Υγεία σκύλου: Τι είναι το έλκος κερατοειδούς; -Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

έλκος κερατοειδούς σκύλου

Τρίβει ο σκύλος σας το ένα ή και τα δύο μάτια; Έχει ο σκύλος σας οφθαλμικές εκκρίσεις; Ένα έλκος στο μάτι ενός σκύλου μπορεί να είναι επώδυνο και, αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη τύφλωση. Η όραση του σκύλου σας μπορεί να εξαρτάται από την ικανότητά σας να αναγνωρίζετε τα σημάδια ενός έλκους στο μάτι του σκύλου σας. Ζητήστε τη βοήθεια κτηνιάτρου το συντομότερο δυνατό εάν υποψιάζεστε έλκος.

Έλκη κερατοειδούς σε σκύλους

Όπως εμείς, έτσι και οι σκύλοι μπορεί να εμφανίσουν έλκη στον κερατοειδή τους. Ο κερατοειδής του ματιού, που είναι το διαφανές εξωτερικό του στρώμα, μπορεί να εμφανίσει διάβρωση, εκδορά κερατοειδούς, πληγή, βαθούλωμα ή βαθούλωμα στο μάτι, που αναφέρεται ως έλκος κερατοειδούς.

Τι είναι τα έλκη κερατοειδούς σε σκύλους;

Η ελκώδης κερατίτιδα ή τα έλκη του κερατοειδούς εμφανίζονται συνήθως σε σκύλους. Ένα έλκος στο μάτι ενός σκύλου αναφέρεται σε ελάττωμα στο εξωτερικό τμήμα του οφθαλμού, που οδηγεί σε οίδημα και φλεγμονή. Τα έλκη μπορεί να είναι επιφανειακά (βλάπτουν μόνο την επιφάνεια του οφθαλμού) ή βαθιά (βλάπτουν βαθύτερα στον ιστό, καθιστώντας τη θεραπεία πιο περίπλοκη και τον κίνδυνο επιπλοκών υψηλότερο).

Απλά έλκη

Τα απλά έλκη του κερατοειδούς είναι γενικά μη επιπλεγμένα, δεν είναι πιθανό να μολυνθούν, εμφανίζονται οξέως και είναι επιφανειακά. Ενώ ένα επιφανειακό έλκος κερατοειδούς επηρεάζει απλώς την επιφάνεια του κερατοειδούς, μπορεί να γίνει βαθύ ανά πάσα στιγμή. Η βακτηριακή λοίμωξη, η ακατάλληλη επούλωση και η γενετική, μεταξύ άλλων λόγων, μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη ενός βαθύ έλκους.

Περίπλοκα έλκη

Τα περίπλοκα έλκη μπορεί να έχουν μολυνθεί, να χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν και να απαιτούν διάφορες θεραπείες πέρα από την τυπική διατροφή. Τα βαθιά έλκη είναι από τη φύση τους περίπλοκα. Ένα βαθύ έλκος εμφανίζεται όταν ο βαθύτερος ιστός του κερατοειδούς ωθείται μέσα από το εξωτερικό στρώμα ή όταν ο κερατοειδής έχει υποστεί βλάβη σε όλο το μήκος του, δημιουργώντας μια τρύπα μέσα στον κερατοειδή.

Ήπια έλκη

Τα ήπια έλκη κερατοειδούς (χρόνιες βλάβες του επιθηλίου του κερατοειδούς) αποτελούν ένα υποσύνολο των περίπλοκων ελκών που παρατηρούνται σε σκύλους. Είναι συχνά επίμονα, μη επουλωτικά έλκη και εμφανίζονται συνήθως σε Μπόξερ.

Αιτίες οφθαλμικών ελκών σε σκύλους

Τα έλκη του κερατοειδούς μπορεί να προκύψουν σε σκύλους για διάφορους λόγους. Οι πιθανές αιτίες περιλαμβάνουν:

 • Ξένο υλικό,
 • Χημικός ερεθισμός – π.χ., σαμπουάν ή τοπικά φάρμακα που εισέρχονται στα μάτια),
 • Μόλυνση – π.χ. ιογενείς λοιμώξεις ή βακτήρια. Ωστόσο, η λοίμωξη προκύπτει συχνότερα δευτερογενώς από το έλκος παρά από την άμεση πρόκλησή του,
 • Χρόνια ξηροφθαλμία, AKA Keratoconjunctivitis sicca – Μια άλλη κοινή αιτία,
 • Ανωμαλίες του ματιού – π.χ., συγγενείς (κατά τη γέννηση), μάζες των βλεφάρων, ανώμαλα τοποθετημένες βλεφαρίδες (δυστυχία), εντρόπιο (το κάτω βλέφαρο κυλάει προς τα μέσα), έκτοπες βλεφαρίδες (βλεφαρίδες που αναπτύσσονται προς τον κερατοειδή),
 • Ανωμαλίες στη νευρολογική λειτουργία – ανωμαλίες βλεφαρίσματος,
 • Γενετική – διάφορες φυλές έχουν κληρονομική προδιάθεση για καταστάσεις που αυξάνουν την ευαισθησία στην ανάπτυξη έλκους, π.χ. μπόξερ, μπιγκλ, αφγανικά κυνηγόσκυλα και μαλαμούτ Αλάσκας,
 • Βραχυκεφαλικές φυλές – Αυτές οι φυλές με το χαμογελαστό πρόσωπο που όλοι αγαπούν, όπως για παράδειγμα τα pugs ή τα τεριέ της Βοστώνης. Με το κοντό κεφάλι τους και την αυξημένη έκθεση των ματιών τους, συχνά δεν έχουν επαρκή κάλυψη των βλεφάρων για την προστασία των ματιών. Αυτές οι φυλές είναι πιο επιρρεπείς στο να τραυματίσουν το μάτι με τις καθημερινές εξερευνήσεις και δραστηριότητες,
 • Γλαύκωμα – Μια ασθένεια που προκαλεί βλάβη στο οπτικό νεύρο και αυξάνει την πίεση στο μάτι.

Συμπτώματα οφθαλμικών ελκών σε σκύλους

Τα έλκη του κερατοειδούς μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα στους σκύλους. Τα τέσσερα πρώτα είναι τα πιο συχνά εμφανιζόμενα, αλλά οποιοσδήποτε αριθμός συμπτωμάτων μπορεί να συνοδεύει τα οφθαλμικά έλκη. Τα συμπτώματα των οφθαλμικών ελκών μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Κλείσιμο του ματιού,
 • Ερυθρότητα (γύρω από το μάτι- μέσα στο λευκό του ματιού-τον σκληρό χιτώνα),
 • Εκκρίσεις – διαυγείς, κίτρινες, πράσινες, καφέ ή χτενισμένες- βλεννώδεις, πυκνές ή αραιές,
 • Πόνος – Τα σημάδια ενός επώδυνου ματιού μπορεί να περιλαμβάνουν το κλείσιμο του ματιού εντελώς, το τρίψιμο/φούσκωμα του ματιού ή το υπερβολικό ανοιγοκλείσιμο των ματιών- ορισμένα σκυλιά μπορεί να έχουν μειωμένη όρεξη, να μην θέλουν να παίξουν ή να αλληλεπιδράσουν και να κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο λόγω του πόνου,
 • Θόλωση του κερατοειδούς,
 • Οίδημα του σκληρού χιτώνα,
 • Ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία),

Διάγνωση του έλκους του κερατοειδούς σε σκύλους

Πρώτα απ’ όλα, ο κτηνίατρός σας θα λάβει ένα πλήρες ιστορικό για να διαγνώσει ένα έλκος στον σκύλο σας. Ο κτηνίατρος θα συζητήσει τα κλινικά συμπτώματα που παρατηρείτε και θα κάνει μια ενδελεχή φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης μιας ολοκληρωμένης οφθαλμολογικής (οφθαλμολογικής) εξέτασης με οφθαλμοσκόπιο.

Ο κτηνίατρος θα αξιολογήσει την παραγωγή δακρυϊκής μεμβράνης του σκύλου σας χρησιμοποιώντας τη δακρυϊκή δοκιμασία Schirmer για να αξιολογήσει περαιτέρω το μάτι του σκύλου σας. Αυτό ελέγχει την ξηροφθαλμία, έναν προδιαθεσικό παράγοντα για την ανάπτυξη έλκους. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται επίσης μια εξέταση για τον έλεγχο της οφθαλμικής πίεσης του σκύλου σας (τονομετρία) για τον αποκλεισμό του γλαυκώματος.

Τέλος, μια ειδική χρωστική ουσία, η χρώση φλουορεσκεΐνης, αξιολογεί τον κερατοειδή του σκύλου σας. Αυτό επιτρέπει να γίνουν ορατά τυχόν ελαττώματα, καθώς μόνο οι μη άθικτες περιοχές του κερατοειδούς προσλαμβάνουν αυτή τη χρώση. Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό φως, ο κτηνίατρός σας μπορεί να εκτιμήσει εάν υπάρχουν εκδορές ή βαθουλώματα, επιβεβαιώνοντας ένα έλκος.

Εάν τα έλκη δεν επουλωθούν, μπορεί να γίνουν πρόσθετες εξετάσεις, όπως καλλιέργεια και αξιολόγηση των κυττάρων στο μικροσκόπιο.

Θεραπεία των ελκών κερατοειδούς του σκύλου

Εάν ένας σκύλος με ερεθισμένο μάτι αξιολογηθεί αμέσως από έναν κτηνίατρο, η θεραπεία ενός έλκους μπορεί να κυλήσει ομαλά. Ο κτηνίατρός σας θα συνταγογραφήσει τα φάρμακα που απαιτούνται για τη θεραπεία του οφθαλμού και τον έλεγχο της δυσφορίας. Τα διάφορα φάρμακα βοηθούν στη θεραπεία ή την πρόληψη μιας υποκείμενης λοίμωξης, στην αποφυγή περαιτέρω βλάβης στο μάτι, στη χαλάρωση των μυών στο μάτι και στην αντιμετώπιση του πόνου.

Θεραπεία μικρού έλκους κερατοειδούς

Μικρά έλκη κερατοειδούς σε σκύλους συμβαίνουν συνεχώς. Η θεραπεία αποτελείται γενικά από:

 • Ένα ηλεκτρονικό κολάρο – για την αποφυγή αυτοτραυματισμού
 • Χρησιμοποιούνται τοπικά αντιβιοτικά για την πρόληψη δευτερογενών λοιμώξεων (σπανιότερα απαιτούνται αντιμυκητιασικά ή αντιιικά φάρμακα),
 • Αναλγητικά φάρμακα (τοπικά και ή από το στόμα, ανάλογα με το επίπεδο πόνου του σκύλου) – Πολύ συχνά, οι ιδιοκτήτες αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν ότι οι σκύλοι τους είναι επώδυνοι. Ο πόνος καθυστερεί τη διαδικασία επούλωσης. Έτσι, αντιμετωπίζοντας τον πόνο του κατοικίδιου ζώου μας, επιταχύνουμε την ανάρρωση.
 • Ατροπίνη – Αυτό το φάρμακο διαστέλλει το μάτι (το ανοίγει περισσότερο), το οποίο βοηθά στη χαλάρωση του ματιού, αντιμετωπίζει τον πόνο και ελαχιστοποιεί τις επιπλοκές και τις χρόνιες αλλαγές στο μάτι καθώς επουλώνεται. Αυτό συμβάλλει στη διευκόλυνση της επούλωσης.

Επιπλοκές του έλκους του κερατοειδούς

Δυστυχώς, δεν εξελίσσονται όλες οι θεραπείες έλκους κερατοειδούς ομαλά. Τα έλκη του κερατοειδούς μπορεί να είναι περίπλοκα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ένα επιφανειακό έλκος έχει γίνει βαθύ ή ότι μια υποκείμενη λοίμωξη δεν ανταποκρίνεται στα τρέχοντα φάρμακα. Πρόσθετοι λόγοι για αποτυχίες ή εμπόδια στη θεραπεία έλκους κερατοειδούς μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Ιδιοκτήτες που αποτυγχάνουν να χρησιμοποιήσουν το ηλεκτρονικό κολάρο σύμφωνα με τις οδηγίες,
 • Σκύλοι που δεν είναι ξεκούραστοι, κάνουν υπερβολική άσκηση εκτός λουριού και προκαλούν επαναλαμβανόμενο τραύμα,
 • Ορισμένες φυλές μπορεί να μην ανταποκρίνονται πάντα στην αρχική θεραπεία ή να είναι επιρρεπείς σε επιπλοκές?
 • Ρήξη κερατοειδούς,
 • Ανάπτυξη έλκους τήξης (σοβαρή λοίμωξη, ανθεκτική στα φάρμακα),
 • Ασθενείς με υποκείμενες ασθένειες που μειώνουν την ικανότητα του σκύλου να επουλώνει, όπως η νόσος του Cushing ή ο διαβήτης, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκολίες στη θεραπεία,
 • Η μη αντιμετώπιση τυχόν υποκείμενων αιτιών του έλκους μπορεί να εμποδίσει την επούλωση (εάν δεν αφαιρεθούν οι ανώμαλες βλεφαρίδες, για παράδειγμα, τα έλκη μπορεί να επανεμφανιστούν).

Πρόσθετες θεραπείες

Μπορεί να χρειαστούν πρόσθετες θεραπείες για τη θεραπεία περίπλοκων ελκών ή ελκών που δεν ανταποκρίνονται στις συνήθεις θεραπείες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μοσχεύματα χειρουργικής διαχείρισης, ορό αίματος, φακούς επαφής και άλλες επιλογές.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί μία σοβαρή επιπλοκή, η ρήξη κερατοειδούς. Αυτό σημαίνει ότι ο κερατοειδής δεν είναι πλέον άθικτος. Τα συμπτώματα ρήξης έλκους στο μάτι του σκύλου μπορεί να περιλαμβάνουν διαταραχή της όρασης, προεξοχή άλλων τμημάτων του ματιού, όπως η ίριδα, και πόνο. Εάν υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιό σας υπέστη ρήξη κερατοειδούς κατά τη διάρκεια θεραπείας για έλκος, ζητήστε την αξιολόγησή του από κτηνίατρο το συντομότερο δυνατό, διαφορετικά η απώλεια όρασης μπορεί να είναι μόνιμη.

Η εξέταση επανελέγχου είναι ζωτικής σημασίας

Να θυμάστε ότι ο επανέλεγχος από τον κτηνίατρό σας είναι ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε αν ένα έλκος έχει επουλωθεί. Πρέπει να ξαναβάλουν στο μάτι την ειδική αυτή χρωστική και να κοιτάξουν με το ειδικό εργαλείο για να δουν αν η βλάβη έχει επουλωθεί. Το μάτι μπορεί να μην έχει αποκατασταθεί πλήρως ακόμη και όταν τα συμπτώματα του σκύλου έχουν υποχωρήσει. Η διακοπή των φαρμάκων πολύ σύντομα μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση του έλκους ή σε επιπλοκές.

Πρόγνωση έλκους κερατοειδούς

Οι σκύλοι με επιφανειακά έλκη κερατοειδούς συνήθως επουλώνονται μέσα σε περίπου μία εβδομάδα. Η πρόγνωση είναι καλή στις περισσότερες επιφανειακές περιπτώσεις και όταν οι ιδιοκτήτες ακολουθούν πιστά τις οδηγίες. Ο έλεγχος του πόνου παίζει ρόλο στην πρόγνωση κατά τη θεραπεία του έλκους κερατοειδούς ενός κατοικίδιου ζώου. Η συμμόρφωση με το κολάρο είναι απαραίτητη για την ταχεία ανάρρωση.

Ωστόσο, δεν ακολουθούν όλοι οι σκύλοι τους κανόνες. Ορισμένες φυλές έχουν προδιάθεση για βαθιά έλκη και μπορεί να είναι δύσκολο να θεραπευτούν. Εάν οι ιδιοκτήτες περιμένουν πολύ καιρό για να αναζητήσουν φροντίδα, ο σκύλος πατάει ή τρίβει το μάτι και οι οδηγίες θεραπείας δεν ακολουθούνται προσεκτικά, μπορεί να προκληθεί μόνιμη απώλεια όρασης, ακόμη και ρήξη του ματιού. Έτσι, η αναγνώριση των σημείων βλάβης του κερατοειδούς στο σκύλο σας και η έγκαιρη αναζήτηση θεραπείας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Γνωρίστε τα σημάδια και αναζητήστε περίθαλψη το συντομότερο δυνατό.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr