Βρογχίτιδα: Τι πρέπει να ξέρετε για τη βρογχίτιδα των σκύλων- Χρήσιμες πληροφορίες

βρογχίτιδα σκύλων

Ο σκύλος σας έχει επαναλαμβανόμενο βήχα; Πολλές ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν βήχα στο σκύλο σας, όπως ο ιός της γρίπης των σκύλων. Αλλά είναι επίσης πιθανό να έχει βρογχίτιδα σκύλου. Μπορεί να είναι οξεία πάθηση (με ξαφνική έναρξη και σύντομη διάρκεια) ή χρόνια (που υφίσταται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα). Το να μάθετε πώς να αναγνωρίζετε τα σημάδια της βρογχίτιδας του σκύλου μπορεί να σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία και να βοηθήσετε τον σκύλο σας να νιώσει σύντομα καλύτερα.

Ποια είναι τα συμπτώματα της βρογχίτιδας του σκύλου;

Όταν ένας σκύλος αναπνέει, ο αέρας ρέει μέσω του στόματος ή της μύτης του προς την τραχεία του, γνωστή και ως τραχεία. Η τραχεία στη συνέχεια μεταφέρει τον εισπνεόμενο αέρα στους βρόγχους (τους σωλήνες που συνδέουν την τραχεία με τους πνεύμονες). Όταν αυτοί οι βρογχικοί αεραγωγοί φλεγμαίνουν, ονομάζεται βρογχίτιδα του σκύλου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να επεκταθεί ακόμη και στους πνεύμονες. Με την οξεία βρογχίτιδα, συχνά φλεγμαίνει και η τραχεία, οπότε αν ακούτε τον όρο “τραχειοβρογχίτιδα”, σε αυτό αναφέρεται.

Σύμφωνα με τον Dr. Jerry Klein, επικεφαλής κτηνίατρο του AKC, το κύριο σημάδι της χρόνιας βρογχίτιδας είναι ο επίμονος βήχας. Ωστόσο, για την οξεία βρογχίτιδα, τα σημάδια μπορεί να ποικίλλουν επειδή υπάρχουν πολλές αιτίες. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει υποκείμενη λοίμωξη, ο σκύλος μπορεί να έχει πυρετό.

Παρόλα αυτά, ο βήχας είναι το πιο εμφανές σύμπτωμα. “Συχνά ο βήχας είναι ξηρός και παροξυσμικός (έρχεται με σπασμούς) παρατηρείται όταν ο σκύλος είναι ενθουσιασμένος ή σηκώνεται μετά από ανάπαυση”, λέει ο Δρ Klein. “Ο βήχας μπορεί να επιμένει για μία έως τρεις εβδομάδες. Η σοβαρή βρογχίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία και να είναι δύσκολο να τη διακρίνει κανείς από αυτήν“.

Τι είναι η οξεία βρογχίτιδα του σκύλου;

Ο Dr. Klein σημειώνει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να πάθει οξεία βρογχίτιδα. “Η βρογχίτιδα και η τραχειοβρογχίτιδα στους σκύλους είναι συχνά μολυσματικής – ιογενούς ή βακτηριακής φύσης. Τα παράσιτα, η στοματική ή φαρυγγική νόσος, η πνευμονική νόσος, η εισπνοή καπνού ή οι καυστικές χημικές αναθυμιάσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν βρογχίτιδα”.

Οι αλλεργίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν οξεία βρογχίτιδα στους σκύλους. Οι σκύλοι μπορεί να έχουν αλλεργίες όπως ακριβώς και οι άνθρωποι. Οι αλλεργίες των σκύλων είναι αρκετά συχνές σε όλες τις φυλές και πρόκειται για την υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε ένα αλλεργιογόνο, όπως το σάλιο ψύλλων ή μια συγκεκριμένη τροφή. Όταν ένας σκύλος εισπνέει κάτι όπως η γύρη, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη αντίδραση των βρόγχων και να οδηγήσει σε οξεία βρογχίτιδα.

Τι είναι η χρόνια βρογχίτιδα στους σκύλους;

Από την άλλη πλευρά, η χρόνια βρογχίτιδα στους σκύλους είναι μια μακροχρόνια κατάσταση και διαγιγνώσκεται όταν ο σκύλος έχει βήχα για τουλάχιστον δύο μήνες, αλλά δεν είναι μεταδοτικός ή μολυσματικός. Πρόκειται για διάγνωση αποκλεισμού, που σημαίνει ότι ο κτηνίατρος πρέπει να αποκλείσει όλες τις άλλες πιθανές υποκείμενες ιατρικές ασθένειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τον μακροχρόνιο βήχα προτού τον χαρακτηρίσει ως χρόνια βρογχίτιδα. Ο Δρ Klein προειδοποιεί ότι η χρόνια βρογχίτιδα στους σκύλους παρατηρείται συχνότερα σε μικρότερες φυλές, αλλά και οι μεγαλύτερες φυλές μπορούν να την εμφανίσουν.

Εάν δεν υπάρχουν υποκείμενες ασθένειες που να είναι η αιτία του βήχα, τότε τι προκαλεί τη χρόνια βρογχίτιδα; Ο Dr. Klein λέει ότι προκαλείται από τη συνεχή φλεγμονή των αεραγωγών. Η μόνιμη βλάβη των αεραγωγών του σκύλου σας μπορεί επίσης να αποτελεί αιτία. “Αλλαγές στη διαμόρφωση του λάρυγγα ή της τραχείας, όπως η κατάρρευση της τραχείας, μπορούν επίσης να προκαλέσουν βρογχίτιδα”, λέει. Η παχυσαρκία στους σκύλους μπορεί επίσης να επιδεινώσει την κατάσταση.

Η χρόνια βρογχίτιδα στους σκύλους μπορεί να επιδεινωθεί μετά από ξαφνικές αλλαγές στον καιρό ή αν υπάρχουν άλλες περιβαλλοντικές πιέσεις. Για παράδειγμα, ο Dr. Klein εξηγεί ότι ο χειμερινός καιρός μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα ξηρό αέρα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει την κίνηση των βλεφαρίδων (μικροσκοπικά δάκτυλα που μοιάζουν με τρίχες και βοηθούν στην απομάκρυνση της βλέννας και των υπολειμμάτων από τους πνεύμονες). Εάν η κίνηση των βλεφαρίδων αλλάξει στους αεραγωγούς, αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Πώς διαγιγνώσκεται η βρογχίτιδα των σκύλων;

Εάν ο κτηνίατρός σας διαγνώσει το σκύλο σας με βρογχίτιδα, είτε οξεία είτε χρόνια, θα βασιστεί στο ιστορικό του σκύλου σας, σε μια πλήρη φυσική εξέταση και στα κλινικά σημεία της ασθένειας στο σκύλο σας. Θυμηθείτε, με τη χρόνια βρογχίτιδα, ο κτηνίατρός σας θα προσπαθήσει να εξαλείψει όλες τις άλλες πιθανές αιτίες του βήχα.

Ο Dr. Klein εξηγεί ότι συχνά χρησιμοποιούνται διαγνωστικά εργαλεία για να επιβεβαιωθεί μια ύποπτη αιτία του βήχα ή για να αποκλειστούν άλλα πράγματα που μπορεί να τον προκαλούν στο σκύλο σας. Αυτά τα εργαλεία μπορεί να περιλαμβάνουν ακτινογραφίες (όπως οι ακτίνες Χ), ενδοσκόπηση (όταν μια μικροσκοπική κάμερα στο άκρο ενός μικροσκοπίου εισάγεται στους αεραγωγούς), βρογχικά επιχρίσματα (δείγματα που λαμβάνονται με στυλεό από τους βρόγχους), βιοψίες, βρογχικές πλύσεις ή πλύσεις (ένα αλατούχο διάλυμα που ξεπλένεται πάνω από τους αεραγωγούς και στη συνέχεια συλλέγεται).

Πώς θεραπεύεται η βρογχίτιδα στους σκύλους;

Ο Dr. Klein αναφέρει ότι σε περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας σκύλου ή σε νέες περιπτώσεις οξείας τραχειοβρογχίτιδας, οι κτηνίατροι συνιστούν υποστηρικτική θεραπεία. Αυτό σημαίνει ξεκούραση για το σκύλο σας, καλής ποιότητας διατροφή και ενυδάτωση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι σκύλοι με οξεία βρογχίτιδα είναι συνήθως μολυσματικοί, γι’ αυτό απομονώστε το σκύλο σας από άλλα σκυλιά αν είναι δυνατόν. Ωστόσο, εάν ο σκύλος σας έχει πυρετό ή δεν τρώει ή δεν πίνει, η υποκείμενη νόσος πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η νεφελοποίηση ή η θεραπεία με ατμό μπορεί επίσης να βοηθήσει στη χαλάρωση της βλέννας και να διευκολύνει το σκύλο σας να βήξει. “Αυτό μπορεί εύκολα να επιτευχθεί στο σπίτι, κάνοντας ένα μπάνιο ατμόλουτρο”, λέει ο Δρ Klein. “Κλείστε το δωμάτιο, μετά κάντε ένα ζεστό ντους για πέντε λεπτά και, στη συνέχεια, κλείστε το ντους”. Στη συνέχεια, αφήστε το σκύλο σας να αναπνεύσει τον ατμό. Ο Dr. Klein σας προτρέπει να μην βάλετε πραγματικά το σκύλο σας στο ντους και να κλείσετε το νερό για να αποφύγετε το ζεμάτισμα ή τα εγκαύματα.

Ποιο είναι το προσδόκιμο ζωής για τους σκύλους με χρόνια βρογχίτιδα;

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη βρογχίτιδα του σκύλου όταν είναι χρόνια. Πρόσφατες έρευνες σχετικά με τη χρόνια βρογχίτιδα δείχνουν ότι μπορεί να εμπλέκονται αλλαγές στους μικροοργανισμούς των πνευμόνων, οι οποίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε νέες στοχευμένες θεραπείες. Αλλά προς το παρόν, τα κορτικοστεροειδή είναι η συνήθης θεραπεία επειδή μειώνουν τη φλεγμονή στους αεραγωγούς και διευκολύνουν τον βήχα. Εάν ο σκύλος σας έχει όντως χρόνια βρογχίτιδα, αυτή η θεραπεία θα είναι δια βίου.

Παρόλο που η βλάβη στους αεραγωγούς είναι μόνιμη και εξελίσσεται αργά, το προσδόκιμο ζωής σε σκύλους με χρόνια βρογχίτιδα είναι συνήθως φυσιολογικό όταν αντιμετωπίζεται ανάλογα. Οι σκύλοι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν μια ευτυχισμένη ζωή όταν η θεραπεία τους είναι συνεπής και διατηρούν ένα υγιές βάρος, κάνουν καλή διατροφή και είναι σε θέση να αποφεύγουν τα αερομεταφερόμενα αλλεργιογόνα και ερεθιστικά, όπως ο καπνός. Μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο να βγάζετε το σκύλο σας βόλτα με ιμάντα αντί για κολάρο για να ανακουφίζετε την πίεση στην τραχεία του.

Μπορείτε να προλάβετε τη βρογχίτιδα του σκύλου;

Κάθε σκύλος μπορεί να υποφέρει από οξεία ή χρόνια βρογχίτιδα. Υπάρχουν όμως βήματα που μπορείτε να λάβετε για να βοηθήσετε στην πρόληψη της πάθησης, όπως το να βοηθάτε το σκύλο σας να διατηρεί υγιές βάρος και να αποφεύγει τους εισπνεόμενους ερεθιστικούς παράγοντες. Μπορείτε επίσης να προστατεύσετε το σκύλο σας από ασθένειες που προκαλούν βήχα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr