Υιοθεσία Γάτας: Μυστικά και οδηγός για την κατάλληλη προετοιμασία – Χρήσιμες συμβουλές και τι να προσέξετε

Χρήσιμα

Βρήκατε μια αδέσποτη γατούλα στον δρόμο ή μικρά νεογέννητα γατάκια και τα φέρατε σπίτι; Η φίλη σας χαρίζει μερικά γατάκια και εσείς θέλετε όσο τίποτα να πάρετε ένα; Η υιοθεσία είναι η ωραιότερη πράξη αγάπης που μπορείτε να κάνετε για ένα ζώο. Το να του δώσετε ένα σπίτι, τροφή και φροντίδα είναι η απόδειξη ότι υπάρχει ακόμα ανθρωπιά. Έρευνες δείχνουν πως τα ποσοστά υιοθεσία από καταφύγια αυξήθηκαν κατά 122% τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Οι συνθήκες που ζούμε αύξησαν την παραμονή στο σπίτι και την έλλειψη ουσιαστικής παρέας, οι άνθρωποι αναζητούσαν μια αγκαλιά χωρίς αυτό να είναι εφικτό. Ένας γούνινος τετράποδος φίλος πάντα θα είναι εκεί για να προσφέρει χαρά κα θαλπωρή με τις αγκαλιές του.

Αυτοί οι λόγοι οδήγησαν τους ανθρώπους σε όλη τη χώρα να καταφύγουν στην  υιοθεσία μέσα στην όλη αυτή κατάσταση και την αβεβαιότητα. Το δικό σας ταξίδι υιοθεσίας μπορεί να διαρκέσει λίγο περισσότερο ανάλογα με το που ζείτε  αλλά και το πόσο καλά οργανωμένα είναι τα καταφύγια της περιοχής σας. Ειδικότερα, τα μικρότερα καταφύγια μπορεί να καθυστερούν καθώς επεξεργάζονται περισσότερα αιτήματα από τα  συνηθισμένα , καθώς πρέπει να έχουν και το σωστό χρόνο για να εξετάσουν τους πιθανούς ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και να τα εισαγάγουν με ασφάλεια στα νέα μέλη της οικογένειας τους. Το γεγονός αυτό δείτε το ως καλό νέο, γιατί σας δίνει το χρόνο να προετοιμάσετε το χώρο σας για να  υποδεχτείτε το κατοικίδιο στο σπίτι σας.

Συντάξτε μια λίστα με καταφύγια

Εάν είστε μεγάλος φαν της υιοθεσίας ίσως να γνωρίζετε ήδη μερικά αξιόπιστα καταφύγια. Εάν όχι, συντάξτε μια λίστα με αυτά που είναι πιο  κοντά σας.

Αναζητήστε αξιόπιστους οργανισμούς που είναι εγγεγραμμένοι ως μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί και κάντε μια μικρή έρευνα ιστορικού στον ισότοπό τους, στα κοινωνικά μέσα και σε οποιοδήποτε τοπικό μέσο για να βεβαιωθείτε ότι συνεργάζεστε με κάποιον που αντιμετωπίζει σωστά τα ζώα και ότι είναι αξιόπιστες του  πηγές του .

Ανακοινώστε την απόφασή σας

Πριν ξεκινήσετε τις διαδικασίες της υιοθεσίας, συζητήστε με  όλα τα μέλη της οικογενείας την απόφαση σας ,εφόσον  ζείτε με αλλά μέλη.  Ακόμη και αν σκοπεύετε να τη φροντίζεται μόνο εσείς είναι σημαντικό όλοι να συμφωνούν στην φιλοξενία ενός ζώου στο σπίτι. Αν τα αλλά μέλη του σπιτιού θέλουν να συμμετέχουν στη φροντίδα της γάτας είναι σημαντικό να οριστούν οι υποχρεώσεις  που θα αναλάβει ο καθένας σε σχέση με τις ανάγκες φροντίδας– συμπεριλαμβανομένης της σίτισης, του καθαρισμού και των χρονοδιαγραμμάτων παιχνιδιού – ο καθορισμός ευθυνών  μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συγκρούσεων αργότερα.

Ποια είναι η κατάλληλη γατούλα για εμένα;

Υπάρχουν πολλές φυλές γάτας και η κάθε φυλή έχει τα δικά της χαρακτηριστικά. Φυσικά σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η προσωπικότητα της γάτας αλλά και το περιβάλλον που έχει μεγαλώσει. Τα μικρά  γατάκια  είναι δραστήρια και με πολύ ενέργεια  και χρειάζονται εξίσου αφοσιωμένους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μπορούν να τους  παρέχουν  τη δυνατότητα έκφρασης της ενέργειας και τις δραστηριότητες  που χρειάζονται.

Από την άλλη πλευρά, στις  ηλικιωμένες γάτες, ταιριάζει καλύτερα  ένα ήσυχο περιβάλλον με πολλές ήρεμες αγκαλιές.Τα μεγαλύτερα ζώα μπορεί επίσης να έχουν περισσότερες ιατρικές ανάγκες, οπότε είναι σημαντικό να δείτε αν μπορείτε να καλύψετε τις ανάγκες τους  με βάση τον προϋπολογισμό σας προτού  τα υιοθετήσετε . Φυσικά το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για να επιλέξετε το σωστό γατάκι για εσάς είναι να επιλέξετε τον μελλοντικό σας φίλο με «ανοιχτή καρδιά και μυαλό».

Προμηθευτείτε τα αγαθά που χρειάζεστε

Πριν φέρετε στο σπίτι μια γάτα, ετοιμάστε το χώρο  σας για την άφιξή της.

Εκτός από τα τρόφιμα που θα χρειαστείτε για τη γάτα σας  και  την άμμο, θα πρέπει να δημιουργήσετε ένα χαρούμενο, ασφαλές περιβάλλον για τον νέο γούνινο φίλο σας.

  • Απομακρύνετε ότι είναι επικίνδυνο.
  • Φροντίστε να διορθώσετε πιθανά εκτεθειμένα καλώδια, να απομακρύνεται δηλητηριώδη φυτά ή μη ασφαλή έπιπλα που θα μπορούσαν να βλάψουν -τραυματίσουν ένα περίεργο ζωηρό γατάκι.
  • Εάν δε θέλετε να δείτε το γατάκι σας να σκαρφαλώνει για να ανέβει πάνω στα ντουλάπια της κουζίνας ,εξοπλίστε το χώρο σας με τουλάχιστον κάτι ξύλινο π.χ. δέντρο γάτας για αναρρίχηση.
  • Επίσης μπορείτε να αγοράσετε παιχνίδια ειδικά για τις γάτες αποτελούν για εκείνες ευχάριστη απασχόληση ή να το κάνετε DIY για ένα διασκεδαστικό έργο το Σαββατοκύριακο.

Επίσης φροντίστε να βρείτε έναν κτηνίατρο. Το καταφύγιο ή ο οργανισμός διάσωσης μπορεί να έχει ήδη επαφή με κάποιον  ή να μπορεί να σας συστήσει.

Σίτιση: Πως να προετοιμαστείτε

Αναζητήστε μεγάλα, ρηχά μπολ που θα χρησιμοποιείται για να βάζετε την τροφή της που δεν θα ενοχλήσουν τα ιδιαίτερα ευαίσθητα μουστάκια τους κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Και επειδή οι γάτες είναι σαρκοφάγα ζώα, το κρέας ως  βασική τροφή έχει σημαντική αξία. Επιλέξτε μια τροφή καλής ποιότητας με μεγάλη ποσότητα ζωικής πρωτεΐνης, μέτρια ποσότητα λίπους και περιορισμένη ποσότητα υδατανθράκων.

Σίγουρα η ξηρά τροφή θα είναι πιο βολική και πρακτική για εσάς, αλλά και η υγρή τροφή είναι εξίσου σημαντική για την γάτα σας. Μέσω της υγρής τροφής η γάτα προσλαμβάνει μια καλή ποσότητα νερού, καθώς οι γάτες παίζουν περισσότερο με το νερό από ότι πίνουν. Ο συνδυασμός πρωτεϊνών σε διάφορες γεύσεις και με διαφορετική μορφή θα δώσει στη διατροφή τους ποικιλία γεύσεων που θα ενθουσιάσει τον ουρανίσκο τους. Εκτός αυτού, όπως και εσείς δεν θα θέλατε να τρώτε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα έτσι και οι γατούλες προτιμούν την ποικιλία.

Εξοικειωθείτε με τα απορρίμματα

Οι γάτες μπορεί να είναι επιλεκτικές σχετικά με το είδος του κουτιού αλλά και και το χώρο που θα τοποθετήσετε το κουτί για τα απορριμμάτων τους, για αυτό το λόγο μπορεί να χρειαστεί να κάνετε δοκιμές μέχρι να βρεθεί ο κατάλληλος χώρος που θα τους αρέσει. Τοποθετήστε το σε ένα ήσυχο μέρος του σπιτιού σας, ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν με ηρεμία. Μπορεί επίσης να επιλέξετε ένα κουτί με στυλ σκεπαστό ή μερικώς καλυμμένο, ώστε αποφευχθεί ο κίνδυνος να γεμίζει το σπίτι με απορρίμματα όταν θα σκάβει την άμμο της. Κρατήστε το κουτί με την άμμο καθαρό ώστε να μειώσετε τις μυρωδιές. η καθημερινή καθαριότητα αλλά και η επιλογή σωστής άμμου θα σας βοηθήσουν να διατηρείστε τον χώρο σας καθαρό και περιποιημένο.

Μερικές φορές οι γάτες  να κάνουν τα απορρίμματα τους έξω από το κουτί τους και αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν τους αρέσει ένα κουτί που δεν είναι καθαρό, είτε γιατί δεν έχει το κατάλληλο στυλ είτε γιατί φταίει ο χώρος που είναι τοποθετημένο το κουτί είτε γιατί αισθάνονται άγχος και είναι δυστυχισμένες.

Υιοθεσία γάτας: Οι πρώτες μέρες

Εφόσον πάρετε τη γάτα στο σπίτι σας, δώστε της  χρόνο και χώρο για να συνηθίσει στα νέο περιβάλλον. Εάν μια γάτα ή γατάκι δυσκολεύεται να προσαρμοστεί αφήστε την ελεύθερη σε έναν ειδικό χώρο στο σπίτι ώστε να χαλαρώσει. Η δυσκολία προσαρμογής διπλασιάζεται εάν στο σπίτι έχετε και άλλες γάτες ή σκύλους. Δημιουργήστε ένα δικό τους δωμάτιο ή μια γωνιά στο σπίτι όπου θα τοποθετήσετε το κουτί απορριμμάτων, το φαγητό της το νερό της και μερικά παιχνίδια, και στη συνέχεια αφήστε τη να έρθει μονή της σε εσάς. Οι περισσότερες γάτες θα γίνουν περίεργες μετά από λίγες ημέρες, αλλά να γνωρίζεται ότι μπορεί να χρειαστεί  λίγος χρόνος για να νιώσουν ζεστά και οικεία.

Σημαντική είναι επίσης η ώρα του παιχνιδιού και μάλιστα σε καθημερινή. Το απογευματινό παιχνίδι θα τις βοηθήσει να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος, να παραμείνουν διανοητικά ευκρινείς και, πάνω απ ‘όλα, θα βοηθήσει στην σχέση σας και στο δεσμό σας.

Η υιοθεσία μιας γάτας μπορεί να φαίνεται εύκολη υπόθεση για έναν άνθρωπο που έχει εμπειρία με ζώα. Εάν είστε όμως νέος ιδιοκτήτης ο παραπάνω οδηγός θα σας φανεί σίγουρα χρήσιμος για να ακολουθήσετε βήμα βήμα τα στάδια πριν φέρετε την γάτα στο σπίτι σας αλλά και να εφαρμόσετε τα tips τις πρώτες μέρες.

Όλες οι Ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

To top