Τι πρέπει να κάνεις αν η γατούλα σου φοβάται τους ανθρώπους που συναντά για πρώτη φορά;

by Έφη Αθανασίου

Μήπως η γάτα σας τρομοκρατείται όταν γνωρίζει νέο κόσμο; Μήπως όταν βλέπει νέους ανθρώπους προτιμά να κρύβεται και να απομακρύνεται; Παρακάτω σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους για να σταματήσει η γάτα σας να φοβάται και να κάνει καινούριους φίλους εύκολα.

Καθώς η Νίκι και ο Σεμπάστιαν ετοιμάζονταν να παντρευτούν, αποφάσισαν να συγκατοικήσουν, ενώ εξοικονομούσαν χρήματα για το γάμο. Ωστόσο, ένας κάτοικος του σπιτιού της Νίκι δεν ήταν ευχαριστημένος που θα μοιραζόταν το σπίτι του με τον Σεμπάστιαν: Η αγαπημένη αλλά και κυκλοθυμική πορτοκαλί γάτα της Νίκι, ο Τίγρης. Κάθε φορά που ο Σεμπάστιαν βρισκόταν κοντά, ο Τίγρης γρύλιζε και σφύριζε για να εκφράσει τη ζήλια και το φόβο του. Ο Τίγρης έμπαινε ακόμη και ανάμεσα στη Νίκι και τον Σεμπάστιαν σε μια προσπάθεια να κρατήσει τη μαμά του για τον εαυτό του.

Κάθε φορά που ένα νέο άτομο, παιδί, μωρό, ζώο, ή μερικές φορές ακόμη και ένα πράγμα, μπαίνει στο σπίτι, η γάτα ή οι γάτες που κατοικούν σε αυτό μπορεί συχνά να αναστατωθούν. Γιατί ακριβώς συμβαίνει αυτό; Καθαρά και απλά: Η ζήλια και η αντιληπτή έλλειψη πόρων (χώρου και τροφής, για παράδειγμα) θα μειώσουν τη συμπεριφορά της γάτας σας πίσω σε αυτά τα γατίσια ένστικτα συντήρησης και επιβίωσης.

Συναισθήματα γάτας

Παρόλο που συχνά λέγεται, ακόμη και από ορισμένους συναδέλφους μου, ότι οι γάτες δεν αισθάνονται τα συναισθήματα της αγάπης, του μίσους και της ζήλιας, δεν συμφωνώ. Οι γάτες είναι, στην πραγματικότητα, πολύ συναισθηματικά πλάσματα, ικανά να νιώθουν όλα τα ίδια συναισθήματα που νιώθουμε κι εμείς. Στην πραγματικότητα, αν συνυπολογίσετε τον τρόπο με τον οποίο οι γάτες ενεργούν στη φύση προκειμένου να επιβιώσουν, μπορείτε να δείτε ότι οι γάτες ενεργούν μερικές φορές καθαρά από συναισθήματα, όπως ο φόβος. Ο Τίγρης εξέφραζε ξεκάθαρα τον φόβο (και τη ζήλια) του για τον Σεμπάστιαν. Τώρα ο Τίγρης έπρεπε να μοιραστεί τη μαμά του και το σπίτι του με αυτόν τον παρείσακτο, και δεν του άρεσε καθόλου. Όχι στην αρχή.

Ο φόβος είναι ένα από τα πιο κυρίαρχα συναισθήματα από τα οποία διέπονται οι συμπεριφορές των γατών, οι οποίες συχνά επιδεικνύουν δυσάρεστες (για εμάς τους ανθρώπους) συμπεριφορές, ενώ προσπαθούν να προστατεύσουν αυτό που τους ανήκει δικαιωματικά. Ο φόβος της έλλειψης πόρων, είτε πραγματικών είτε αντιληπτών, κάνει τις γάτες να αντιδρούν αρνητικά σε νέους ανθρώπους και ζώα που εισέρχονται στην περιοχή τους.

Θυμηθείτε, δεν είναι μόνο ο νέος φίλος (φίλη, μωρό, παιδί, φίλος, ζώο) που προκαλεί το πρόβλημα ανασφάλειας στη γάτα σας. Είναι επίσης όλα τα υπάρχοντα του νέου ατόμου, οι νέες μυρωδιές, τα νέα έπιπλα και ίσως ακόμη και η αντίληψη ότι υπάρχει λιγότερος διαθέσιμος χώρος για να κατέχει η γατούλα, που προκαλούν την ανεπιθύμητη συμπεριφορά της γάτας απέναντι στις αλλαγές στο σπίτι.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε τη γάτα σας να αποδεχτεί τα νέα όντα που ζουν πλέον στην περιοχή της:

Κάντε την γνωριμία με αργούς ρυθμούς

Είτε ένας ενήλικας, ένα παιδί, ένα μωρό ή ακόμα και ένα νέο κατοικίδιο εισέρχεται στο σπίτι, μεταφέρετε τα πράγματά του αργά, σιγά-σιγά, όποτε είναι δυνατόν. Αφήστε τη γάτα που κατοικεί στο σπίτι σας να συνηθίσει τα νέα πράγματα σιγά-σιγά. Προσπαθήστε να μην καταβάλλετε τη γάτα σας κάνοντας σαρωτικές αλλαγές με τη μία και μην την μαλώνετε αν αντιδράσει δυσάρεστα στην αρχή. Ακολουθεί απλώς το ένστικτό της για να προστατεύσει τον εαυτό της και τους πόρους της, όπως ακριβώς θα έκανε και στη φύση.

Ανταλλάξτε μυρωδιές

Η μυρωδιά του νέου ατόμου/κατοικίδιου και των πραγμάτων του μπορεί να προκαλέσει στη γάτα σας να μπει σε κατάσταση αυτοσυντήρησης. Η γάτα σας δεν ξέρει αν το νέο ον είναι φίλος ή εχθρός, και επειδή οι γάτες είναι και κυνηγοί και θήραμα, συνήθως θα προτιμήσουν την προσοχή. Φέρτε μερικά από τα πράγματα του νέου ανθρώπου/ζώου πριν μετακομίσει, ώστε η γατούλα να συνηθίσει σιγά σιγά τις νέες μυρωδιές.

Βρείτε χρόνο για παιχνίδι

Το παιχνίδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αλληλεπιδράσει η γάτα σας με το νέο άτομο ή κατοικίδιο. Τα παιχνίδια τύπου ραβδιού που επιτρέπουν την αλληλεπίδραση από απόσταση είναι ο τέλειος τρόπος για να αποσπάσει η γατούλα την προσοχή της από τις αλλαγές στο σπίτι και να αρχίσει να εμπιστεύεται τις αλλαγές.

Να έχετε ένα άτομο υπεύθυνο για τα γεύματα

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους έβαλα τον Σεμπάστιαν να σπάσει τον πάγο με τον Τίγρη ήταν να είναι ο μόνος που έδινε στον Τίγρη το φαγητό του. Στην αρχή ήταν λίγο άβολο, καθώς ο Τίγρης σφύριζε και γρύλιζε. Αλλά μόλις ο Τίγρης κατάλαβε αυτή τη νέα ρουτίνα, αποδέχτηκε το πιάτο με το φαγητό του από τον Σεμπάστιαν και σταμάτησε να τον φοβάται. Και το σφύριγμα σταμάτησε.

Δώστε ξεχωριστές λιχουδιές

Πρότεινα επίσης να είναι ο Σεμπάστιαν αυτός που θα δίνει στον Τίγρη τις αγαπημένες του λιχουδιές – και να το κάνει μετά από μια επιτυχημένη μη-μαχητική αλληλεπίδραση με τον Τίγρη. Σύντομα ο Τίγρης άρχισε να συνδέει τον Σεμπάστιαν με καλά πράγματα, όπως το διασκεδαστικό παιχνίδι και τις νόστιμες λιχουδιές, και μια σχέση μεταξύ τους άρχισε να αναπτύσσεται.

Πάρτε το χρόνο σας και να είστε υπομονετικοί. Χρειάζεται χρόνος για να φτάσετε στο στάδιο της αποδοχής και μερικές γάτες χρειάζονται περισσότερο χρόνο από άλλες. Το καλύτερο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι η ειρηνική αποδοχή- το μπόνους είναι αν και όταν ανθίσει μια φιλία.

Νέοι φίλοι

Μόλις ο Σεμπάστιαν έγινε ο μόνος που τάιζε τον Τίγρη και του έδινε ειδικές λιχουδιές, ο Τίγρης άρχισε να χαλαρώνει. Γνωρίζοντας ότι οι πόροι της τροφής και του χώρου του όχι μόνο δεν διακόπτονταν, αλλά του δίνονταν πραγματικά δωρεάν από τον παρείσακτο, ο Τίγρης μπόρεσε να χαλαρώσει. Με την πάροδο του χρόνου, ο Τίγρης αποδέχτηκε τον Σεμπάστιαν και δεν του σφύριζε και δεν του γρύλιζε πια.

Ο Tiger εξακολουθεί να μην είναι ενθουσιασμένος που εγκαταλείπει το χώρο του δίπλα στη Nikki στο κρεβάτι τη νύχτα, αλλά έχει μάθει να ζει με αυτό και να αγαπάει (σχεδόν) και τον Sebastian.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr