Τραυματισμός πατούσας σκύλου: Σημάδια, πρόληψη & θεραπεία -Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Παρόλο που οι πατούσες των σκύλων είναι σκληρές και καλά προσαρμοσμένες για τραχείες επιφάνειες και εδάφη, τραυματισμοί εξακολουθούν να συμβαίνουν. Από κοψίματα στις πατούσες μέχρι σπασμένα νύχια, οι τραυματισμοί στις πατούσες είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για κτηνιατρικές επισκέψεις.

Η αναγνώριση των σημείων ενός τραυματισμού στις πατούσες και η κατανόηση του πότε πρέπει να πάτε τον σκύλο σας στον κτηνίατρο για τραυματισμό στις πατούσες είναι πολύτιμη γνώση για όλους τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων. Επιπλέον, υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούν να λάβουν οι γονείς κατοικίδιων ζώων για να βοηθήσουν στην πρόληψη των τραυματισμών στις πατούσες.

Ανατομία των ποδιών του σκύλου

Οι σκύλοι έχουν τέσσερα κύρια δάχτυλα που στηρίζουν το βάρος τους στα μπροστινά και πίσω πόδια τους. Κάθε δάχτυλο έχει ένα νύχι. Υπάρχει επίσης λεπτότερο δέρμα με ιστό ανάμεσα στα πέλματα των ποδιών.

Οι περισσότεροι σκύλοι έχουν ένα επιπλέον νύχι ψηλότερα και στο εσωτερικό των μπροστινών και πίσω ποδιών τους, το οποίο συνήθως ονομάζεται “dew claw”. Πιο ψηλά στο πόδι, ψηλότερα από το νύχι της δροσιάς, υπάρχει ένα πρόσθετο πέλμα που ονομάζεται “καρπιαίο πέλμα”.

Τα πέλματα των ποδιών αποτελούνται από λίπος που καλύπτεται από πολύ παχύ δέρμα. Τα πέλματα των ποδιών των σκύλων με πιο δραστήριο τρόπο ζωής είναι συνήθως πιο σκληρά και πιο κάλους από τα σκυλιά που περπατούν ή τρέχουν σε σκληρότερες επιφάνειες λιγότερο συχνά.

Σημάδια που δείχνουν ότι ο σκύλος σας μπορεί να έχει τραυματισμό στα πόδια

Τα συνήθη σημάδια διαφόρων τραυματισμών στα πόδια περιλαμβάνουν:

  • Κουτσαίνει
  • Αίμα από ένα νύχι, το πέλμα της πατούσας ή από κάποιο άλλο σημείο του ποδιού
  • Πρήξιμο ενός δακτύλου του ποδιού ή άλλου σημείου του ποδιού
  • Νύχι που κρέμεται ή “στραβό” νύχι
  • Ψυχαναγκαστικό γλείψιμο ή μάσημα της πατούσας
  • Κόκκινα ή με φουσκάλες στα πέλματα των ποδιών
  • Ο σκύλος σας φέρεται ανθεκτικά ή επιθετικά όταν πλησιάζετε ή αγγίζετε το πόδι του

Οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί στις πατούσες των σκύλων

Πληγή

Οι αμυχές, δηλαδή τα κοψίματα ή τα σκισίματα, συνήθως συμβαίνουν στα πέλματα των ποδιών ή στο δικτυωτό δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Οι αμυχές μπορεί να είναι πολύ μικρές ή μεγάλες, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο ο σκύλος σας έκοψε το πόδι του. Οι αμυχές συνήθως προκαλούν σημαντική αιμορραγία και τα μεγάλα σκισίματα είναι πολύ άβολα. Οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς αντιμετωπίζονται με σχολαστικό καθαρισμό του κοψίματος, τοποθέτηση ραμμάτων ή συρραπτικών για να ενθαρρυνθεί η επούλωση του δέρματος και επιδέσμους για να διατηρείται το τραύμα καλυμμένο και καθαρό.

Αν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει σκίσιμο στην πατούσα, μπορείτε να σταματήσετε την αιμορραγία ασκώντας πίεση με μια καθαρή πετσέτα ή γάζα, πριν τον πάτε αμέσως σε κτηνίατρο για την περίθαλψη του τραύματος.

Ξένο αντικείμενο

Οι σκύλοι μπορεί να πατήσουν αιχμηρά αντικείμενα που κολλάνε στα πόδια τους. Οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να ενσωματωθεί στις πατούσες ενός σκύλου, αλλά συνηθέστερα συμβαίνει με αγκάθια, θραύσματα ξύλου ή γυαλί. Τα σκυλιά με ξένα αντικείμενα που έχουν κολλήσει στα πόδια τους συνήθως γλείφουν εμμονικά το σημείο και το πόδι γίνεται συνήθως τρυφερό και ζεστό στην αφή.

Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει κολλήσει κάτι στο πόδι του, αφήστε τον κτηνίατρό σας να το αφαιρέσει. Ο κτηνίατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει ακτινογραφίες πριν και μετά την αφαίρεση του αντικειμένου. Τα περισσότερα σκυλιά λαμβάνουν επίσης μια σειρά αντιβιοτικών για να βοηθήσουν στη θεραπεία και την πρόληψη της μόλυνσης από ένα ξένο αντικείμενο που έχει κολλήσει στο πόδι.

Σπασμένα νύχια

Τα σπασμένα ή στριμμένα νύχια εμφανίζονται συχνά σε σκύλους, ειδικά όταν τα νύχια τους είναι μακριά. Τα σπασμένα νύχια είναι επώδυνα και συνήθως προκαλούν οίδημα και φλεγμονή στη βάση του νυχιού (την περιοχή όπου το νύχι συνδέεται με το δέρμα). Τα νύχια μπορεί να κολλήσουν στο χαλί, στο γρασίδι ή στα αγριόχορτα ενώ τρέχουν έξω, ή ακόμα και να στρίψουν όταν πηδούν από τον καναπέ ή το κρεβάτι.

Η επίσκεψη σε κτηνίατρο για ένα σπασμένο ή στριμμένο νύχι συνήθως συνιστάται, επειδή το σπασμένο νύχι πρέπει να αφαιρεθεί. Εάν το νύχι σπάσει αλλά δεν αφαιρεθεί, μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένο πόνο και ερεθισμό στο σκύλο σας. Επιπλέον, σε πολλούς σκύλους με σπασμένα νύχια χορηγούνται αντιβιοτικά για την πρόληψη της λοίμωξης, καθώς το “γρήγορο” νύχι (το τμήμα στο εσωτερικό του νυχιού του σκύλου που περιέχει ένα αιμοφόρο αγγείο και ένα νεύρο) είναι εκτεθειμένο και ευάλωτο στη μόλυνση.

Τα σπασμένα νύχια χρειάζονται συνήθως μερικούς μήνες για να ξαναφυτρώσουν.

Γδαρσίματα και εγκαύματα στα πόδια

Τα μαξιλαράκια των ποδιών είναι πολύ σκληρό δέρμα, αλλά μπορεί να πληγωθούν ή ακόμη και να καούν από το περπάτημα για μεγάλο χρονικό διάστημα σε καυτές επιφάνειες, όπως το καυτό πεζοδρόμιο. Τα σκυλιά που τρέχουν ή περπατούν μεγάλες αποστάσεις σε σκληρές επιφάνειες μπορούν επίσης να αναπτύξουν πονεμένες και επώδυνες πατούσες. Χημικά εγκαύματα στα πέλματα των ποδιών μπορούν επίσης να προκληθούν από επιβλαβείς χημικές ουσίες, όπως το λιώσιμο του πάγου το χειμώνα. Οι πληγωμένες ή καμένες πατούσες είναι συνήθως αρκετά επώδυνες. Τα σκυλιά συνήθως γλείφουν τα πόδια τους για να απαλύνουν τον πόνο και συνήθως διστάζουν να περπατήσουν. Η κάλυψη ή η επίδεση των ποδιών με επίβλεψη από τον κτηνίατρό σας και η εφαρμογή ενός καταπραϋντικού βάλσαμου για τις πατούσες είναι συνήθως απαραίτητα για να ενθαρρύνετε την επούλωση. Η επούλωση μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού.

Ορισμένα αυτοάνοσα νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε ραγισμένες και ξηρές πατούσες. Αρχικά, αυτά τα συμπτώματα μπορεί να θεωρηθούν λανθασμένα ως τραυματισμός των ποδιών, επειδή τα συμπτώματα είναι παρόμοια, αλλά δεν βελτιώνονται με επίδεσμο ή βάλσαμο για τα πόδια. Η θεραπεία μπορεί να απαιτεί μακροχρόνια αντιβιοτικά ή στεροειδή.

Αλλεργίες

Αν και οι αλλεργίες και οι όγκοι δεν είναι τραυματισμοί, είναι συνηθισμένοι λόγοι για τους σκύλους που γλείφουν τα πόδια τους ή ακόμη και κουτσαίνουν. Οι αλλεργίες είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τους σκύλους που γλείφουν τα πόδια τους. Οι βακτηριακές μολύνσεις στο δέρμα ανάμεσα στα μαξιλαράκια των ποδιών εμφανίζονται συνήθως με αλλεργίες σκύλων. Η θεραπεία ποικίλλει και περιλαμβάνει φάρμακα από το στόμα, τοπικά σπρέι ή αλοιφές.

Οι όγκοι μπορούν να εμφανιστούν οπουδήποτε στο σώμα ενός σκύλου, συμπεριλαμβανομένων των ποδιών του. Εάν παρατηρήσετε μια ανάπτυξη στο πόδι του σκύλου σας, πρέπει να αξιολογηθεί από κτηνίατρο για να διαπιστωθεί εάν είναι καλοήθης ή κακοήθης. Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση ορισμένων όγκων.

Πρόληψη τραυματισμών στα πόδια των σκύλων

Οι τραυματισμοί στα πόδια δεν μπορούν πάντα να αποφευχθούν, αλλά μπορείτε να λάβετε μέτρα για να μειώσετε την πιθανότητα να τραυματίσει ο σκύλος σας το πόδι του.

Διατηρείτε τα νύχια του σκύλου σας κομμένα. Τα μακριά νύχια είναι πιο πιθανό να πιαστούν σε κάτι και να στρίψουν και να σπάσουν. Οι περισσότεροι σκύλοι χρειάζονται τακτικό κλάδεμα των νυχιών κάθε δύο μήνες. Το κλάδεμα των νυχιών μπορεί να γίνει στο σπίτι, με έναν κομμωτή ή στο κτηνιατρείο σας.
Αποφεύγετε να βγάζετε το σκύλο σας βόλτα σε καυτές επιφάνειες. Το καυτό πεζοδρόμιο είναι κοινός ένοχος για πληγές και εγκαύματα στις πατούσες. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι αν το έδαφος είναι πολύ ζεστό για να το αγγίξετε εσείς για μερικά δευτερόλεπτα, είναι πολύ ζεστό για να περπατήσει ο σκύλος σας. Επιλέξτε μια πιο μαλακή, δροσερή επιφάνεια για βόλτες με ζεστό καιρό, όπως το γρασίδι.
Βάλτε μποτάκια στο σκύλο σας. Το να βάζετε μποτάκια στα πόδια του σκύλου σας όταν περπατάτε ή κάνετε πεζοπορία για πολλή ώρα ή σε σκληρές επιφάνειες με πέτρες και φυτά μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή κοψιμάτων και ξένων αντικειμένων που κολλάνε στις πατούσες. Δεν ανέχονται όλα τα σκυλιά να φορούν μποτάκια, αλλά τα περισσότερα μπορούν να εκπαιδευτούν να περπατούν με αυτά.

Ελέγχετε τακτικά τις πατούσες του σκύλου σας. Ο έλεγχος των παπουτσιών στο σπίτι για να εξετάσετε τα νύχια, τα μαξιλαράκια των παπουτσιών και ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών μετά την έξοδό σας μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τυχόν προβλήματα με τα πόδια του σκύλου σας νωρίς. Αναζητήστε τυχόν σπασμένα νύχια, κόκκινες ή φουσκάλες στα πόδια ή αντικείμενα που έχουν κολλήσει στο πόδι.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr