Το μυστήριο λύνεται: Μπορούν τα σκυλιά να θυμούνται τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους;

Χρήσιμα

Υπάρχουν πολυάριθμες μαρτυρίες στρατιωτικών που επιστρέφουν στο σπίτι τους με τα σκυλιά τους, τα οποία τους υποδέχονται με χαρά και ενθουσιασμό. Υπάρχουν όμως και τα σκυλιά που διασώζονται από βίαιους ή αμελείς ιδιοκτήτες και το ενδεχόμενο οι αναμνήσεις τους να εμποδίζουν την ικανότητά τους να προσαρμοστούν σε ένα πιο στοργικό σπίτι. Οι αναμνήσεις που μπορεί να έχει ένας σκύλος για τον προηγούμενο ιδιοκτήτη είναι ένα σημαντικό θέμα για την κατανόηση της συμπεριφοράς των σκύλων και της εμπιστοσύνης που χτίζετε με το κατοικίδιό σας.


Σημάδια ενός σκύλου που θυμάται τους προηγούμενους ιδιοκτήτες του

Όπως οι άνθρωποι μπορεί να θυμούνται πρόσωπα από το παρελθόν τους, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να θυμούνται. Ποιον θυμόμαστε περισσότερο; Θυμόμαστε εκείνους που μας φέρθηκαν εξαιρετικά καλά και μας έδειξαν αγάπη. Θυμόμαστε επίσης εκείνους που ήταν σκληροί μαζί μας και μας προκάλεσαν κακό ή απείλησαν την ασφάλειά μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους σκύλους. Δείχνουν τα ισχυρότερα σημάδια αναγνώρισης με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες που τους φέρθηκαν καλά ή που τους φέρθηκαν άσχημα.

Αυτές οι μόνιμες εντυπώσεις σηματοδοτούνται στις αντιδράσεις που μπορεί να έχουν οι σκύλοι σε άτομα που μοιάζουν με τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους. Για παράδειγμα, ένας σκύλος που κακομεταχειρίστηκε από έναν άντρα με μούσι μπορεί να συμπεριφέρεται φοβισμένα κοντά σε άλλους άντρες με μούσια. Η ανάμνηση των προηγούμενων ιδιοκτητών σηματοδοτείται επίσης όταν ένας σκύλος είναι ενθουσιασμένος και χαρούμενος όταν χαιρετά έναν ιδιοκτήτη που λείπει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το πλαίσιο θα είναι σημαντικό για την κατανόηση της γλώσσας του σώματος του σκύλου όταν οι αναμνήσεις του προηγούμενου ιδιοκτήτη ενεργοποιούνται από μια μυρωδιά ή άλλο σήμα της μεταχείρισης που έλαβε ο σκύλος σε σχέση με το συγκεκριμένο άτομο. Εάν έχετε να κάνετε με ένα ζώο διάσωσης, μπορεί να παρατηρήσετε ότι ο σκύλος αντιδρά με συγκεκριμένο τρόπο με ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά, όπως το φύλο, τα μαλλιά του προσώπου ή τον τόνο της φωνής.

Χωρίς γνώση του ιστορικού του σκύλου, μπορείτε μόνο να υποθέσετε ότι ο σκύλος αναγνωρίζει μια ιδιότητα που σχετίζεται με έναν προηγούμενο ιδιοκτήτη. Εάν γνωρίζετε τον προηγούμενο ιδιοκτήτη, μπορεί να διαπιστώσετε ότι ο σκύλος σας εμπλέκεται σε συμπεριφορές αναγνώρισης όταν έχουν την ευκαιρία να ξανασυναντηθούν. Ο σκύλος θα χαιρετήσει και θα δείξει σημάδια ενθουσιασμού αν υπήρξε θετική σχέση.

Ο σκύλος θα δείξει συμπεριφορές χαρούμενης υποδοχής αν η σχέση με τον προηγούμενο ιδιοκτήτη ήταν θετική. Ο σκύλος θα πάει στον ιδιοκτήτη, δείχνοντας ενθουσιασμό χαμογελώντας, γλείφοντας και χαιρετώντας το άτομο. Ο σκύλος μπορεί να φαίνεται ότι προσκαλεί την αλληλεπίδραση, τεντώνοντας σε θέση παιχνιδιού ή κυλώντας στην πλάτη του, εκθέτοντας την κοιλιά του για ένα καλό τρίψιμο. Μην εκπλαγείτε αν η αναγνώριση του προηγούμενου ιδιοκτήτη ξεκινήσει με μια γρήγορη μυρωδιά του καβάλου, καθώς έτσι θυμούνται οι σκύλοι τους άλλους. Το ανοιχτό, χαμογελαστό στόμα είναι επίσης ένα στοιχείο που δείχνει ότι ο σκύλος εισπράττει τη μυρωδιά του προηγούμενου ιδιοκτήτη για να εκτιμήσει την ευτυχισμένη επανένωση.

Γλώσσα του σώματος

Ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας αναγνωρίζει τον προηγούμενο ιδιοκτήτη είναι τα εξής:

Συναγερμός
Γκρίνια
Άλματα
Σνιφάρισμα
Σηκωμένο πόδι
Άλλα σημάδια

Άλλα σημάδια που πρέπει να προσέξετε περιλαμβάνουν:

Μυρωδιά στον καβάλο
Εκτεθειμένη κοιλιά
Ανοιχτό στόμα
Χαμόγελο
Τέντωμα του στήθους προς το έδαφος σε θέση παιχνιδιού

Ιστορία των σκύλων που θυμούνται τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους

Ο δεσμός σκύλου-ανθρώπου είναι το αποτέλεσμα αιώνων εξέλιξης. Ενώ κάποιοι πιστεύουν ότι ο άνθρωπος κοινωνικοποίησε τον σκύλο, άλλοι πιστεύουν ότι ο σκύλος έκανε τον άνθρωπο πιο ανθρώπινο. Στην ανασκαφή λειψάνων σκύλων ηλικίας μεταξύ 5.000 και 8.000 ετών στη λίμνη Βαϊκάλη της Σιβηρίας, τη βαθύτερη λίμνη γλυκού νερού στον κόσμο, οι σκύλοι θάφτηκαν δίπλα στους ανθρώπους τους.

Οι σκύλοι θάφτηκαν με την ίδια εκτίμηση όπως οι άνθρωποι, συχνά φορώντας διακοσμητικά περιλαίμια ή δίπλα σε αντικείμενα, όπως κουτάλια, γεγονός που υποδηλώνει την πεποίθηση ότι ο σκύλος θα μοιραζόταν τη μεταθανάτια ζωή, όπως οι πεποιθήσεις σχετικά με τους ανθρώπους. Υπήρχαν ενδείξεις ότι οι σκύλοι τρέφονταν με την ίδια διατροφή με τους ανθρώπους.

Η εκτροφή σκύλων για συγκεκριμένους σκοπούς γινόταν στην αρχαιότητα. Υπήρχαν σκύλοι που εκτρέφονταν για να εργάζονται και να κυνηγούν μαζί με τους ανθρώπους. Ακόμα και οι αρχαίοι Ρωμαίοι είχαν σκυλιά. Αυτή η μακρά εξελισσόμενη σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου είχε ως αποτέλεσμα εγκεφαλικές δομές και ορμονικές αντιδράσεις να μας κάνουν να μοιάζουμε μεταξύ μας.

Καθώς η σχέση μεταξύ ανθρώπων και σκύλων εξελίχθηκε από σχέση επιβίωσης σε σχέση συντροφικότητας, η σύνδεση άλλαξε επίσης σε σχέση αλληλεξάρτησης και αφοσίωσης σε εκείνους με τους οποίους μοιράστηκαν εμπειρίες ζωής.

Η επιστήμη των σκύλων που θυμούνται τους προηγούμενους ιδιοκτήτες

Οι ερευνητές είχαν την περιέργεια να μάθουν την ικανότητα των σκύλων να συνδέονται με τους ανθρώπους και την ικανότητα των σκύλων να θυμούνται. Μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου έχει σωματικές αντιδράσεις ενδεικτικές της αγάπης και της ανάκλησης συγκεκριμένων ανθρώπων. Όσον αφορά την αγάπη, μελέτες έχουν δείξει ότι όταν οι σκύλοι και οι ιδιοκτήτες τους κοιτάζονται στα μάτια, υπάρχει σημαντική αύξηση των επιπέδων της ορμόνης ωκυτοκίνη και για τα δύο είδη. Η ωκυτοκίνη είναι η “ορμόνη της αγάπης”. Αυτά τα αυξημένα επίπεδα ωκυτοκίνης ερμηνεύτηκαν ως απόδειξη δεσμού σε βιοχημικό επίπεδο και εξηγούν την αφοσίωση μεταξύ των σκύλων και των ιδιοκτητών τους.

Οι μελέτες σχετικά με την ικανότητα μνήμης των σκύλων έχουν κάποια μικτά αποτελέσματα.

Πιστεύεται ότι οι σκύλοι δεν έχουν την επεισοδιακή μνήμη των ανθρώπων. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι συνδέουν τις αναμνήσεις με χρονικά διαστήματα. Αυτό εξηγεί γιατί ένας σκύλος θα είναι το ίδιο ενθουσιασμένος να σας δει μετά από 5 λεπτά σαν να λείπατε όλη μέρα.

Άλλες μελέτες έχουν εξετάσει αν οι σκύλοι είναι σε θέση να κωδικοποιούν και να ανακαλούν συμπεριφορές.
Πράγματι, οι σκύλοι παρουσιάζουν ενδείξεις της ικανότητας να σχηματίζουν νοητικές αναπαραστάσεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι θυμούνται. Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι σκύλοι είναι σε θέση να αναγνωρίζουν ανθρώπινα πρόσωπα, τόσο αυτοπροσώπως όσο και όταν τους παρουσιάζονται σε εικόνα. Τα μέρη του εγκεφάλου που διεγέρθηκαν ήταν εκείνα που σχετίζονται με την επικοινωνία, τη συναισθηματική έκφραση και την αποθήκευση αναμνήσεων.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top