Βρήκατε στο δρόμο εγκαταλελειμμένο γατάκι; Ορίστε 6 πολύτιμες συμβουλές για να το φροντίσετε σωστά

by Έφη Αθανασίου

Βρήκατε λοιπόν ένα εγκαταλελειμμένο γατάκι και χρειάζεται τη βοήθειά σας! Ευτυχώς, ήρθατε στο σωστό μέρος για εξαιρετικές συμβουλές σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε.

Διαβάστε τι χρειάζεται να κάνετε αν βρείτε ένα εγκαταλελειμμένο γατάκι στο δρόμο

1. Βεβαιωθείτε ότι το γατάκι είναι όντως εγκαταλελειμμένο.

Πρώτον, μήπως όντως βρήκατε ένα εγκαταλελειμμένο γατάκι; Η μητέρα του μπορεί να έχει φύγει για κυνήγι ή, αν είναι άγριο, να κρύβεται από εσάς. Παρακολουθήστε το γατάκι από απόσταση ασφαλείας. Εάν η μητέρα δεν έχει επιστρέψει μετά από 12 ώρες, είναι καιρός να κάνετε το επόμενο βήμα.

2. Κρατήστε το εγκαταλελειμμένο γατάκι ζεστό.

Τα γατάκια κάτω των 3 εβδομάδων δεν μπορούν να ελέγξουν τη θερμοκρασία του σώματός τους και μπορεί να κρυώσουν εύκολα. Ετοιμάστε μια “φωλιά” στρωμένη με πετσέτες, με ένα θερμαντικό μαξιλάρι ή μια θερμοφόρα από κάτω. Αφήστε επιπλέον χώρο στον οποίο μπορεί να συρθεί μακριά αν ζεσταθεί πολύ.

3. Αναζητήστε βοήθεια από άλλους.

Ελέγξτε το τοπικό σας καταφύγιο ή την ομάδα διάσωσης για να δείτε αν μπορεί να έχουν ήδη κάποιες θηλάζουσες μητέρες γάτες. Ή, μπορεί να έχουν εθελοντές ή ανάδοχους φροντιστές που γνωρίζουν πώς να ταΐζουν γατάκια με μπιμπερό. Μπορούν επίσης να παρέχουν συμβουλές αν αποφασίσετε να φροντίσετε μόνοι σας αυτό το εγκαταλελειμμένο γατάκι.

4. Ταΐστε το εγκαταλελειμμένο γατάκι με το μπιμπερό, εάν είναι απαραίτητο.

Εάν το γατάκι είναι ηλικίας μιας εβδομάδας ή μικρότερο, θα χρειαστεί να του δίνετε με το μπιμπερό φόρμουλα για γατάκια κάθε δύο ώρες όλο το εικοσιτετράωρο. Σε ηλικία 2 εβδομάδων, μπορεί να τρέφεται κάθε τέσσερις ώρες όλο το εικοσιτετράωρο.

Βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται με την κοιλιά προς τα κάτω όταν το ταΐζετε με το μπιμπερό για να διασφαλίσετε ότι η φόρμουλα πηγαίνει στο στομάχι του και όχι στους πνεύμονές του. Μόλις γίνει 4 έως 5 εβδομάδων μπορεί να αρχίσει να τρώει υγρή γατοτροφή.

5. Η φροντίδα μετά τη τροφή είναι σημαντική.

Μετά από κάθε τάισμα, το γατάκι θα πρέπει να ρευτεί απαλά και να σκουπιστεί. Εάν το εν λόγω εγκαταλελειμμένο γατάκι είναι μικρότερο των 4 εβδομάδων, πρέπει να σκουπιστεί η ανωογεννητική του περιοχή με μια ζεστή, υγρή χαρτοπετσέτα ή πανί για να διεγερθεί να ουρήσει και να αφοδεύσει.

6. Να γνωρίζετε ότι ένα εγκαταλελειμμένο γατάκι είναι πολύ ευάλωτο.

Δεν έχει κάθε διάσωση γατάκι αίσιο τέλος. Δεδομένου ότι ένα εγκαταλελειμμένο γατάκι δεν έχει τα οφέλη των αντισωμάτων στο γάλα της μητέρας του, είναι πιο ευάλωτο σε προβλήματα όπως λοιμώξεις, υποθερμία και αναιμία.

Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σας αν το γατάκι δεν τα καταφέρει. Συνειδητοποιήστε ότι κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε και παρηγορηθείτε με το γεγονός ότι το γατάκι γνώρισε την ασφάλεια και την αγάπη όσο ήταν υπό τη φροντίδα σας.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr