Υγεία σκύλου: Γιατί τα σκυλιά τρώνε τα κακά των κουνελιών; 11 πιθανοί λόγοι

περιττώματα κουνελιού

Τα σκυλιά μας κάνουν ένα σωρό πράγματα που μας ξενίζουν, αλλά μια από τις πιο παράξενες και ενοχλητικές συμπεριφορές είναι όταν τρώνε περιττώματα. Αν είχατε την ατυχία να παρακολουθήσετε τον σκύλο σας να τρώει περιττώματα κουνελιού, πιθανώς να αναρωτιέστε γιατί ο σκύλος σας θα έκανε κάτι τέτοιο. Όπως αποδεικνύεται, υπάρχουν διάφοροι λόγοι.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τους 11 λόγους για τους οποίους ο σκύλος σας μπορεί να τρώει περιττώματα κουνελιού και πώς να το σταματήσετε.

1. Τα περιττώματα κουνελιού έχουν ωραία γεύση γι’ αυτούς

Αυτό μπορεί να ακούγεται απίθανο ή ακόμα και αηδιαστικό, αλλά ο σκύλος σας μπορεί να τρώει επειδή απολαμβάνει τη γεύση. Τα περιττώματα άλλων ζώων μπορεί να περιέχουν υγιεινά θρεπτικά συστατικά που ο σκύλος σας επιθυμεί φυσικά, με αποτέλεσμα να θέλει να τα φάει. Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει ότι τα περιττώματα είναι ωφέλιμο να τα τρώει, οπότε η συμπεριφορά του θα πρέπει να αποθαρρύνεται.

2. Εντερικά παράσιτα

Αν κάποιοι ανεπιθύμητοι επισκέπτες έχουν εγκατασταθεί στο σώμα του σκύλου σας, μπορεί να αρχίσει να επιδεικνύει κάθε είδους περίεργες συμπεριφορές. Τα εντερικά παράσιτα, όπως οι μαστιγοφόροι σκουλήκια, οι αγκυλόσποροι ή οι στρογγυλόσποροι, μπορούν να διαταράξουν τις διατροφικές συνήθειες του κατοικίδιου ζώου σας, αφήνοντάς του ελάχιστα έως καθόλου θρεπτικά συστατικά. Ως αποτέλεσμα, ο σκύλος σας μπορεί να τρώει περιττώματα κουνελιού για να αντισταθμίσει τη διατροφική ανισορροπία.

Τα κλινικά συμπτώματα των εντερικών παρασίτων ποικίλλουν ανάλογα με το ποιο παράσιτο έχει μολύνει το σκύλο σας. Εάν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει προσβολή από εντερικά παράσιτα, πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού με τον κτηνίατρό σας, ώστε ο σκύλος σας να αξιολογηθεί και να εξεταστεί για σημάδια μόλυνσης.

3. Δυσαπορρόφηση

Εάν ο σκύλος σας δεν απορροφά σωστά τα θρεπτικά συστατικά από τα γεύματά του, υπάρχει πιθανότητα να πάσχει από κάποια πάθηση που εμποδίζει την ικανότητά του να επεξεργάζεται τα θρεπτικά συστατικά. Όταν τα βακτήρια κατακλύζουν το πεπτικό σύστημα του σκύλου σας, μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στο έντερο. Αυτό περιλαμβάνει τις απορροφητικές επιφάνειες των εντέρων του σκύλου σας, οδηγώντας σε κακή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Τα πιο συνηθισμένα κλινικά συμπτώματα της δυσαπορρόφησης περιλαμβάνουν χρόνια διάρροια και σημαντική απώλεια βάρους. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να έχει αυξημένη όρεξη, η οποία μπορεί να συμβάλλει στην κατανάλωση περιττωμάτων κουνελιού.

4. Διαβήτης

Ο διαβήτης είναι μια αρκετά συχνή διαταραχή των σκύλων κατά την οποία το σώμα του σκύλου σας είτε δεν μπορεί να παράγει επαρκή ποσότητα ινσουλίνης είτε δεν μπορεί να ανταποκριθεί κατάλληλα στην ινσουλίνη. Πρόκειται για μια ενδοκρινολογική ασθένεια, γι’ αυτό και μπορεί να έχει τόσο σοβαρές επιπτώσεις στο μεταβολισμό του σκύλου σας. Ορισμένα σημάδια του διαβήτη περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα και ούρηση, απώλεια βάρους και λήθαργο.

Η αυξημένη όρεξη είναι ένα άλλο σημάδι του διαβήτη. Αν ο σκύλος σας τρώει κουτσουλιές κουνελιών, μπορεί να το κάνει από υπερβολική πείνα που σχετίζεται με τον διαβήτη.

5. Νόσος Cushing

Η νόσος Cushing είναι μια άλλη επιπλοκή κατά την οποία οι ορμόνες του σκύλου σας επηρεάζονται σοβαρά. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν τα επινεφρίδια του σκύλου σας παράγουν υπερβολικές ορμόνες του στρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, πέτρες στην ουροδόχο κύστη, λοιμώξεις των νεφρών και δυνητικά θανατηφόρους θρόμβους αίματος. Ο σκύλος σας μπορεί επίσης να παρουσιάσει αυξημένη όρεξη, γεγονός που μπορεί να τον κάνει να τρώει περιττώματα.

Η θεραπεία αυτής της κατάστασης απαιτεί την εμπειρία ενός κτηνιάτρου. Μπορεί να απαιτηθεί φαρμακευτική αγωγή, ακτινοβολία ή χειρουργική επέμβαση ανάλογα με την αιτία της υπερβολικής παραγωγής ορμονών του σκύλου σας.

6. Ασθένειες του θυρεοειδούς

Μια πάθηση του θυρεοειδούς μπορεί να είναι η αιτία πίσω από την παράξενη συνήθεια του σκύλου σας. Ο υποθυρεοειδισμός προκαλείται από την έλλειψη θυρεοειδικών ορμονών και ο υπερθυρεοειδισμός προκαλείται από την υπερπαραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Σε κάθε περίπτωση, ο μεταβολισμός του σκύλου σας μεταβάλλεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παράξενες συμπεριφορές όπως το να τρώει κόπρανα.

Άλλα σημάδια των παθήσεων του θυρεοειδούς περιλαμβάνουν σημαντική αλλαγή στο βάρος, χρόνιες πεπτικές διαταραχές και αλλαγή στη δίψα και τη συχνότητα της ούρησης. Εάν υποψιάζεστε ότι ο σκύλος σας έχει πρόβλημα θυρεοειδούς, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να καθορίσετε το σωστό σχέδιο θεραπείας.

7. Θεραπεία με στεροειδή

Εάν ο σκύλος σας υποβάλλεται σε θεραπεία με στεροειδή, μπορεί να ευθύνεται για τη συμπεριφορά του. Η θεραπεία με στεροειδή χρησιμοποιείται συχνά λόγω των αντιφλεγμονωδών ικανοτήτων της. Βραχυπρόθεσμα, υπάρχουν κάποιες παρενέργειες που μπορεί να παρουσιάσει ο σκύλος σας, όπως αυξημένη πείνα, με αποτέλεσμα να τρώει κακά.

Άλλες παρενέργειες περιλαμβάνουν υπερβολική δίψα και ούρηση, λήθαργο, λαχάνιασμα και ναυτία. Εάν παρατηρήσετε τις παρενέργειες, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας για τη μείωση της δοσολογίας του σκύλου σας ή την αναζήτηση άλλης θεραπευτικής επιλογής.

8. Άγχος

Μήπως ο σκύλος σας παλεύει με το άγχος; Αν ναι, μπορεί να τρώει κουτσουλιές κουνελιών λόγω της αγωνίας του. Για παράδειγμα, οι σκύλοι που τιμωρούνται συχνά για ατυχήματα στα κακά μπορεί να αγχώνονται στη θέα των περιττωμάτων στο έδαφος και μπορεί να τα τρώνε για να προσπαθήσουν να κρύψουν την ακαταστασία και να αποφύγουν την τιμωρία. Άλλες φορές, τα σκυλιά με άγχος αποχωρισμού μπορεί να τρώνε περιττώματα απλώς και μόνο λόγω υπερβολικού στρες.

Τα σημάδια άγχους στα σκυλιά περιλαμβάνουν βηματισμό, τρέμουλο και υπεργρήγορση. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι το δέρμα και το τρίχωμα του σκύλου σας είναι ανθυγιεινά και ότι γλείφεται ή ξύνεται συνεχώς. Μπορεί να έχει βλάβες στο δέρμα του από αυτοτραυματισμούς. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το σκύλο σας να ξεπεράσει το άγχος του είναι να εντοπίσετε την αιτία της ανησυχίας του και να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας.

9. Ο σκύλος σας θέλει προσοχή

Μερικές φορές, η αιτία της συμπεριφοράς του σκύλου σας μπορεί να εντοπιστεί σε ένα και μόνο περιστατικό όταν ήταν κουτάβι. Αν υπήρξε ποτέ μια φορά που ο σκύλος σας μάζεψε τα κακά στο στόμα του και έτρεξε μαζί τους ενώ εσείς τον κυνηγούσατε για να τα βγάλει έξω, μπορεί να θεωρεί αυτό το περιστατικό ως ένα αστείο παιχνίδι. Ως αποτέλεσμα, μαζεύει τα κακά στο στόμα του όποτε μπορεί για να σας εμπλέξει σε παιχνίδι.

10. Pica

Αν ο σκύλος σας τρώει κακά και άλλα υλικά, μπορεί να έχει μια κατάσταση γνωστή ως pica. Η Pica είναι μια κοινή πάθηση κατά την οποία οι σκύλοι τρώνε συχνά μη τροφικά αντικείμενα. Το απλό μάσημα του αντικειμένου δεν μετράει ως pica- ο σκύλος σας πρέπει επίσης να το καταπιεί.

Τα αντικείμενα που μπορεί να τείνει να τρώει ο σκύλος σας περιλαμβάνουν μέταλλο, ύφασμα, σκουπίδια, πέτρες, πλαστικό και περιττώματα. Πρόκειται για μια πολύ ανησυχητική κατάσταση που αναγκάζει τον σκύλο σας να τρώει αντικείμενα που δεν θα έπρεπε, θέτοντας σημαντικά σε κίνδυνο την υγεία του. Αν πιστεύετε ότι ο σκύλος σας έχει pica, μιλήστε με τον κτηνίατρό σας το συντομότερο δυνατό και επιβλέψτε τον.

11. Διατροφική ανεπάρκεια

Εάν ο σκύλος σας στερείται ένα πολύτιμο μέρος της απαραίτητης διατροφής του, μπορεί να τρώει κακά για να ανακτήσει τα χαμένα θρεπτικά συστατικά. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω δυσαπορρόφησης ή εντερικών παρασίτων, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, αλλά μπορεί επίσης να συμβεί αν ο σκύλος σας τρέφεται με κακή διατροφή. Για παράδειγμα, σύμφωνα με μια μελέτη, τα σκυλιά που δεν είχαν θειαμίνη στη διατροφή τους άρχισαν να τρώνε κόπρανα για να καλύψουν τη διαφορά. Για να το διορθώσετε αυτό, συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να προσδιορίσετε ποια θρεπτικά συστατικά λείπουν και, στη συνέχεια, βρείτε μια ισορροπημένη από διατροφική άποψη διατροφή για το σκύλο σας.

Μπορούν οι σκύλοι να αρρωστήσουν από την κατανάλωση περιττωμάτων κουνελιού;

Ναι, τα σκυλιά μπορούν να αρρωστήσουν από την κατανάλωση περιττωμάτων λαγού. Αυτό θέτει τον σκύλο σας σε υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθεί από βακτήρια που μπορεί να μεταφέρουν τα περιττώματα, όπως E. coli, Salmonella και άλλα. Αυτό αυξάνει επίσης τις πιθανότητες παρασιτικής μόλυνσης, καθώς πολλά παράσιτα μεταφέρονται από ξενιστή σε ξενιστή μέσω των περιττωμάτων.

Πώς να σταματήσετε το σκύλο σας να τρώει κακά

Δεδομένου ότι η κατανάλωση περιττωμάτων έχει αρνητικές συνέπειες για την υγεία του σκύλου σας, είναι μια συμπεριφορά που πρέπει να αποθαρρύνεται. Το πρώτο βήμα για να αποτρέψετε το σκύλο σας από το να τρώει κουτσουλιές κουνελιών είναι να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για να αποκλείσετε πιθανά προβλήματα υγείας. Αναφέραμε πολλές ανησυχίες υγείας που μπορεί να προκαλέσουν στο σκύλο σας να τρώει περιττώματα, οι οποίες έχουν σοβαρές συνέπειες για τη συνολική υγεία του σκύλου σας.

Εάν πίσω από το ζήτημα δεν κρύβεται κάποια πάθηση, ο σκύλος σας μπορεί να το κάνει από συνήθεια. Μπορείτε να αρχίσετε να τον εκπαιδεύετε για να περιορίσετε αυτή τη συμπεριφορά, αν ισχύει κάτι τέτοιο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μασούρια σκύλου για να προσπαθήσετε να αποθαρρύνετε αυτή τη συμπεριφορά ή να μιλήσετε με έναν κτηνίατρο συμπεριφοράς για βοήθεια.

Η συνειδητοποίηση ότι ο σκύλος σας μόλις έφαγε κακά δεν είναι ποτέ μια ευχάριστη εμπειρία. Στην πραγματικότητα, μπορεί να είναι ανησυχητική όταν αναλογιστείτε πόσες ιατρικές επιπλοκές μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτή τη συμπεριφορά. Όταν παρατηρήσετε για πρώτη φορά αυτή τη συμπεριφορά, επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας για να σκεφτείτε τους πιθανούς λόγους για τη συνήθεια του σκύλου σας. Ενώ ο σκύλος σας μπορεί να τρώει τα κακά επειδή απολαμβάνει τη γεύση, είναι πάντα προτιμότερο να είστε σίγουροι παρά να λυπάστε.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr