Υγεία γάτας: Γιατί η γάτα μου έχει κόκκινα ούλα;- Χρήσιμες πληροφορίες

ούλα γάτας

Το χρώμα των ούλων της γάτας σας παρέχει μια ματιά στην τρέχουσα υγεία και ευεξία της. Τα ούλα της γάτας σας είναι επίσης πρωταρχικοί δείκτες για την παρουσία οδοντικής νόσου. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τι είναι φυσιολογικό για τα ούλα της γάτας σας και πότε πρέπει να ανησυχείτε.

Τα υγιή ούλα έχουν συνήθως ένα ανοιχτό ροζ χρώμα. Θα πρέπει να είναι ελαφρώς υγρά και λαμπερά. Τα ούλα της γάτας σας είναι σημαντικοί δείκτες για διάφορα ζητήματα που μπορεί να υπάρχουν. Για παράδειγμα, η αφυδάτωση προκαλεί τα ούλα της γάτας να είναι κολλώδη ή ξηρά.

Όταν πιέζετε ελαφρά τα ούλα, αυτά κανονικά θα χλωμιάσουν, αλλά θα επανέλθουν στο φυσιολογικό ανοιχτό ροζ χρώμα τους μέσα σε δύο δευτερόλεπτα.

Μερικές φορές, είναι φυσιολογικό για ορισμένες φυλές γατών να έχουν σκουρόχρωμα ούλα. Τα μαύρα ούλα τους προκαλούνται από την αφθονία μελανίνης (μια σκούρα χρωστική ουσία) στο στόμα τους. Μπορεί επίσης να είναι φυσιολογικό για ορισμένες γάτες να έχουν ούλα με ένα μείγμα ροζ και μαύρου χρώματος. Κάθε γάτα με μαύρο τρίχωμα ή δέρμα μπορεί να τείνει να έχει σκουρόχρωμα ούλα. Οι πιθανότητες είναι ότι αυτή η χρωματική διαφοροποίηση είναι φυσιολογική.

Μη φυσιολογικά χρώματα ούλων

Υπάρχουν αρκετές μη φυσιολογικές παραλλαγές στο χρώμα των ούλων. Ανάλογα με το πρόβλημα που υπάρχει, τα ούλα μπορεί να γίνουν χλωμά, έντονα κόκκινα, μπλε, λασπωμένα-καφέ, κίτρινα ή ακόμη και στικτά. Αυτό το άρθρο θα ασχοληθεί με τους πιθανούς λόγους για τους οποίους τα ούλα μιας γάτας μπορεί να γίνουν κόκκινα.

Το να γνωρίζετε αυτές τις μη φυσιολογικές χρωματικές παραλλαγές των ούλων και τι μπορεί να σημαίνουν, μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε αν υπάρχει άμεση ανάγκη να εξεταστεί η γάτα σας από τον κτηνίατρό σας.

Συνήθεις αιτίες των κόκκινων ούλων στις γάτες
1. Ουλίτιδα

Η ουλίτιδα είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή των ούλων γύρω από ένα δόντι/δόντια με ελάττωμα. Τα ούλα εμφανίζονται κόκκινα και πρησμένα και οιγάτες υποφέρουν από πόνο και δυσφορία.

Καθώς η πλάκα συσσωρεύεται πάνω από τη γραμμή των ούλων (η περιοχή όπου τα δόντια συναντούν τα ούλα), τελικά θα μεταναστεύσει βαθύτερα προς τη βάση του δοντιού και στην υποουλική περιοχή. Αυτό μπορεί να προκαλέσει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά των βακτηρίων που οδηγεί σε φλεγμονή (ουλίτιδα).

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι στις γάτες με καλή στοματική υγεία, τα βακτήρια στο στόμα αποτελούνται κυρίως από ωφέλιμα είδη. Όταν όμως υπάρχει πλάκα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει μια μετατόπιση των βακτηριακών πληθυσμών από τα φυσιολογικά ωφέλιμα βακτήρια σε είδη που προκαλούν ασθένειες.

Συμπτώματα της ουλίτιδας στις γάτες

Η ουλίτιδα είναι πρωτίστως μια ασθένεια των ούλων. Οι γάτες έχουν ούλα που είναι πρησμένα, κόκκινα και επώδυνα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί αιμορραγία στη γραμμή των ούλων, όπου τα ούλα συναντούν τα δόντια. Η γάτα μπορεί να διστάζει να φάει και μπορεί να στρέφει το κεφάλι της προς τη μία πλευρά ενώ τρώει. Ορισμένες γάτες με ουλίτιδα μπορεί να προτιμούν τις μαλακές τροφές, ενώ άλλες σταματούν να τρώνε λόγω του πόνου. Μπορεί επίσης να υπάρχουν σάλια και κακή αναπνοή.

Είναι η ουλίτιδα αναστρέψιμη;

Η ουλίτιδα είναι το πρώτο στάδιο της περιοδοντικής νόσου και είναι το μόνο στάδιο που είναι γενικά αναστρέψιμο. Η θεραπεία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σοβαρότητα της φλεγμονής καθώς και από την υποκείμενη αιτία. Η θεραπευτική αγωγή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει τα εξής:

 • Οικιακή οδοντιατρική φροντίδα των δοντιών της γάτας σας
 • Πλήρης οδοντιατρική εξέταση και καθαρισμός υπό γενική αναισθησία
 • Αντιβιοτικά (εάν υπάρχει λοίμωξη)
 • Ανοσοκατασταλτικά φάρμακα
 • Εξαγωγή δοντιών (σε ακραίες περιπτώσεις)

Εάν η ουλίτιδα είναι αποτέλεσμα μιας υποκείμενης συστηματικής νόσου, ο κτηνίατρός σας θα αντιμετωπίσει πρώτα την πρωτοπαθή νόσο προκειμένου να αντιμετωπίσει την ουλίτιδα.

2. Άλλες πιθανές αιτίες των κόκκινων ούλων και της ουλίτιδας

Η φλεγμονή των ούλων μπορεί επίσης να προκληθεί από διάφορες μολυσματικές ή συστηματικές ασθένειες, όπως

 • Ο ιός της λευχαιμίας των αιλουροειδών (FeLV)
 • Ιός της ανοσοανεπάρκειας των αιλουροειδών (FIV)
 • Calicivirus των αιλουροειδών
 • Σακχαρώδης διαβήτης
 • Σοβαρή νεφροπάθεια
 • Αυτοάνοσο νόσημα

Όταν η ουλίτιδα προκαλείται από οποιαδήποτε από αυτές τις συστηματικές ασθένειες, η φλεγμονή των ούλων μπορεί να συνοδεύεται από στοματίτιδα, η οποία είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή ή πληγές στον βλεννογόνο του στόματος.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε στη στοματική υγεία της γάτας σας;

Εκτός από τον ετήσιο οδοντιατρικό έλεγχο, ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να υποστηρίξετε την οδοντική υγεία του κατοικίδιου ζώου σας στο σπίτι:

Εξετάζετε τακτικά το στόμα του κατοικίδιου ζώου σας για να ελέγχετε για τυχόν ενδείξεις ερεθισμένων ή φλεγμονωδών ούλων, χαλαρών ή χαλασμένων δοντιών κ.λπ.

Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας ειδικά σχεδιασμένες οδοντιατρικές λιχουδιές για γάτες που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση της πλάκας και στην πρόληψη της δημιουργίας πέτρας, ενώ παράλληλα διατηρούν την αναπνοή του κατοικίδιου ζώου σας φρέσκια και χωρίς οσμές.

Υπάρχουν επίσης οδοντιατρικά προϊόντα, όπως πρόσθετα νερού, οδοντιατρικές δίαιτες κ.λπ. που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στα δόντια του κατοικίδιου ζώου σας. Συνιστάται ιδιαίτερα να ρωτήσετε τον κτηνίατρό σας σχετικά με αυτά τα προϊόντα πριν τα χρησιμοποιήσετε στο κατοικίδιό σας.

Η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση είναι απαραίτητες για την ελαχιστοποίηση των σοβαρών οδοντικών προβλημάτων στις γάτες. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε σημάδια προβλημάτων με τα δόντια και τα ούλα ή αλλαγές στη συμπεριφορά της γάτας σας (πιάσιμο στο στόμα, απώλεια όρεξης, μάσημα περίεργων αντικειμένων κ.λπ.), κλείστε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr