Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να υιοθετήσουν για πρώτη φορά πριν κάνουν αυτό το βήμα

by Μυρσίνη Καραμαούνα

Σκέφτεστε να υιοθετήσετε μια γάτα; Πριν το κάνετε, σκεφτείτε το οικονομικό κόστος, τον τρόπο ζωής σας και αν μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μία νέες γάτες.

Πάντα σας άρεσε να συναντάτε και να παίζετε με γάτες – τόσο πολύ που τώρα αναρωτιέστε αν ήρθε η ώρα να υιοθετήσετε και εσείς μία και να γίνετε ιδιοκτήτης γάτας για πρώτη φορά. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να σκεφτείτε: το κόστος, τον τρόπο ζωής σας, την επιλογή κτηνιάτρου και το αν θα πρέπει να σκεφτείτε να πάρετε δύο γάτες αντί για μία.

Εκτός από την αγορά όλων των απαραίτητων προμηθειών, παρακάτω θα βρείτε μερικές συμβουλές από τον Brett Kruger, τον υπεύθυνο της ομάδας αιλουροειδών στο καταφύγιο Indyhumane, για το πώς να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να αναλάβετε την ευθύνη του φροντιστή γάτας.

Απίστευτη έρευνα: Οι άνθρωποι με γάτα αγαπούν τις γάτες τους περισσότερο από τους ανθρώπους

Κόστος για έναν ιδιοκτήτη γάτας

Πέρα από τα τέλη υιοθεσίας, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να αντέξετε οικονομικά τα πράγματα που περιλαμβάνονται στη λίστα ελέγχου για τον ιδιοκτήτη γάτας που γίνεται για πρώτη φορά. Θα έχετε πολλά να αγοράσετε όταν φέρετε τη γάτα σας στο σπίτι – παιχνίδια, κουτιά για άμμο, δέντρα για γάτες και μπολ με τροφή. Και έπειτα υπάρχουν τα επαναλαμβανόμενα έξοδα: τροφή, επισκέψεις σε κτηνίατρο και πιθανά τέλη αν νοικιάσετε το σπίτι σας.

Οι επινοητικοί γονείς μπορούν να ξοδεύουν μόλις 50 δολάρια το μήνα για τις γάτες τους, λέει ο Kruger. Αλλά αυτό ποικίλλει, ανάλογα με το πού στη χώρα ζείτε. Και δεν περιλαμβάνει τις δαπανηρές επισκέψεις σε κτηνιάτρους, όπως επεμβατικές χειρουργικές επεμβάσεις ή θεραπεία για χρόνιες παθήσεις.

Το κόστος εξαρτάται επίσης από την ηλικία της γάτας σας. Τα γατάκια χρειάζονται αρκετούς γύρους εμβολίων και οι μεγαλύτερες γάτες μπορεί να χρειαστούν επιπλέον αιματολογικές εξετάσεις. Ο Kruger λέει ότι οι ιδιοκτήτες μπορούν να εξετάσουν κλινικές ή μη κερδοσκοπικές οργανώσεις ως φθηνότερες επιλογές υγειονομικής περίθαλψης, αλλά ο κτηνίατρος μπορεί να είναι απαραίτητος για ορισμένες παθήσεις.

Επιπλέον, οι γάτες θα είναι μια επένδυση δεκαετίας και πλέον. Κατά μέσο όρο, οι γάτες εσωτερικού χώρου ζουν περίπου 15 χρόνια, αλλά ο Kruger λέει ότι μερικές ζουν τώρα πιο κοντά στα 17 ή 18 χρόνια. “Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτή τη δέσμευση”, λέει.

Σκέψεις για τον τρόπο ζωής για τους ιδιοκτήτες γάτας που έρχονται για πρώτη φορά

Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να εξετάσουν αν είναι διατεθειμένοι να προσαρμόσουν την καθημερινότητά τους πριν ζήσουν για πρώτη φορά με μια γάτα. Οι άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι ζουν χαλαρή ζωή, αλλά η ύπαρξη παιδιών στο σπίτι, για παράδειγμα, μπορεί να στρεσάρει μια νέα γάτα.

“Είναι πάντα καλό να σκέφτεστε πραγματικά το επίπεδο δραστηριότητας της οικογένειάς σας και πώς αυτό θα επηρεάσει το ζώο”, λέει ο Kruger.

Οι γάτες αποζητούν επίσης τη ρουτίνα, λέει, οπότε οι άνθρωποι θα πρέπει να αναρωτηθούν αν είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτή τη ρουτίνα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει το ξύπνημα στις 6 το πρωί κάθε μέρα.

Ίσως σκεφτείτε να πάρετε δύο γάτες

Αν σκοπεύετε να γίνετε ιδιοκτήτης γατούλας για πρώτη φορά, πάρτε δύο, λέει ο Kruger. Δεν χρειάζεται να είναι από την ίδια γέννα, αλλά ένα ζευγάρι της ίδιας σχετικά ηλικίας αρκεί.

Αν και όλοι θέλουν να γίνουν γάτες, οι άνθρωποι δεν είναι πάντα εξοπλισμένοι για να διδάξουν στα γατάκια πώς να παίζουν και να χρησιμοποιούν την τουαλέτα. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να παίξουν με τα γατάκια μπορεί κατά λάθος να τους διδάξουν ότι είναι εντάξει να δαγκώνουν και να χτυπάνε.

Από μόνες τους, οι γάτες μπορεί να αναπτύξουν το σύνδρομο ενός γατιού, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει προβλήματα δαγκώματος και νυχιού. Ένα φιλαράκι βοηθά να μάθουν και οι δύο γάτες πώς να χρησιμοποιούν σωστά τα δόντια και τα νύχια τους, λέει ο Kruger. “Βασικά διδάσκουν η μία την άλλη πώς να είναι καλές γάτες”, λέει.

Είναι εύκολο να υιοθετήσετε δύο γατάκια ή γάτες. Τα καταφύγια συχνά κρατούν ζευγάρια μαζί και υιοθετούνται μαζί, αν τα πάνε καλά.

Βρείτε έναν κτηνίατρο

Κατά την εύρεση κτηνιάτρου, τον οποίο θα χρειαστείτε αμέσως, ο Kruger προτείνει να βρείτε έναν κτηνίατρο που διαθέτει είτε ξεχωριστές αίθουσες αναμονής για σκύλους και γάτες είτε έναν κτηνίατρο με ενιαία μεγάλη αίθουσα αναμονής με αρκετό χώρο και για τις δύο.

Βρείτε μια κλινική φιλική προς τις γάτες, η οποία είναι ιδιαίτερα συντονισμένη με τον τρόπο μείωσης του άγχους που νιώθουν ορισμένες γάτες όταν επισκέπτονται τον κτηνίατρο. Αναζητήστε μια κλινική με πιστοποίηση. Θα θέλετε επίσης να βρείτε έναν κτηνίατρο που υποστηρίζει τη θετική ενίσχυση ως φιλοσοφία εκπαίδευσης και έναν που θα σας προτείνει μη χειρουργικές λύσεις για τυχόν ανησυχίες που μπορεί να έχετε σχετικά με το ξύσιμο. (Αν και η αποτρίχωση ήταν συνηθισμένη πρακτική, οι έρευνες έχουν δείξει ότι η διαδικασία είναι επιζήμια για τις γάτες, καθώς βλάπτει τις αρθρώσεις τους και προκαλεί προβλήματα συμπεριφοράς).

Οι πρώτες ημέρες στο σπίτι

Όταν φέρετε τη γάτα ή το γατάκι σας στο σπίτι, να είστε προετοιμασμένοι και υπομονετικοί. Η γάτα πιθανόν να είναι αναστατωμένη και στρεσαρισμένη από τη μετακόμιση. Ο Kruger λέει ότι οι νέοι γονείς θα πρέπει να έχουν έτοιμο φαγητό και νερό μαζί με ένα κουτί για την άμμο, ένα δέντρο για γάτες και ένα ξύστρα.

Ξεκινήστε με την εισαγωγή της γάτας σε ένα μικρότερο δωμάτιο ή χώρο του σπιτιού, αποκλείοντας κάθε γωνιά ή σχισμή στην οποία μπορεί να καταφύγει η γάτα. (Τα μπάνια είναι καλά για τα γατάκια, λέει ο Kruger).

Όταν φτάσετε στο σπίτι, αφήστε κάτω το μεταφορέα της γάτας και ανοίξτε την πόρτα. Η γάτα μπορεί να μην φύγει αμέσως, αλλά ο Kruger λέει ότι είναι καλύτερο να την αφήσετε μόνη της και να την αφήσετε να κινηθεί με τη δική της ταχύτητα. “Να είστε πολύ υπομονετικοί”, λέει.

Καθώς περνούν οι μέρες, η γάτα μπορεί να βλέπει όλο και περισσότερο το σπίτι, αλλά ο Kruger λέει ότι μερικές γάτες μπορεί να χρειαστούν μια ή δύο εβδομάδες στο “στρατόπεδο βάσης” πριν εξερευνήσουν περαιτέρω.

Με προσεκτική σκέψη σχετικά με την υιοθέτηση της νέας σας γάτας, θα προετοιμαστείτε για χρόνια ευτυχισμένης συντροφικότητας.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr