Υγεία σκύλου: Αυτοί είναι οι λόγοι που ο σκύλος σας λαχανιάζει τόσο πολύ- Τι να προσέξετε

by Μυρσίνη Καραμαούνα
λαχάνιασμα σκύλου

Το λαχάνιασμα είναι απολύτως φυσιολογικό, μέχρι να μην είναι. Τι πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το γιατί ο σκύλος σας λαχανιάζει τόσο πολύ και τι πρέπει να κάνετε γι’ αυτό.

Ένας σκύλος που λαχανιάζει φαίνεται φυσιολογικός, σωστά; Ειδικά όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν. Αλλά το βαρύ ή συνεχές λαχάνιασμα, η βαθιά κοιλιακή αναπνοή ή το λαχάνιασμα όταν δεν κάνει ζέστη έξω μπορεί να σηματοδοτεί ότι υπάρχει πρόβλημα με την υγεία του σκύλου σας. Μαθαίνοντας τους λόγους που κρύβονται πίσω από το υπερβολικό λαχάνιασμα του σκύλου, θα μπορείτε να αναγνωρίζετε καλύτερα τα προβλήματα και να διασφαλίζετε ότι ο καλύτερος φίλος σας παραμένει ασφαλής και υγιής.

Πώς είναι το φυσιολογικό λαχάνιασμα του σκύλου;

Το δέρμα του σκύλου σας δεν ιδρώνει όταν ζεσταίνεται όπως το δικό σας δέρμα. Έτσι, όταν ο σκύλος ζεσταίνεται πολύ, λαχανιάζει – κάτι που το Mercola Healthy Pets περιγράφει ως “… γρήγορη, ρηχή αναπνοή που επιταχύνει την εξάτμιση του νερού από τη γλώσσα του και μέσα στο στόμα και την ανώτερη αναπνευστική οδό”. Καθώς το νερό εξατμίζεται, τον βοηθά να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του. (Οι σκύλοι έχουν ιδρωτοποιούς αδένες μέσα στα αυτιά τους και κάτω από τα πόδια τους, αλλά αυτοί οι αδένες δεν κάνουν πολλά πράγματα όσον αφορά την ψύξη ενός σκύλου).

Σκύλος και θερμοπληξία: Σώσε τον σκύλο σου γνωρίζοντας τους κινδύνους

Πώς να διατηρείτε το κατοικίδιό σας υγιές όλο το χρόνο

Καλό είναι να γνωρίζετε: Ο φυσιολογικός αναπνευστικός ρυθμός για τους σκύλους που ξεκουράζονται ή κοιμούνται είναι μεταξύ 15 και 30 εισπνοών (εισπνοή αέρα) και εκπνοών (εκπνοή) ανά λεπτό, σύμφωνα με το Κολέγιο Κτηνιατρικής και Βιοϊατρικών Επιστημών του Texas A&M. Μάθετε τον φυσιολογικό αναπνευστικό ρυθμό του σκύλου σας παρακολουθώντας τον όταν είναι εντελώς χαλαρός (ενώ κοιμάται είναι καλύτερα). Μετρήστε πόσες πλήρεις αναπνοές παίρνει σε 15 δευτερόλεπτα και πολλαπλασιάστε τον αριθμό επί τέσσερα για να πάρετε τις αναπνοές ανά λεπτό.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το λαχάνιασμα του σκύλου μου είναι μη φυσιολογικό;

Το λαχάνιασμα του σκύλου σας μπορεί να είναι μη φυσιολογικό αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια που προσδιορίζονται από το Mercola Healthy Pets:

 • Ο αναπνευστικός ρυθμός του σκύλου σας είναι πολύ υψηλότερος από το φυσιολογικό. Για παράδειγμα, αν ο σκύλος σας παίρνει κανονικά 20 πλήρεις αναπνοές ανά λεπτό και τώρα παίρνει 300 αναπνοές ανά λεπτό.
 • Ο σκύλος σας λαχανιάζει -και δεν έχει ασκηθεί και δεν χρειάζεται να δροσίσει το σώμα του.
 • Το λαχάνιασμα του σκύλου σας φαίνεται πιο δυνατό ή πιο έντονο από το κανονικό.
 • Ο σκύλος σας καταβάλλει μεγαλύτερη προσπάθεια από το κανονικό ενώ λαχανιάζει.

Επιπλέον, λέει το pets.WebMD.com, αν ο σκύλος σας λαχανιάζει ενώ τρέμει, είναι ανήσυχος ή βηματίζει, μπορεί να έχει υπερθερμανθεί επικίνδυνα, να αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας ή να έχει να κάνει με τραύμα.

Πιθανοί λόγοι για το λαχάνιασμα του σκύλου

Αν και συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό, υπάρχουν διάφορα προβλήματα υγείας που προκαλούν υπερβολικό λαχάνιασμα και τα οποία οι ιδιοκτήτες σκύλων πρέπει να γνωρίζουν.
Εξάντληση από τη ζέστη

Οι σκύλοι είναι πιο ευαίσθητοι στη ζέστη από τους ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων τους, επειδή τα σκυλιά λαχανιάζουν αντί να ιδρώνουν. Έτσι, αν το σκυλάκι σας λαχανιάζει συνέχεια ή λαχανιάζει πιο γρήγορα από το κανονικό, μπορεί να έχει υπερθερμανθεί. Η τεχνική ονομασία αυτής της κατάστασης είναι εξάντληση από τη ζέστη, που σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματος του σκύλου σας είναι πολύ υψηλή και δεν μπορεί να ρυθμίσει τη θερμότητα του σώματός του. Το Κτηνιατρικό Νοσοκομείο Κιβωτός του Νώε συμβουλεύει ότι η ήπια θερμική εξάντληση μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι βρέχοντας τον σκύλο με δροσερό -όχι κρύο- νερό (δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στα αυτιά και τις πατούσες του), αφήνοντάς τον να στεγνώσει μπροστά σε έναν ανεμιστήρα και δίνοντάς του δροσερό ή χλιαρό νερό.

Δεδομένου ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τη διαφορά μεταξύ της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας (βλ. παρακάτω), καλέστε τον κτηνίατρό σας για να δείτε ποια πρόσθετα μέτρα πρέπει να ληφθούν.
Θερμοπληξία

Η σοβαρή θερμοπληξία είναι ένα σοβαρό, μερικές φορές θανατηφόρο, ιατρικό επείγον περιστατικό σύμφωνα με το Κολέγιο Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου του Ιλινόις στην Urbana-Champaign . Μαζί με το αυξημένο λαχάνιασμα, τα σημάδια της θερμοπληξίας περιλαμβάνουν υπερβολική σιελόρροια, διάρροια, εμετό, κατάθλιψη και ζάλη, αναφέρει το κολέγιο. Για να καταλάβετε αν ο σκύλος σας έχει υπερθερμανθεί, χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για να μετρήσετε τη θερμοκρασία του. Εάν είναι πάνω από 102,5 F, ο σκύλος σας έχει θερμοπληξία.

Αν αυτό ισχύει, “πηγαίνετε τον στον κτηνίατρο όσο πιο γρήγορα μπορείτε”, λέει η Wailani Sung, MS, PhD, DVM, DACVB, πιστοποιημένη κτηνίατρος συμπεριφοράς, της οποίας το ιατρείο είναι στο San Francisco SPCA. “Όταν πρόκειται για δυσκολία στην αναπνοή, είναι προτιμότερο να πάτε το σκύλο σας στον κτηνίατρο παρά να δοκιμάσετε σπιτικές θεραπείες”.
Φόβος, άγχος ή στρες

Ο σκύλος σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητος σε εξωτερικά ερεθίσματα από ό,τι νομίζετε. Οι δυνατοί θόρυβοι, όπως τα πυροτεχνήματα ή οι καταιγίδες, είναι κοινές αιτίες φόβου, άγχους και στρες (FAS) σε έναν σκύλο. Σύμφωνα με το Pet Health Network, το υπερβολικό λαχάνιασμα του σκύλου σας λόγω άγχους μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως:

 • Τρέμουλο
 • Γκρίνια
 • Χασμουρητό
 • Σάλια
 • Γλείψιμο των χειλιών του
 • Κάθεται σε σκυφτή θέση
 • Πεπλατυσμένα αυτιά
 • Κρυμμένη ουρά
 • Αποζητά προσοχή
 • Κρύβεται
 • Άρνηση τροφής
 • Ακράτεια ή απώλεια του ελέγχου του εντέρου του

Πόνος

Ο σκύλος σας δεν μπορεί να σας πει ότι πονάει- στην πραγματικότητα, μπορεί να προσπαθήσει να το κρύψει. Μπορεί ακόμη και να κουνάει την ουρά του. Παρόλα αυτά, το έντονο λαχάνιασμα είναι ένα σημάδι ότι έχει υποστεί τραυματισμό. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να παρουσιάζει διευρυμένες κόρες, μειωμένη όρεξη, απροθυμία να ξαπλώσει, ανησυχία, άγχος και γλείψιμο ή δάγκωμα στο σημείο του πόνου. Στην πραγματικότητα, λέει το Pet Health Network, τα σκυλιά που αισθάνονται σωματικά άβολα συχνά λαχανιάζουν πολύ πριν παρουσιάσουν τους πιο προφανείς δείκτες πόνου, όπως κλαψούρισμα ή κουτσαίνοντας.
Ο σκύλος σας έφαγε δηλητήριο

Μαζί με το έντονο λαχάνιασμα, προσέξτε για αυτά τα πρόσθετα σημάδια δηλητηρίασης: εμετός, υπερκινητικότητα, λαχάνιασμα, ταχυκαρδία και τρόμος ή επιληπτικές κρίσεις. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας ή τον κτηνίατρο έκτακτης ανάγκης αν νομίζετε ότι ο σκύλος σας έχει δηλητηριαστεί.

Ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να γνωρίζει τι πιστεύετε ότι έφαγε ο σκύλος σας. Σύμφωνα με την ASPCA, οι συνήθεις ένοχοι περιλαμβάνουν τροφές ανθρώπων (συνηθέστερα σοκολάτα, καφέ, σταφύλια, σταφίδες, κρεμμύδια, σκόρδο και ξυλιτόλη), τοξικά φυτά και καθημερινά προϊόντα όπως οικιακά καθαριστικά, καλλυντικά και ανθρώπινα φάρμακα.
Διαταραχή της καρδιάς ή των πνευμόνων

Γιατί ο σκύλος σας αναπνέει τόσο δύσκολα; Επειδή η καρδιά του δεν μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα στους πνεύμονες (που μεταφέρουν το οξυγόνο στην κυκλοφορία του αίματος) και στο υπόλοιπο σώμα του, σύμφωνα με την Κτηνιατρική Σχολή Cummings του Πανεπιστημίου Tufts. Αυτό σημαίνει ότι οι ιστοί του σκύλου στερούνται οξυγόνου, οπότε ο αναπνευστικός του ρυθμός αυξάνεται για να διορθώσει την κατάσταση. Μπορεί να δείτε αυτά τα πρόσθετα συμπτώματα: Ο σκύλος σας κουράζεται πιο εύκολα- βήχει ενώ προσπαθεί να αναπνεύσει- και η γλώσσα του μοιάζει μωβ/μπλε αντί για ροζ – ένα σημάδι ανεπαρκούς οξυγόνου. Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας- αυτός θα διαγνώσει το υποκείμενο πρόβλημα και θα σας συνταγογραφήσει θεραπεία.

Ο λάρυγγας του σκύλου σας δεν λειτουργεί

Ο λάρυγγας του σκύλου σας (το άνοιγμα της τραχείας) περιέχει χόνδρινα πτερύγια που ανοίγουν διάπλατα ενώ ο σκύλος σας αναπνέει και κλείνουν όταν καταπίνει. Σύμφωνα με το Pet Health Network, όταν ένας σκύλος εμφανίζει παράλυση του λάρυγγα, ένα ή και τα δύο πτερύγια αδυνατούν να ανοίξουν κανονικά. Η αναπνοή του σκύλου σας θα γίνει δυσχερής και δύσκολη. Η κατάσταση αυτή είναι συχνή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους σκύλους, καθώς ο λάρυγγας χάνει τη φυσιολογική του λειτουργία. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει θεραπεία που κυμαίνεται από τη μετριοπάθεια στην άσκηση και την απώλεια βάρους έως τη χειρουργική επέμβαση.
Αναιμία

Είτε σε άνθρωπο είτε σε σκύλο, η αναιμία ορίζεται ως μείωση του αριθμού των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Πιθανώς γνωρίζετε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Έτσι, είναι λογικό ότι λιγότερα ερυθρά αιμοσφαίρια μπορεί να προκαλέσουν στέρηση οξυγόνου. Εκτός από το λαχάνιασμα, ένας αναιμικός σκύλος μπορεί να συμπεριφέρεται ληθαργικά και να έχει ωχρά ροζ ή λευκά ούλα.
Παχυσαρκία

Η παχυσαρκία προκαλεί το ίδιο σύμπτωμα στους ανθρώπους, σωστά; Ο σκύλος σας λαχανιάζει επειδή αυτά τα επιπλέον κιλά δυσκολεύουν την παροχή φρέσκου, οξυγονωμένου αίματος στα ζωτικά του συστήματα. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταρτίσετε ένα πρόγραμμα διατροφής και άσκησης για το σκυλάκι σας.
Νόσος Cushing

Παρατηρείται και στους ανθρώπους, η νόσος Cushing συμβαίνει όταν τα επινεφρίδια του σκύλου παράγουν υπερβολική ποσότητα της ορμόνης κορτιζόλης. Οι προσβεβλημένοι σκύλοι λαχανιάζουν περισσότερο από το συνηθισμένο, φαίνονται πιο πεινασμένοι, πιο διψασμένοι και πιο κουρασμένοι από το συνηθισμένο και κατουράνε περισσότερο από το συνηθισμένο. Ο κτηνίατρός σας θα κάνει κάποιες εργαστηριακές εξετάσεις – ενδεχομένως και υπερηχογράφημα – για να διαπιστώσει τι συμβαίνει προτού αποφασίσει για ένα σχέδιο θεραπείας.
Κακή αντίδραση στη φαρμακευτική αγωγή

Τα ανθρώπινα φάρμακα έχουν παρενέργειες. Και τα φάρμακα για σκύλους έχουν – και το λαχάνιασμα μπορεί να είναι μία από αυτές. Οι πιθανοί ένοχοι είναι τα φάρμακα κατά του άγχους ή ένα στεροειδές σύμφωνα με τον Sung.
Υψηλή αρτηριακή πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση σημαίνει ότι ο σκύλος σας μπορεί να πάσχει από κάποια νεφροπάθεια ή ίσως από όγκους στα επινεφρίδια, σύμφωνα με το allivet.com. Τα τυπικά σημάδια περιλαμβάνουν αιμορραγία στο εσωτερικό του ματιού (ενδοφθάλμια αιμορραγία), αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς και συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια που συνοδεύεται από συνεχή βήχα, γρήγορη αναπνοή και δυσκολία στην αναπνοή. Ο σκύλος σας μπορεί να πίνει και να ουρεί πιο συχνά, να χάνει την όρεξή του και να κάνει συχνά εμετό, εάν έχουν προσβληθεί τα νεφρά, αναφέρει η ιστοσελίδα. Αν παρατηρήσετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, πηγαίνετε τον σκύλο σας σε κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό για πλήρη διάγνωση.

Ο σκύλος σας είναι βραχυκεφαλική (πλατύγλωσση) ράτσα

Οι σκύλοι με κοντό, επίπεδο, πλακουτσωτό πρόσωπο τείνουν να λαχανιάζουν πολύ λόγω της δυσχέρειας των ανώτερων αεραγωγών τους. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται Βραχυκεφαλικό Σύνδρομο Αποφρακτικών Αεραγωγών (BAOS). Αυτά τα σκυλιά υποφέρουν από δια βίου αναπνευστικές δυσκολίες και αδυναμία να λαχανιάσουν αποτελεσματικά, γεγονός που τα θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για θερμοπληξία. Υπάρχουν συνολικά 24 βραχυκεφαλικές φυλές σκύλων, μεταξύ των οποίων ενδεικτικά:

Pug
Μπόξερ
Μπουλντόγκ
Τεριέ της Βοστώνης
Γαλλικό μπουλντόγκ
Πεκινουά
Shih tzu
Γκριφόν Βρυξελλών
Cavalier King Charles σπανιέλ
Staffordshire bull terrier (Staffie)
Affenpinscher
Shar pei

Πότε πρέπει να ανησυχώ για το λαχάνιασμα;

Καλέστε αμέσως τον κτηνίατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα, λέει ο Sung.

 • Ο σκύλος σας παντελίζει για περισσότερο από 15 λεπτά ενώ βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.
 • Ο σκύλος σας αγωνίζεται να αναπνεύσει (π.χ., βαθιά κοιλιακή αναπνοή).
 • Ο σκύλος σας είναι τόσο κουρασμένος που μπορεί να περπατήσει μόνο μια μικρή απόσταση -ενώ λαχανιάζει έντονα- πριν ξαπλώσει.
 • Τα ούλα του σκύλου σας φαίνονται πιο ανοιχτά ή πιο σκούρα από το κανονικό τους χρώμα – ή έχουν μπλε απόχρωση – ένα σημάδι ότι το κατοικίδιο ζώο σας δεν λαμβάνει αρκετό οξυγόνο.

Εάν πάτε το σκύλο σας στον κτηνίατρο λόγω βαριάς λαχάνιασμα, εδώ είναι τι να περιμένετε: Ο κτηνίατρος θα παρατηρήσει το κατοικίδιό σας και θα ελέγξει τον καρδιακό και τον αναπνευστικό του ρυθμό. Ο κτηνίατρος θα χρησιμοποιήσει ένα παλμικό οξύμετρο για να μετρήσει τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα του σκύλου σας. Δεν παρέχεται αρκετό οξυγόνο και ο σκύλος σας θα δυσκολεύεται να αναπνεύσει, λέει ο Sung.

Εάν όλα φαίνονται φυσιολογικά, ο κτηνίατρος θα εμβαθύνει περισσότερο στην κατάσταση του σκύλου σας – ίσως χρησιμοποιώντας αιματολογικές εξετάσεις, υπερηχογράφημα ή ακτινογραφία για να προσδιορίσει το υποκείμενο πρόβλημα. Μεταξύ των πιο σοβαρών πιθανοτήτων: Ένας προηγουμένως αδιάγνωστος αιμορραγικός όγκος -ιδιαίτερα στο ήπαρ ή τη σπλήνα- μπορεί να μειώσει την ποσότητα οξυγονωμένου αίματος στο σύστημα του σκύλου.

Πρόληψη της θερμικής εξάντλησης και της θερμοπληξίας

Μπορείτε να αποτρέψετε το λαχάνιασμα που προκαλείται από θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, ΔΕΝ γυμνάζετε το σκύλο σας σε τριψήφια ζέστη, σύμφωνα με τον Sung. “Εξάλλου, ο σκύλος σας φοράει γούνα”, λέει.

Και περιορίστε την άσκηση με τις βραχυκεφαλικές φυλές. “Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος”, λέει. “10 λεπτά στην αυλή με ένα μπουλντόγκ ή ένα παγκ και η αναπνοή τους θα είναι ήδη διαφορετική”.

Βοηθήστε το σκύλο σας να ξεπεράσει το φόβο, το άγχος και το στρες

Αν πιστεύετε ότι το λαχάνιασμα του σκύλου σας οφείλεται σε άγχος, βάλτε τον σκύλο σας σε ένα δωμάτιο που σας περισσεύει, όπου μπορείτε να αποκλείσετε τους θορύβους, τη δυνατή μουσική και τα φώτα που αναβοσβήνουν, σύμφωνα με το Fear Free, μια πρωτοβουλία για την πρόληψη του FAS στα κατοικίδια ζώα. Παίξτε χαλαρωτική μουσική ή αποσβήστε τους τρομακτικούς ήχους με έναν ανεμιστήρα ή ένα μηχάνημα λευκού θορύβου. Χρησιμοποιήστε σπρέι φερομόνης Adaptil ή plug-ins για να τον ηρεμήσετε. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να τοποθετήσετε προσωρινά μπαλάκια βαμβακιού στα αυτιά του για να σιγάσετε τον θόρυβο.

Ακόμα και αν δεν είστε σίγουροι ότι ο ασθμαίνων σκύλος σας κινδυνεύει, πηγαίνετε τον ούτως ή άλλως στον κτηνίατρο για διάγνωση και σχέδιο θεραπείας. “Ποτέ δεν κάνετε λάθος να πάτε το σκύλο σας, ειδικά αν έχει πρόβλημα με την αναπνοή του”, λέει ο Sung. “Είναι προτιμότερο να είσαι ασφαλής παρά να λυπάσαι”.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr