Υγρή vs. ξηρή τροφή για γάτες: Τι είναι προτιμότερο για τις γάτες;

by Έφη Αθανασίου

Οι ιδιοκτήτες γατών συχνά αναρωτιούνται, τι είναι καλύτερο για τις γάτες: ξηρή ή υγρή τροφή; Η απάντηση δεν είναι ασπρόμαυρη. Και οι δύο τύποι τροφών για γάτες έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Σε αυτό το άρθρο σχετικά με την υγρή έναντι της ξηρής γατοτροφής, θα αναλύσουμε όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα για να σας βοηθήσουμε να αποφασίσετε ποια είναι η καλύτερη για τη γάτα σας.

Θεωρητικά, δεν θα έπρεπε να έχει σημασία αν μια γάτα τρώει ξηρά τροφή ή υγρή τροφή, αλλά κάθε μορφή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.

Η ξηρή τροφή για γάτες, είναι μια εξαιρετικά επεξεργασμένη, διατηρήσιμη τροφή. Οι ξηρές τροφές για γάτες διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα (μερικές φορές ένα έτος ή περισσότερο) στην αρχική σφραγισμένη σακούλα. Αναζητήστε την ημερομηνία “ανάλωση μέχρι” ή “ανάλωση μέχρι” στη σακούλα για να διαπιστώσετε αν μια κλειστή σακούλα είναι ακόμα φρέσκια.

Μόλις ανοιχτεί, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε την ξηρή τροφή για γάτες μέσα σε περίπου έξι εβδομάδες. Παρόλο που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να μεταφέρετε την ξηρή τροφή για γάτες σε ένα πλαστικό δοχείο, είναι καλύτερο να τη διατηρείτε στην αρχική σακούλα, η οποία διαθέτει ειδική επένδυση που έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιεί τη φρεσκάδα της τροφής. Διπλώστε το πάνω μέρος της σακούλας προς τα κάτω μέχρι τέρμα, συμπιέζοντας όσο περισσότερο αέρα μπορείτε, και κλείστε την με κλιπ και, στη συνέχεια, αποθηκεύστε τη σακούλα σε δροσερό, ξηρό μέρος.

Η υγρή τροφή για γάτες, είναι γενικά λιγότερο επεξεργασμένη από την ξηρή τροφή για γάτες, αλλά και πολύ διατηρήσιμη στο ψυγείο. Οι κλειστές κονσέρβες, δίσκοι και σακουλάκια υγρής τροφής για γάτες διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνήθως αρκετά χρόνια.

Όπως συμβαίνει και με τις ξηρές τροφές, αναζητήστε την ημερομηνία “ανάλωση μέχρι” ή “ανάλωση μέχρι” στην κονσέρβα, το δίσκο ή το σακουλάκι για να διαπιστώσετε αν οι μη ανοιγμένες υγρές τροφές για γάτες είναι ακόμα καλές. Μόλις ανοιχτεί, η υγρή τροφή για γάτες είναι εξαιρετικά ευπαθής. Η υγρή τροφή μπορεί να μείνει έξω μόνο για λίγες ώρες πριν χαλάσει και τα υπολείμματα πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο. Χρησιμοποιήστε την υγρή τροφή γάτας εντός πέντε έως επτά ημερών από το άνοιγμά της.

Ξηρά τροφή για γάτες υπέρ και κατά

Από την άλλη πλευρά, σε σύγκριση με την υγρή τροφή για γάτες, η ξηρή τροφή για γάτες είναι συνήθως υψηλότερη σε υδατάνθρακες και έχει λιγότερες πρωτεΐνες (ιδίως ζωικές πρωτεΐνες). Παρόλο που οι γάτες μπορούν να χωνέψουν και να απορροφήσουν ευεργετικά θρεπτικά συστατικά από τους υδατάνθρακες, οι γάτες δεν έχουν ελάχιστες διατροφικές απαιτήσεις για υδατάνθρακες.

Οι γάτες είναι έμφυτα σαρκοφάγα ζώα, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζονται ζωικές πρωτεΐνες στη διατροφή τους. Οι άγριες γάτες τρώνε πολύ λίγους υδατάνθρακες, αν τρώνε καθόλου, καθώς η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από την κατανάλωση μικρών θηραμάτων.

Αυτά τα μικρά θηράματα έχουν υψηλές ποσότητες πρωτεΐνης και μέτριες ποσότητες λίπους. Οι ξηρές γατοτροφές είναι ένας λιγότερο φυσικός τύπος διατροφής για τις γάτες, αν και οι οικόσιτες γάτες έχουν εξελιχθεί ώστε να ζουν και να ευδοκιμούν με ξηρές γατοτροφές.

Παρόλο που μπορεί να έχετε ακούσει ότι η ξηρά τροφή είναι καλύτερη για τα δόντια της γάτας σας επειδή ξύνει τα δόντια καθαρά, αυτό είναι γενικά αναληθές για διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, η κροκέτα είναι τόσο μικρή που θρυμματίζεται εύκολα στο στόμα της γάτας. Επίσης, οι γάτες καταπίνουν αντί να μασάνε την τροφή τους, οπότε δεν μασάνε την ξηρά τροφή.

Σε γενικές γραμμές, η ξηρά τροφή για γάτες δεν είναι καλύτερη για τα δόντια της γάτας σας από την υγρή τροφή και δεν κρατάει τα δόντια της γάτας καθαρά, όπως το να τρώτε κράκερ ή δημητριακά θα κρατούσε τα δόντια σας καθαρά.

Ένα μεγάλο πλεονέκτημα της ξηρής τροφής είναι ότι μπορείτε να την κρατάτε έξω όλη την ημέρα. Αυτό είναι εξαιρετικό για τις γάτες που τους αρέσει να τσιμπολογούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, οι γάτες δεν έχουν ακριβώς την αίσθηση του ελέγχου των μερίδων, οπότε το ελεύθερο τάισμα μπορεί εύκολα να προσθέσει επιπλέον κιλά. Οι γάτες που είναι υπέρβαρες δεν πρέπει να αφήνουν την ξηρά τροφή τους έξω όλη την ημέρα.

Ξηρά τροφή γάτας: Πλεονεκτήματα

 • Οικονομικά προσιτή
 • Μακράς διάρκειας ζωής
 • Βολικό (εύκολο σερβίρισμα και μπορεί να μείνει έξω)
 • Πιο πυκνή σε ενέργεια από την υγρή τροφή
 • Πολλές γάτες λατρεύουν την τραγανή γεύση

Ξηρή τροφή για γάτες :Μειονεκτήματα

 • Χαμηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από την υγρή τροφή
 • Περιέχει λιγότερη πρωτεΐνη, ειδικά ζωική πρωτεΐνη, από τις περισσότερες υγρές τροφές
 • Περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες από τις υγρές τροφές
 • Μπορεί να είναι δύσκολη για γάτες με οδοντικά προβλήματα ή χαμένα δόντια
 • Οι γάτες μπορεί να υπερκαταναλώσουν εάν η τροφή παραμένει στο μπολ όλη την ημέρα

Υγρή τροφή γάτας υπέρ και κατά

Εξαιτίας της αυξημένης περιεκτικότητας σε νερό, η υγρή τροφή είναι ιδανική για γάτες που πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψη νερού, όπως γάτες με παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως νεφροπάθεια, κρυστάλλους ούρων ή κυστίτιδα (φλεγμονή της ουροδόχου κύστης). Οι δίαιτες χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες συνιστώνται μερικές φορές για διαβητικές γάτες, και η υγρή τροφή για γάτες ικανοποιεί γενικά αυτή την απαίτηση.

Η υγρή τροφή για γάτες περιέχει επίσης περισσότερες πρωτεΐνες από την ξηρή τροφή για γάτες, ιδίως ζωικές πρωτεΐνες. Οι γάτες, ως εκ φύσεως σαρκοφάγα ζώα, είναι φτιαγμένες για να καταναλώνουν και να χωνεύουν υψηλές ποσότητες ζωικής πρωτεΐνης, μέτριες ποσότητες λίπους και ελάχιστες ποσότητες υδατανθράκων. Η υγρή τροφή ελέγχει όλα αυτά τα κουτάκια.

Πολλές γάτες λατρεύουν τη γεύση της υγρής τροφής, ιδίως οι επιλεκτικές και οι ηλικιωμένες γάτες.

Οι ηλικιωμένες γάτες με οδοντικά προβλήματα επωφελούνται από τη μαλακή υφή της υγρής τροφής.

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα της υγρής τροφής για γάτες είναι το κόστος. Παρόλο που η υψηλή περιεκτικότητα της υγρής τροφής γάτας σε υγρασία είναι καλό πράγμα, όλο αυτό το επιπλέον βάρος νερού καθιστά την τροφή λιγότερο πυκνή σε θρεπτικά συστατικά. Έτσι, πρέπει να αγοράζετε και να ταΐζετε περισσότερη υγρή τροφή για να βεβαιωθείτε ότι η γάτα σας λαμβάνει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Επίσης, γραμμάριο προς γραμμάριο, η υγρή τροφή κοστίζει περισσότερο από την ξηρή τροφή.

Ένα άλλο μειονέκτημα της υγρής τροφής είναι ότι χαλάει γρήγορα. Πρέπει να παίρνετε την τροφή της γάτας σας μετά από μερικές ώρες, διαφορετικά θα χαλάσει. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τις γάτες που προτιμούν να τσιμπολογούν κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά αν δεν είστε στο σπίτι και δεν μπορείτε να ταΐζετε τρία ή τέσσερα μικρά γεύματα την ημέρα.

Τα περισσεύματα πρέπει να διατηρούνται αμέσως στο ψυγείο και να χρησιμοποιούνται εντός μιας εβδομάδας, οπότε πρέπει να προσέχετε τι έχει απομείνει στο ψυγείο. Η σήμανση της ημερομηνίας στην κονσέρβα του τροφίμου μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό.

Υγρή τροφή γάτας Πλεονεκτήματα

 • Υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό από την ξηρή τροφή
 • Περισσότερη πρωτεΐνη, ιδίως ζωική πρωτεΐνη, από τις περισσότερες ξηρές τροφές
 • Λιγότεροι υδατάνθρακες από τις ξηρές τροφές
 • Μεγάλη διάρκεια ζωής όταν δεν έχει ανοιχθεί
 • Πολύ καλή γεύση
 • Καλό για γάτες με οδοντικά προβλήματα ή χαμένα δόντια

Υγρή τροφή για γάτες Μειονεκτήματα

 • Ακριβό
 • Λιγότερη ενέργεια από την ξηρή τροφή
 • Γρήγορα ευπαθής μετά το άνοιγμα (πρέπει να διατηρείται στο ψυγείο)

Το Καλύτερο των δύο αυτών ειδών διατροφής

Αν διχάζεστε για το αν θα ταΐσετε τη γάτα σας με ξηρά τροφή ή με υγρή τροφή, σκεφτείτε να της προσφέρετε και τα δύο. Θα μπορούσατε να σερβίρετε ένα γεύμα ξηράς τροφής το πρωί πριν φύγετε για τη δουλειά και, στη συνέχεια, να προσφέρετε υγρή τροφή το βράδυ μόλις επιστρέψετε στο σπίτι. Ή, αν η γάτα σας έχει την τάση να τρώει το φαγητό της με τη μία, αναμείξτε τα δύο είδη μαζί. Οποιαδήποτε ποσότητα υγρής τροφής μπορεί να ενισχύσει τη συνολική διατροφή της γάτας σας με επιπλέον νερό και πρωτεΐνες.

Εάν έχετε γατάκι, προσφέρετε από νωρίς ξηρή και υγρή τροφή. Οι γάτες συνήθως αναπτύσσουν προτιμήσεις για τη γεύση και την υφή νωρίς στη γατοζωή. Αν το γατάκι σας τρώει μόνο ξηρά τροφή, μπορεί να στραφεί στο μέλλον προς την υγρή τροφή (και το αντίστροφο).

Για όλες τις γάτες, προσφέρετε πάντα άφθονο φρέσκο, καθαρό νερό.

Ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας αν εξακολουθείτε να αναρωτιέστε για την καλύτερη τροφή για τη γάτα σας, ειδικά αν η γάτα σας έχει συγκεκριμένα προβλήματα υγείας, όπως νεφροπάθεια ή διαβήτη.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr