηγίες σχετικά με τη γενική κατάσταση της υγείας της γάτας, καθώς και με τους τραυματισμούς που έχει υποστεί στο ατύχημα.

3. Διαγνωστική εικόνα

Για την αξιολόγηση των τραυματισμών μπορεί να διενεργηθούν ακτινογραφίες και υπερηχογραφικές εξετάσεις (σπινθηρογραφήματα). Ανάλογα με την περίπτωση, μπορεί να συνιστάται λεπτομερέστερη διαγνωστική απεικόνιση (όπως αξονική ή μαγνητική τομογραφία).

4. Παραπομπή σε ειδικό

Ο τοπικός σας κτηνίατρος μπορεί να συστήσει να παραπεμφθεί σε ειδικό κτηνίατρο, εάν η γάτα σας έχει υποστεί ορισμένους σοβαρούς τραυματισμούς (ορισμένοι τύποι καταγμάτων οστών, ρήξη διαφράγματος και άλλα).

5. Αρχική αντιμετώπιση των τραυματισμών

Η κτηνιατρική θεραπεία εξαρτάται από τα τραύματα που έχει υποστεί η γάτα. Προτεραιότητα είναι να σταθεροποιηθεί πρώτα η γάτα και στη συνέχεια να χορηγηθεί η κατάλληλη θεραπεία ανάλογα με τις ανάγκες. Η γενική θεραπεία συχνά περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδη ανακούφιση από τον πόνο για τη μείωση της δυσφορίας και τη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος των ιστών που έχουν υποστεί βλάβη. Μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιβιοτικά για την πρόληψη λοιμώξεων με βακτήρια από μολυσμένες ανοιχτές πληγές.

Τύποι τραυματισμών και επιπλοκών που μπορεί να έχει η γάτα σας

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος πιθανών συνεπειών που μπορεί να ακολουθήσουν ένα τροχαίο ατύχημα, αλλά μερικά από τα πιο συνηθισμένα σοβαρά ζητήματα περιλαμβάνουν:

Κατάγματα μακρών οστών

Τα μακριά οστά είναι το βραχιόνιο οστό, η κερκίδα και η ωλένη στα πρόσθια πόδια και το μηριαίο οστό, η κνήμη και η περόνη στα οπίσθια πόδια. Αυτά τα οστά συνήθως σπάνε κατά τη διάρκεια τροχαίων ατυχημάτων και γενικά χρειάζονται σύνθετη χειρουργική ορθοπεδική αποκατάσταση.

Κατάγματα της πυέλου

Τα κατάγματα της λεκάνης είναι συνηθισμένα σε γάτες που έχουν χτυπηθεί από αυτοκίνητο, ειδικά αν η ρόδα πέρασε πάνω από το πίσω μέρος τους. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καταγμάτων της πυέλου και ο καλύτερος τρόπος είναι μια λεπτομερής αξιολόγηση μετά από λήψη ακτινογραφιών για να καταδειχθεί με σαφήνεια το μοτίβο των καταγμάτων.

Κατάγματα γνάθου

Εάν το κεφάλι της γάτας εμπλέκεται στη σύγκρουση, οι τραυματισμοί στο κεφάλι, συμπεριλαμβανομένων των σπασμένων γνάθων, είναι συνηθισμένοι. Και πάλι, υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι καταγμάτων, από τα πιο απλά (διαχωρισμός της σύμφυσης της κάτω γνάθου, ο οποίος συνήθως μπορεί να επιδιορθωθεί εύκολα) έως τα πιο σύνθετα (πολλαπλά κατάγματα άλλων τμημάτων της γνάθου).

Και πάλι, οι ακτινογραφίες και η εξέταση υπό αναισθησία θα πρέπει να αποσαφηνίσουν την έκταση των καταγμάτων και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν. Εάν το κεφάλι χτυπήθηκε από το αυτοκίνητο, μπορεί να υπάρχει κίνδυνος διάσεισης και επιληπτικών κρίσεων.

Διαφραγματική ρήξη

Όταν το σώμα της γάτας έχει χτυπηθεί από αυτοκίνητο, υπάρχει κίνδυνος διαφραγματικής ρήξης, όταν υπάρχει ρήξη στο διάφραγμα (το φύλλο λεπτού μυός που χωρίζει την κοιλιά από το θώρακα), επιτρέποντας στο περιεχόμενο της κοιλιάς (συκώτι, στομάχι ή έντερα) να εισέλθει στο θώρακα.

Αυτό διαγιγνώσκεται ή αποκλείεται με τη λήψη ακτινογραφιών. Μια ρήξη διαφράγματος απαιτεί πολύπλοκη, εξειδικευμένη και δαπανηρή χειρουργική αποκατάσταση, αλλά είναι σημαντικό να σταθεροποιηθεί πρώτα η γάτα, πριν πραγματοποιηθεί αυτό. Συχνά υπάρχουν και τραυματισμοί στο θώρακα, όπως σπασμένα πλευρά.

Ρήξη ουροδόχου κύστης

Όταν η κοιλιά έχει εκτεθεί σε σωματικό τραύμα, εάν η κύστη της γάτας ήταν γεμάτη εκείνη τη στιγμή, υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η κύστη, απελευθερώνοντας ούρα στην κοιλιά. Αυτό απαιτεί επείγουσα χειρουργική αποκατάσταση.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει από ακτινογραφίες ή υπερήχους και αυτό μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανές. Η προσεκτική παρακολούθηση του προτύπου ούρησης της γάτας μετά από ένα ατύχημα αποτελεί σημαντικό μέρος της άμεσης φροντίδας μιας γάτας μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Εάν δεν βγάζει ούρα, τότε είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει διπλός έλεγχος για ρήξη της ουροδόχου κύστης.

Τραυματισμός από τράβηγμα ουράς

Όταν η ουρά τραβιέται βίαια μακριά από το σώμα, αυτό είναι γνωστό ως “τραυματισμός τραβήγματος της ουράς”. Εκτός από το τραύμα στην ουρά (μερικές φορές περιλαμβάνεται και τραυματισμός αποκόλλησης, όπου το δέρμα της ουράς αφαιρείται, αφήνοντας μόνο μια αιματηρή επιφάνεια), συχνά υπάρχει βλάβη στα νεύρα γύρω από την κατώτερη σπονδυλική στήλη, με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η ικανότητα της γάτας να περνάει ούρα και κόπρανα.

Αυτές είναι βασικές λειτουργίες της ζωής και, δυστυχώς, μερικές γάτες με τραυματισμούς από τράβηγμα της ουράς πρέπει τελικά να υποβληθούν σε ευθανασία λόγω αδυναμίας ούρησης και αφόδευσης. Οι ακτινογραφίες της λεκάνης και της περιοχής της ουράς συνήθως καταδεικνύουν αν υπάρχει τραυματισμός από τράβηγμα ουράς, αλλά είναι επίσης σημαντική η νευρολογική εξέταση της γάτας, καθώς και η παρατήρηση της ικανότητάς της να χρησιμοποιεί την τουαλέτα.

Θα επιβιώσει η γάτα μου;

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς αν μια γάτα θα επιβιώσει ή όχι όταν χτυπηθεί από αυτοκίνητο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί διαφορετικοί παράγοντες και πιθανές επιπλοκές. Η πρόγνωση εξαρτάται από το ποια μέρη του σώματος υπέστησαν ζημιά και από τη σοβαρότητα της ζημιάς αυτής.

Χρειάζεται υπομονή μέχρι να γίνει πλήρης αξιολόγηση. Μετά από 24 έως 48 ώρες, ο κτηνίατρός σας είναι συνήθως σε θέση να σας δώσει μια εκτίμηση της πρόγνωσης.

Πώς να αποτρέψετε μια γάτα από το να χτυπηθεί από ένα αυτοκίνητο

Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγετε τα τροχαία ατυχήματα είναι να κρατάτε τη γάτα σας πάντα μέσα στο σπίτι. Εάν η γάτα σας βγαίνει έξω, ίσως θελήσετε να επενδύσετε σε ειδική περίφραξη για γάτες, ώστε να την κρατάτε περιορισμένη στην αυλή ή τον κήπο σας.

Αν δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό, μπορεί να βοηθήσει αν φοράει ανακλαστικό κολάρο, ώστε να γίνεται πιο εύκολα αντιληπτή από τους προβολείς των αυτοκινήτων. Η στείρωση των αρσενικών γατών συμβάλλει στο να μην περιπλανώνται τόσο μακριά από το σπίτι, και αυτό μειώνει τον κίνδυνο να χτυπηθούν από αυτοκίνητο. Ορισμένες φορές οι γάτες παρασύρονται από τους ιδιοκτήτες τους στους δρόμους των σπιτιών τους. Φροντίστε να ελέγχετε κάτω από το αυτοκίνητό σας πριν ξεκινήσετε, ειδικά αν έχετε μεγαλύτερη γάτα που μπορεί να είναι λιγότερο κινητική.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr