Υγεία σκύλου: Τσιμπούρια σε σκύλους- Τι να ψάξετε- Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

by Μυρσίνη Καραμαούνα
Τσιμπούρια σε σκύλους

Οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στα τσιμπήματα από τσιμπούρια και μπορούν επίσης να μεταφέρουν τσιμπούρια στο σπίτι. Οι ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια -όπως η νόσος του Lyme- μπορούν να επηρεάσουν τόσο τους ανθρώπους όσο και τους σκύλους.

Και παρόλο που τα τσιμπούρια είναι κοινά σε όλη τη χώρα, οι άνθρωποι σε ορισμένες πολιτείες κινδυνεύουν περισσότερο από άλλες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC). Εάν ζείτε σε μια πολιτεία όπου τα κρούσματα της νόσου του Lyme είναι υψηλά ή βρίσκονται σε άνοδο, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, να λαμβάνετε προληπτικά μέτρα και να ελέγχετε συχνά τον σκύλο σας και τον εαυτό σας για τσιμπούρια.

Γνωρίζοντας ποια τσιμπούρια πρέπει να προσέχετε

Υπάρχουν τουλάχιστον δεκαπέντε είδη κροτώνων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μερικά από αυτά θεωρούνται επιβλαβή για τους ανθρώπους και τους σκύλους:

Το αμερικανικό τσιμπούρι σκύλου είναι το πιο κοινό τσιμπούρι στην Πενσυλβάνια, που βρίσκεται σε όλη την πολιτεία. Είναι επίσης κοινό στις νότιες πολιτείες και στις παράκτιες περιοχές και είναι ένα από τα πιο κοινά τσιμπούρια στη Βιρτζίνια. Αν και δεν είναι μεταδότης της νόσου του Lyme, τα τσιμπούρια αυτά μπορούν να μεταδώσουν άλλες σοβαρές, συχνά θανατηφόρες ασθένειες σε ανθρώπους και σκύλους.
Το Lone Star Tick ζει στους θάμνους σε δασώδεις περιοχές και κατά μήκος ποταμών και ρυακιών, αν και στην Πενσυλβάνια έχει αναφερθεί κοντά σε αστικές περιοχές. Βρίσκεται επίσης σε ανατολικές περιοχές της Βιρτζίνια, ανατολικά των βουνών Blue Ridge. Τα τσιμπούρια Lone star μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες σε σκύλους και ανθρώπους.

Πώς να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι από ένα σκύλο

Είναι σημαντικό να αφαιρέσετε το τσιμπούρι αμέσως και σωστά. Χρησιμοποιήστε οινόπνευμα για τρίψιμο στην περιοχή και αφαιρέστε προσεκτικά το τσιμπούρι με τσιμπιδάκι αφαίρεσης, φροντίζοντας να αφαιρέσετε και το κεφάλι. Αν δεν είστε σίγουροι πώς να το κάνετε σωστά, ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να σας το δείξει. Τότε θα είστε έτοιμοι για την επόμενη φορά – και πιθανότατα θα υπάρξει επόμενη φορά.

Μπορώ να προλάβω τις ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια;

Αν και δεν μπορείτε να εξαφανίσετε τα τσιμπούρια από προσώπου γης, μπορείτε να λάβετε προληπτικά μέτρα κατά των κροτώνων.

  • Ελέγχετε το σκύλο σας για τσιμπούρια καθημερινά ή περισσότερο αν περνάει πολύ χρόνο έξω
  • Κρατήστε το γκαζόν κουρεμένο και απομακρύνετε τα ψηλά φυτά
  • Για να προστατευτείτε, να φοράτε μακριά παντελόνια και κάλτσες όταν βγαίνετε σε δάση ή χωράφια
  • Ο κτηνίατρός σας μπορεί να σας συστήσει τοπικές ή συστηματικές θεραπείες για τον έλεγχο των κροτώνων. Να είστε επιμελείς και να φροντίζετε να διατηρείτε τις θεραπείες ενημερωμένες.
  • Ζητήστε από τον κτηνίατρό σας να εξετάζει ετησίως για ασθένειες που μεταδίδονται από τσιμπούρια, ακόμη και αν ο σκύλος σας δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr