Τι πρέπει να κάνετε αν δείτε δελφίνια να κολυμπούν δίπλα σας; – Χρήσιμες πληροφορίες

Χρήσιμα

Τα δελφίνια δεν είναι μόνο απίστευτα έξυπνα, αλλά είναι επίσης υπέροχα για να τα δείτε από κοντά στη φύση. Εξαιτίας αυτού (και επειδή σχεδόν όλοι όσοι μεγάλωσαν τη δεκαετία του ’90 σκέφτονταν να γίνουν θαλάσσιοι βιολόγοι), το να έχετε μια προσωπική επαφή με δελφίνια από κοντά μπορεί να μοιάζει με όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα δελφίνια είναι άγρια ζώα και δεν απολαμβάνουν πάντα τις αλληλεπιδράσεις με τους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά όταν στρεσάρονται από αυτές τις αλληλεπιδράσεις. Στην πραγματικότητα, τα δελφίνια είναι γνωστό ότι σπάνε πλευρά, δαγκώνουν και τραβούν ακόμη και ανθρώπους κάτω από το νερό.

Έτσι, αν βρεθείτε ποτέ στο νερό με δελφίνια, τι πρέπει να κάνετε; Σύμφωνα με τη NOAA, δεν πρέπει ποτέ να πλησιάζετε ή να προσπαθείτε να αλληλεπιδράσετε με ένα άγριο δελφίνι. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η ανθρώπινη αλληλεπίδραση με τα δελφίνια έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ζώα και μπορεί ακόμη και να προκαλέσει μείωση του πληθυσμού τους με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, ορισμένα είδη δελφινιών στην πραγματικότητα κοιμούνται όταν βρίσκονται σε ρηχά νερά κοντά στην ακτή. Η προσέγγισή τους μπορεί να διαταράξει τον ύπνο τους και να τα τρομάξει, προκαλώντας τους περιττό στρες που μπορεί να οδηγήσει στην πλήρη εγκατάλειψη της περιοχής.

Ποτέ μην αγγίζετε δελφίνια

Σε γενικές γραμμές, συνιστάται να διατηρείτε μια απόσταση 50 μέτρων μεταξύ εσάς και των άγριων δελφινιών. Ωστόσο, τα δελφίνια είναι περίεργα ζώα και μπορεί μερικές φορές να πλησιάσουν τον άνθρωπο. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε σε αυτή την περίπτωση;

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε αν σας πλησιάσει ένα δελφίνι είναι να μην το απλώσετε ποτέ και να το αγγίξετε ή να το αρπάξετε. Αυτό είναι σημαντικό επειδή, παρόλο που αυτά τα θηλαστικά απεικονίζονται με ιδιότητες σχεδόν κατοικίδιων ζώων σε πολλές ταινίες και τηλεοπτικές εκπομπές, στην πραγματική ζωή είναι άγρια ζώα που δεν αντιδρούν καλά στο άγγιγμα.

Καθώς τα δελφίνια είναι από τη φύση τους περίεργα πλάσματα, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να ξεκινήσουν επαφή μαζί σας. Είναι γνωστό ότι τα δελφίνια σπρώχνουν τα χέρια και τα πόδια των κολυμβητών. Ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, δεν θέλετε να απλώσετε το χέρι σας και να αγγίξετε το δελφίνι, καθώς μπορεί να τρομάξει ή να νιώσει απειλή.

Μείνετε ακίνητοι και ήσυχοι

Εκτός από το να μην απλώνετε το χέρι σας ή να μην αγγίζετε το δελφίνι, το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε αν συναντήσετε ένα δελφίνι ενώ κολυμπάτε είναι να σταματήσετε να κινείστε και να παραμείνετε όσο το δυνατόν πιο ακίνητοι και ήσυχοι. Εάν το δελφίνι βρίσκεται σε απόσταση, το να παραμείνετε ακίνητοι είναι ένας καλός τρόπος να διασφαλίσετε ότι το ζώο δεν σας βλέπει ως απειλή και θα το βοηθήσει επίσης να ικανοποιήσει πιο γρήγορα την περιέργειά του και να προχωρήσει. Θα πρέπει επίσης να παραμείνετε ήσυχοι και να μην φωνάζετε ή κάνετε δυνατούς θορύβους. Ο λόγος για αυτό είναι ότι οι δυνατοί θόρυβοι μπορεί να τρομάξουν τα δελφίνια και μπορεί επίσης να χωρίσουν τα μικρά από τις μητέρες τους.

Παρομοίως, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τους δυνατούς θορύβους όταν παρακολουθείτε δελφίνια από σκάφος, επειδή η ξαφνική εκκίνηση ή το σφύριγμα της μηχανής του σκάφους μπορεί επίσης να προκαλέσει τον τρόμο και τον αποχωρισμό των μητέρων δελφινιών και των μοσχαριών. Γι’ αυτό το λόγο διατηρείτε πάντα τη μηχανή του σκάφους σας σε ταχύτητα “μηδενικού κυματισμού” όταν τα δελφίνια βρίσκονται κοντά σας και στη συνέχεια να αλλάζετε ταχύτητα στη νεκρά, εάν τα δελφίνια επιλέξουν να πλησιάσουν το σκάφος σας.

Απομακρυνθείτε αργά

Εάν βρίσκεστε στο νερό και ένα δελφίνι δεν φεύγει αφού προσπαθήσατε να μείνετε ακίνητοι ή εάν σας πλησιάσει, η καλύτερη επιλογή είναι να απομακρυνθείτε αργά. Αν και τα δελφίνια συνήθως πλησιάζουν από περιέργεια, μπορεί επίσης να πλησιάσουν όταν ενοχλούνται από την παρουσία σας. Τα επιθετικά δελφίνια συνήθως επιτίθενται στους ανθρώπους ως προειδοποίηση. Αν και οι επιθέσεις αυτές σπάνια είναι θανατηφόρες, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς.

Λόγω της αντίληψης που έχει το κοινό για αυτά τα ζώα, τα σημάδια επιθετικότητας των δελφινιών συχνά ερμηνεύονται εσφαλμένα ως παιχνιδιάρικη συμπεριφορά. Ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι ένα δελφίνι αισθάνεται ότι απειλείται και θέλει να φύγετε περιλαμβάνουν το να σας κοιτάζει με ανοιχτό στόμα (συχνά παρερμηνεύεται ως χαμόγελο), τα ενήλικα δελφίνια που καμπυλώνουν την πλάτη τους σε αμυντικές στάσεις μπροστά από τα μοσχάρια, τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα της ουράς ή του κεφαλιού στην επιφάνεια του νερού και το να κολυμπούν γρήγορα δίπλα σας. Εάν ένα δελφίνι επιδεικνύει οποιαδήποτε από αυτές τις συμπεριφορές, η καλύτερη επιλογή είναι να αρχίσετε να απομακρύνεστε αργά κολυμπώντας ή να βγείτε από το νερό και να επιστρέψετε σε ασφαλές μέρος.

Ποτέ μην ταΐζετε δελφίνια

Είτε βρίσκεστε στο νερό είτε σε σκάφος, το να ταΐζετε δελφίνια δεν είναι ποτέ καλή ιδέα, λόγω των πολλών αρνητικών επιπτώσεων που έχει στα ζώα. Πρώτον, εάν τα δελφίνια αρχίσουν να περιμένουν τροφή από τους ανθρώπους, μπορεί να εξαρτηθούν από αυτή την πηγή τροφής και να εγκαταλείψουν τις προηγούμενες περιοχές κυνηγιού. Επιπλέον, όταν τα δελφίνια τρέφονται από σκάφη, αρχίζουν να μη φοβούνται πλέον τα σκάφη και μπορεί να πλησιάσουν τα κινούμενα σκάφη προκαλώντας τραυματισμούς από τις προπέλες ή την εισπνοή επιβλαβών αναθυμιάσεων.

Το τάισμα ενός δελφινιού μπορεί επίσης να κάνει το ζώο αυτό πιο επικίνδυνο για άλλους ανθρώπους στο μέλλον. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αν ένα δελφίνι αρχίσει να περιμένει τροφή από τον άνθρωπο αλλά δεν την παίρνει, μπορεί να απογοητευτεί και να γίνει επιθετικό. Ως εκ τούτου, η ασφαλέστερη οδός τόσο για εσάς όσο και για τα δελφίνια είναι να απομακρυνθείτε και να μην τους δώσετε τροφή, αν εμπλακούν σε συμπεριφορά επαιτείας.

Τι γίνεται αν συναντήσετε ένα τραυματισμένο δελφίνι;

Εάν βρείτε ένα άρρωστο ή τραυματισμένο δελφίνι που επιπλέει σε ρηχά νερά ή ακόμη και που έχει προσαράξει στην ακτή, θα πρέπει και πάλι να κρατήσετε απόσταση και να μην αγγίξετε το ζώο. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καλέσετε την τοπική υπηρεσία άγριας ζωής και να την ενημερώσετε για την τοποθεσία, ώστε να στείλει έναν ειδικό για να σας βοηθήσει. Όπως αναφέρει το WCGU, δεν πρέπει ποτέ να προσπαθήσετε να σπρώξετε ένα άρρωστο δελφίνι πίσω σε βαθύτερα νερά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι αν το ζώο είναι άρρωστο, πιθανότατα δεν θα μπορέσει να επιβιώσει σε βαθύτερα νερά και θα καταλήξει να ξεβραστεί ξανά στην ακτή αργότερα και πιθανότατα σε χειρότερη κατάσταση υγείας.

Μόλις καλέσετε την τοπική υπηρεσία άγριας ζωής, θα σας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ακριβή βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να παραμείνετε ήσυχοι και να κρατήσετε απόσταση, ώστε να μην προκαλέσετε περαιτέρω άγχος στο ζώο. Μπορείτε να βοηθήσετε το ζώο κρατώντας μακριά άλλους ανθρώπους και πλήθος κόσμου και μένοντας μαζί του μέχρι να φτάσει βοήθεια. Η υπηρεσία άγριας ζωής μπορεί επίσης να σας ζητήσει να διατηρήσετε το δέρμα του δελφινιού υγρό, ρίχνοντας νερό πάνω του ή καλύπτοντάς το με υγρές πετσέτες.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top