Ξηροδερμία σκύλου: Τι είναι και τι την προκαλεί; Χρήσιμος οδηγός, συμβουλές και θεραπείες

Χρήσιμα

Η ανεπαρκής περιποίηση, το υπερβολικό μπάνιο και το μπάνιο με απορρυπαντικά ή ακατάλληλα σαμπουάν μπορούν επίσης να ερεθίσουν το τρίχωμα και να προκαλέσουν ξηρό δέρμα. Φυσικά, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η έκθεση στη ζέστη ή στο κρύο, αποτελούν επίσης παράγοντες. Όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ξηρό δέρμα στους σκύλους.

Το ξηρό δέρμα μπορεί να έχει διάφορες αιτίες, όπως:

  • Ιατρικές παθήσεις
  • Μεταβολικές και ορμονικές ανισορροπίες
  • Αλλεργίες
  • Παράσιτα, βακτηριακοί μύκητες

Όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν ξηρό δέρμα στους σκύλους. 

Παρόλο που είναι απαραίτητο να ανακουφίζετε το σκύλο σας, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζετε τις υποκείμενες αιτίες και να διατηρείτε το τρίχωμα σε καλή κατάσταση. Το ξηρό δέρμα προκαλείται συχνότερα από κνησμό, μόλυνση ή βακτήρια. Επομένως, η εξουδετέρωση είναι σημαντική για την υγεία του σκύλου. Υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το ξηρό δέρμα του σκύλου

Ξηροδερμία σκύλου

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας ξύνει, μασάει ή γλείφει συνεχώς το δέρμα του; Το ξηρό δέρμα μπορεί να προκαλέσει έντονη φαγούρα. Όταν εμείς οι άνθρωποι έχουμε ξηρό δέρμα, ενυδατώνουμε την περιοχή με κρέμες. Σε αντίθεση με τους ανθρώπους, οι σκύλοι καλύπτονται από τρίχωμα και πυκνή τρίχα. Προσπαθούν να φροντίζουν τον εαυτό τους καθαρίζοντας το τρίχωμά τους, απομακρύνοντας τους ερεθιστικούς παράγοντες και εφαρμόζοντας υγρά στο ξηρό δέρμα.

Αυτή η περιποίηση μπορεί να βοηθήσει το σκύλο σας, αλλά μερικές φορές απαιτεί ειδική ενίσχυση. Ακολουθώντας τα βήματα της περιποίησης και εφαρμόζοντας περισσότερα προϊόντα τοπικά θα βοηθήσετε το σκύλο σας.

Θεραπεία του ξηρού δέρματος

Ρουτίνα περιποίησης

Βήμα 1: Τακτικό βούρτσισμα.

Το καθημερινό βούρτσισμα βοηθά να διατηρείται το τρίχωμα του σκύλου σας λείο, χωρίς κόμπους και χωρίς βρωμιά. Ένα μπερδεμένο τρίχωμα μειώνει τη ροή του αέρα προς το δέρμα και μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία. Το βούρτσισμα βοηθά στη διανομή των φυσικών ελαίων σε όλο το σώμα του σκύλου.

Βήμα 2: Μασάζ.

Κάντε απαλό μασάζ στο σκύλο σας με ένα ειδικό γάντι για να διανείμετε τα φυσικά έλαια και να βελτιώσετε τη ροή του αίματος.

Βήμα 3: Τακτικό μπάνιο

Το μπάνιο πρέπει να γίνεται μία ή δύο φορές το μήνα και μέχρι μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Έτσι αποφεύγεται το υπερβολικό ή το πολύ λίγο μπάνιο του σκύλου. Τόσο η συσσώρευση βρωμιάς όσο και η έκθεση στο σαμπουάν και το νερό μπορεί να ερεθίσουν τους σκύλους και να προκαλέσουν ξηροδερμία.

Βήμα 4: Χρησιμοποιήστε ενυδατικά προϊόντα μπάνιου.

Προτιμώνται τα ενυδατικά σαμπουάν για σκύλους. Ξεπλύνετε καλά για να το απομακρύνετε και εφαρμόστε ένα ενυδατικό μαλακτικό που διατίθεται σε εξειδικευμένα καταστήματα για κατοικίδια ζώα. Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα για τον άνθρωπο.

Βήμα 5: Αφήστε το σκύλο να στεγνώσει με φυσικό τρόπο.

Μην στεγνώνετε το τρίχωμα με σεσουάρ ή πετσέτα

Η αλλαγή του περιβάλλοντος και της διατροφής του σκύλου σας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας. Ορισμένες συνθήκες μπορούν να καταπραΰνουν το σκύλο σας, όπως η υγρασία στο σπίτι ή η αποφυγή αλλεργιογόνων.

Ειδικές μέθοδοι θεραπείας για την ξηροδερμία

Βήμα 1: Σαμπουάν βρώμης Βρείτε ένα σαμπουάν που περιέχει βρώμη. Προσθέστε αιθέρια έλαια στο σαμπουάν για την καταπολέμηση της ξηροδερμίας.

Βήμα 2: Ξεπλύνετε με ξύδι. Ξεπλύνετε το σκύλο σας με ένα μείγμα μηλίτη και νερού 50/50.

Βήμα 3: Εφαρμόστε λάδι καρύδας. Το λάδι καρύδας είναι πολύ καλό για το ξηρό δέρμα του σκύλου σας. Θα πρέπει να είναι ζεστό και αρκετά υγρό για να μην καίει. Κάντε μασάζ με το λάδι στο τρίχωμα του σκύλου σας και βουρτσίστε το για να το διανείμετε σε όλο το δέρμα του.

Βήμα 4: Ενυδατώστε τη μύτη και τις πατούσες του. Εφαρμόστε ένα ειδικό προϊόν στις πατούσες και τη μύτη του. Μπορείτε να βρείτε τα κατάλληλα προϊόντα στα καταστήματα πώλησης κατοικίδιων ζώων. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε φυτικό λάδι ή λάδι καρύδας.

Βήμα 5: Κάντε αλλαγές. Η αλλαγή του περιβάλλοντος και της διατροφής του σκύλου σας μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

Ορισμένες συνθήκες, όπως το να διατηρείτε το σπίτι υγρό και να αποφεύγετε τα αλλεργιογόνα, μπορούν να καταπραΰνουν το σκύλο σας. Η ξηροδερμία μπορεί να αντιμετωπιστεί αλλά είναι σημαντικό να μιλήστε με τον κτηνίατρό σας.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top