Τι να κάνετε αν η γάτα σας είναι υπερδραστήρια; Έχουμε μερικές ιδέες

by Έφη Αθανασίου

Είναι μια ήσυχη βραδιά και βλέπετε τηλεόραση ή διαβάζετε στο τέλος μιας αγχωτικής εργάσιμης ημέρας. Ξαφνικά, η γάτα σας πετάγεται σε όλο το δωμάτιο σαν να κυνηγάει κάποιο μυθιστορηματικό θήραμα, τρέχοντας πέρα δώθε και μερικές φορές ακόμα και πάνω σας! Η συνήθως ήσυχη γατούλα σας στη συνέχεια περνάει τα επόμενα λεπτά τρέχοντας γύρω-γύρω με τις τρίχες της ουράς της να στέκονται όρθιες (ουρά με βούρτσα μπουκαλιού, το λέω εγώ), κάτι που συχνά αναφέρεται ως “zoomies”, μέχρι που ξαφνικά σταματάει σαν να της τελείωσε η βενζίνη.

Αυτού του είδους η υπερδραστηριότητα στις γάτες μπορεί να είναι ξεκαρδιστική – εκτός αν συμβαίνει συνεχώς. Τότε μπορεί γρήγορα να γίνει απογοητευτική και να οδηγήσει ακόμη και σε τυχαίες καταστροφές στο σπίτι, αν η γάτα σας αρχίσει να ρίχνει πράγματα καθώς τρέχει. Τι ακριβώς συνέβη λοιπόν και προκάλεσε όλο αυτό το γατίσιο δράμα;

Υποδιέγερση = Υπερκινητικότητα

Ορισμένες φυλές γατών είναι από τη φύση τους πολύ δραστήριες, απαιτώντας τόσο σωματική όσο και πνευματική διέγερση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι Βεγγάλες, οι Σφίγγες και οι Σιαμέζες είναι μερικές μόνο από τις φυλές που θεωρούνται εκ γενετής υψηλής ενεργητικότητας και υπερκινητικότητας. Αυτές οι γάτες απαιτούν άφθονο χρόνο παιχνιδιού με τον άνθρωπό τους, καθώς και ελκυστικά παιχνίδια για να παίζουν μόνες τους όταν είναι μόνες τους στο σπίτι. Πραγματικά, οποιαδήποτε ράτσα γάτας, που μένει μόνη της χωρίς παιχνίδια ή διεγερτικά πράγματα να κάνει όσο οι άνθρωποί της είναι στη δουλειά, μπορεί γρήγορα να γίνει υπερκινητική μόλις οι άνθρωποί της επιστρέψουν στο σπίτι.

Οι γάτες εσωτερικού χώρου χρειάζονται, και συχνά απαιτούν, ενεργή προσοχή από τους κηδεμόνες τους. Μόλις επιστρέψετε στο σπίτι στο τέλος της εργάσιμης ημέρας, η βαριεστημένη γάτα σας μπορεί να αποφασίσει ότι είναι η ιδανική στιγμή για να κάνει ζουμ και να χρησιμοποιήσει τη συσσωρευμένη ενέργειά της τρέχοντας ένα εικονικό κυνήγι. Οι γάτες χρειάζονται αυτή τη δραστηριότητα για παιχνίδι, όσο χρειάζονται και χρόνο αγκαλιάς, μαζί σας.

Πώς να ηρεμήσετε μια υπερκινητική γάτα

Μην ανησυχείτε! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ηρεμήσετε την υπερκινητική γατούλα που είναι διασκεδαστικοί και για εσάς! Ακολουθούν τρεις ιδέες που μπορείτε να δοκιμάσετε με τις γάτες σας:

1) Παιχνίδι: Χρησιμοποιήστε ένα παιχνίδι που η γάτα σας μπορεί να κυνηγήσει και/ή να φέρει για να μιμηθεί τη φυσική κυνηγετική της ικανότητα. Αυτό λειτουργεί καλύτερα όταν το παιχνίδι γίνεται λίγο πριν από την ώρα του φαγητού, δίνοντας στη γάτα σας την ψευδαίσθηση ότι πιάνει το γεύμα της.

2) Παιχνίδια παζλ: Βάζοντας λίγη σκληρή τροφή ή λιχουδιές μέσα σε ένα παιχνίδι παζλ που πρέπει να ελιχθεί για να πάρει την τροφή, θα κρατήσει τον εγκέφαλο και το σώμα της ενεργό.

3) Κάθισμα στο παράθυρο: Οι γάτες λατρεύουν τα περβάζια του παραθύρου, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τον κόσμο έξω. Προσθέστε ένα σπιτάκι για πουλιά και η γάτα σας θα κάθεται με τις ώρες στο παράθυρο και θα ονειρεύεται να πιάσει ένα πουλί.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr