Βόλτα με σκύλο: Μπορεί να γίνει επικίνδυνοι για τους άνω των 65 ετών; – Η επιστημονική μελέτη

Χρήσιμα

Η βόλτα με τον σκύλο είναι μια απόλαυση για πολλούς ανθρώπους, και για τους κατοίκους της τρίτης ηλικίας ειδικά. Ωστόσο, πρόσφατες επιστημονικές μελέτες έχουν αρχίσει να αμφισβητούν την ασφάλεια αυτής της δραστηριότητας για τους ηλικιωμένους ιδιοκτήτες σκύλων. Σύμφωνα με αυτές τις μελέτες, οι άνω των 65 ετών άνθρωποι που περπατούν με σκύλο ενδέχεται να εκτίθενται σε επικίνδυνες καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε τραυματισμούς και άλλους κινδύνους υγείας. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε ποιοι είναι οι κύριοι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη βόλτα με τον σκύλο για τους ηλικιωμένους και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να αποφευχθούν.

Βόλτα με τον σκύλο και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι

Οι σκύλοι συντροφιάς προτιμώνται από πολλούς ηλικιωμένους ανθρώπους επειδή περπατούν περισσότερο και παλεύουν με τη μοναξιά. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την αποφυγή ατυχημάτων.

Εάν οι ηλικιωμένοι ασκούνται τακτικά, η κινητικότητά τους θα διατηρηθεί σε καλό επίπεδο. Θα μπορέσουν επίσης να αποφύγουν τις πτώσεις, οι οποίες συχνά συμβαίνουν σε αυτή την ηλικία.

Μια επιλογή για να μειώσετε την έλλειψη άσκησης είναι να αποκτήσετε έναν σκύλο. Ωστόσο, δεδομένης της πιθανότητας πτώσεων, αυτό μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή.

Η  μελέτη του του Πανεπιστημίου Johns Hopkins

Σύμφωνα με μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, η τραυματική εγκεφαλική βλάβη ήταν ο δεύτερος πιο συχνός τραυματισμός μεταξύ των ενηλίκων που εισήχθησαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των ΗΠΑ λόγω τραυματισμών που σχετίζονται με τη βόλτα σκύλων με λουρί μεταξύ 2001 και 2020.

Προσθέτουν ότι οι γυναίκες και οι ενήλικες άνω των 65 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν σοβαρούς τραυματισμούς, όπως κατάγματα, σε σχέση με άλλα τμήματα του πληθυσμού.

Tι αποκάλυψαν τα στοιχεία της μελέτης

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise, ανέλυσε δεδομένα από τη βάση δεδομένων του Εθνικού Ηλεκτρονικού Συστήματος Παρακολούθησης Τραυματισμών της Επιτροπής Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ.

Διαπίστωσε ότι μεταξύ 2001 και 2020, 422.659 ενήλικες πήγαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των ΗΠΑ για τραυματισμούς που προκλήθηκαν από σκύλους που περπατούσαν με λουρί.

Σχεδόν το ήμισυ του συνόλου ήταν ενήλικες ηλικίας 40-64 ετών και το 75% των ασθενών ήταν γυναίκες. Οι περισσότεροι τραυματισμοί οφείλονταν σε πτώσεις μετά από τράβηγμα, εμπλοκή ή παραπάτημα ενός σκύλου με λουρί.

Οι συνήθεις τραυματισμοί

Τα κατάγματα των δακτύλων, οι τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις και οι εξαρθρώσεις/παραμορφώσεις των ώμων ήταν συνηθισμένα μεταξύ των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, ενώ τα κατάγματα του ισχίου και οι τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις ήταν οι πιο συνηθισμένοι τραυματισμοί.

Οι τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις περιλαμβάνουν τη διάσειση και το ενδοεγκεφαλικό τραύμα, το οποίο μπορεί να είναι εγκεφαλική θλάση, επισκληρίδιο αιμάτωμα (αιμορραγία πάνω από το εξωτερικό κάλυμμα του εγκεφάλου) ή υποσκληρίδιο αιμάτωμα (αιμορραγία κάτω από το εξωτερικό κάλυμμα του εγκεφάλου).

Συνολικά, οι γυναίκες είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες να υποστούν κάταγμα, ενώ οι ηλικιωμένοι είχαν τριπλάσιες πιθανότητες να πέσουν, διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα και 60% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλική βλάβη σε σχέση με τους νεότερους ιδιοκτήτες σκύλων.

Ωστόσο, η ερευνητική ομάδα δήλωσε ότι ο τετραπλασιασμός του εκτιμώμενου ετήσιου αριθμού τραυματισμών που σχετίζονται με τη βόλτα με σκύλο οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να έχουν σκύλους.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματα όχι μόνο θα ευαισθητοποιήσουν τους ιδιοκτήτες σκύλων σχετικά με την ασφάλεια κατά τη βόλτα, αλλά και θα ενθαρρύνουν τους γιατρούς να συζητούν τους πιθανούς τραυματισμούς από μόλυβδο με τους ασθενείς τους.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top