Υιοθεσία σκύλου: Τι συμβαίνει όταν αλλάζει αφεντικό; Διαδικασία, βήματα και απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, Όλα τα χρήσιμα

Χρήσιμα

Καμιά φορά δεν είναι εύκολο να αποχωριστείς τον σκύλο σου ούτε λεπτό. Επίσης υπάρχουν μερικές φορές που λόγω ανωτέρας βίας πρέπει να τον αποχωριστείς για πάντα. Αυτή η αλλαγή μπορεί να προκαλέσει στον άνθρωπο χιλιάδες συναισθήματα, όπως θ προκαλέσει και στα σκυλάκια. Η αλλαγή ιδιοκτησίας είναι ένα ορισμένο άγχος για τους σκύλους. Μπορεί η εμπειρία αυτή να είναι τραυματική.

Ακόμη και αν ο νέος ιδιοκτήτης είναι έμπειρος ιδιοκτήτης κατοικίδιων ζώων, μπορεί να είναι μια πραγματικά τραυματική εμπειρία για ένα σκύλο. Η διαδικασία αλλαγής ιδιοκτήτη δεν είναι τόσο απλή. Ας δούμε τι πρέπει να γνωρίζετε για την αλλαγή ιδιοκτήτη και τι συναισθήματα περνάει ο σκύλος σας.

Πώς αντιδρά το κουτάβι σας στο νέο του ιδιοκτήτη;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση εξαρτάται πραγματικά από πολλούς παράγοντες. Υπάρχουν διάφορα κριτήρια, όπως η ηλικία του σκύλου σας, οι προηγούμενες εμπειρίες και τα προβλήματα υγείας.
Η επιστροφή σε ένα νέο περιβάλλον μπορεί να είναι αγχωτική και τραυματική για τον σκύλο. Εάν ήταν πραγματικά ευτυχισμένος στο προηγούμενο περιβάλλον του, δεν είναι δύσκολο ή πιθανό να παρουσιάσει άγχος ή κατάθλιψη.
Ο αποχαιρετισμός από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη μπορεί να οδηγήσει σε θλίψη. Από την άλλη πλευρά, τα σκυλιά που προέρχονται από σπίτια που έχουν παραμεληθεί ή κακοποιηθεί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να προσαρμοστούν και να νιώσουν άνετα. Μπορεί να παρουσιάσουν σημάδια επιθετικότητας ή φόβου απέναντι στο νέο τους σπίτι.
Τα κουτάβια είναι πλάσματα της συνήθειας. Επομένως, πριν πάρουμε ένα κουτάβι στο σπίτι μας, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι ταιριάζει καλύτερα στην οικογένειά μας και στις συνήθειές μας.

Βήματα για να κάνετε τον σκύλο σας να αισθάνεται ασφαλής

Είναι σημαντικό να προγραμματίζετε συχνές επισκέψεις μεταξύ του προηγούμενου και του επόμενου ιδιοκτήτη. Ωστόσο, όταν ο σκύλος παραδίδεται σε νέο ιδιοκτήτη, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης δεν πρέπει να τον επισκέπτεται.
Τα κουτάβια είναι πιο πιθανό να τρομάξουν τη νύχτα και να κλάψουν σε άγνωστο περιβάλλον, οπότε είναι καλύτερο να αναβάλλετε την επίσκεψη μέχρι νωρίς το πρωί για να τους δώσετε χρόνο να προσαρμοστούν στη νέα τους οικογένεια. Βεβαιωθείτε ότι έχουν όλα όσα χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων των κλινοσκεπασμάτων, της τροφής και των παιχνιδιών.
Ζητήστε από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη να στείλει μια μικρή ποσότητα παιχνιδιών και κλινοσκεπασμάτων στο νέο ιδιοκτήτη για τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο νέος ιδιοκτήτης στο σκύλο

Οι νέοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περνούν πολύ χρόνο με το νέο τους σκύλο. Οι λιχουδιές, τα παιχνίδια και η εκπαίδευση θα βοηθήσουν το νέο κουτάβι να εγκατασταθεί και θα δώσουν στον νέο ιδιοκτήτη ένα πλεονέκτημα.

– Οι παλιοί ιδιοκτήτες και τα μέλη της οικογένειας δεν πρέπει να γνωρίσουν το σκύλο. Ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσφέρει στο νέο μέλος της οικογένειας λιχουδιές και να το αποχαιρετήσει μια και καλή. Διαφορετικά, οι συνεχείς συστάσεις μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στο σκύλο.

– Στο αυτοκίνητο ο σκύλος μπορεί να παραμείνει ήρεμος, αλλά είναι καλύτερα να κάθεται μαζί του το νέο μέλος της οικογένειας.

– Ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να απασχολεί τον σκύλο μέχρι να ηρεμήσει ο παλιός ιδιοκτήτης και να φύγει.

– Αν φέρνετε τον σκύλο σας στο σπίτι από το νέο σπίτι, προσπαθήστε να φτάσετε πριν από το σούρουπο, ώστε να μπορείτε να παίξετε μαζί του και να του δώσετε αμέσως λιχουδιές.

Τι να κάνετε όταν ο νέος σας σκύλος φτάσει στο σπίτι

– Τοποθετήστε τον σκύλο σας στον κήπο όταν φτάσετε στο σπίτι. Ο σκύλος σας μπορεί να θέλει να κατουρήσει για να σηματοδοτήσει την περιοχή του και να κάνει ένα διάλειμμα. Οι σκύλοι μπορεί να συμπεριφέρονται ανάρμοστα, ειδικά όταν είναι ενθουσιασμένοι ή αναστατωμένοι.

– Θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι κατανοούν τους κανόνες του σπιτιού από την αρχή. Επιτρέψτε τους να εξερευνήσουν το περιβάλλον τους.

– Μην αλλάζετε τη διατροφή τους, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες. Η διατροφή και η άσκησή τους θα πρέπει να είναι η ίδια όπως και στο προηγούμενο σπίτι τους.

– Αν υπάρχουν άλλα κατοικίδια στο σπίτι, η πρώτη συνάντηση θα πρέπει να γίνει σε κοινόχρηστο χώρο και με όχι περισσότερα από δύο σκυλιά. Τα κοινωνικά σκυλιά μπορεί να υποφέρουν από προβλήματα κυριαρχίας.

– Παρατηρήστε τη στάση και τη συμπεριφορά του νέου σας σκύλου για περίπου τρεις μήνες.

– Εάν έχετε παιδιά κάτω των εννέα ετών, παρατηρήστε τα παιδιά σας να παίζουν και να αλληλεπιδρούν με το σκύλο σας. Αυτό γίνεται για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας και ο σκύλος ακολουθούν τους κανόνες.

– Εάν ο έφηβος θα φροντίζει τον οικογενειακό σκύλο, βεβαιωθείτε ότι το ζώο ασκείται, τρέφεται και φροντίζεται σωστά.

Φορέστε στο σκύλο σας κολάρο και λουρί πριν βγείτε για βόλτα έξω. Μια ήρεμη προσέγγιση και μια αίσθηση ασφάλειας θα μειώσουν το άγχος του σκύλου σας. Στο σπίτι δημιουργήστε ένα ιδανικό περιβάλλον για το σκύλο σας, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών, μαλακών κλινοσκεπασμάτων και νερού.

– Αν ο σκύλος σας γίνεται επιθετικός όταν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο, ζητήστε από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη να τον συγκρατήσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Τι σκέφτονται οι σκύλοι.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι σκύλοι δείχνουν άνεση και ευχαρίστηση όταν μυρίζουν τους ιδιοκτήτες τους. Η εξημέρωση των σκύλων αποτελεί σημαντικό μέρος του πολιτισμού από την αρχαιότητα.

Αλλαγές στην ψυχολογία του σκύλου

Ο αποχωρισμός μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα κατάθλιψης στους σκύλους. Τα σημάδια κατάθλιψης στους σκύλους περιλαμβάνουν έλλειψη κινήτρων για παιχνίδι και φαγητό. Τα καταθλιπτικά σκυλιά μπορεί να κοιμούνται περισσότερο και κυρίως σε διαφορετικές ώρες.
Πολλοί σκύλοι βιώνουν επίσης έντονο άγχος, το οποίο εκδηλώνεται με γαβγίσματα και κλαψούρισμα λόγω φόβου ή απογοήτευσης. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αναζητούν τους πρώην ιδιοκτήτες τους.
Τα κακοποιημένα κουτάβια μπορεί να μην εμπιστεύονται το νέο τους περιβάλλον ή να έχουν προβλήματα ακράτειας. Φυσικά, μπορεί επίσης να γίνουν επιθετικά.

Τόσο ψυχικές όσο και σωματικές αλλαγές μπορεί να συμβούν κατά τη μετάβαση σε ένα νέο σπίτι. Ορισμένα σκυλιά είναι γνωστό ότι υποφέρουν από γαστρεντερικά προβλήματα. Αυτό εκδηλώνεται ως απώλεια βάρους, διάρροια και εμετός.
Ορισμένοι σκύλοι παρουσιάζουν επίσης άγχος με τρέμουλο και υπερβολική έκκριση σάλιου.
Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες. Μια διαβούλευση με τον κτηνίατρό σας μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων με κάποια μορφή θεραπείας.

Πώς να κάνετε τη μετάβαση όσο το δυνατόν πιο ομαλή

Σχεδιάστε και ακολουθήστε μια κατάλληλη καθημερινή ρουτίνα. Ταΐστε τις ίδιες τροφές σε τακτές ώρες.
Δημιουργήστε ένα ασφαλές μέρος όπου μπορούν να χαλαρώσουν όταν νιώθουν άγχος.
– Παρέχετε άφθονες ευκαιρίες για άσκηση, κοινωνικοποίηση και παιχνίδι.

Μην προδώσετε ποτέ την εμπιστοσύνη του σκύλου σας

Οι σκύλοι είναι ζώα αγάπης και είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν συναισθηματικά και σωματικά προβλήματα μετά από έναν αποχωρισμό. Αν αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε πλέον να κρατήσετε τον σκύλο σας και ότι δεν έχετε άλλη επιλογή από το να βρείτε ένα σπίτι, βρείτε κάποιον που θα δώσει στον σκύλο σας αγάπη, φροντίδα, στοργή και εμπιστοσύνη.
Σε πολλές περιπτώσεις, το να πληρώσετε για την επιστροφή ενός σκύλου εξασφαλίζει ότι ο νέος ιδιοκτήτης παίρνει τον σκύλο στα σοβαρά και ότι αξίζει να τον φροντίζει.

Η ανατροφή και η συντήρηση ενός σκύλου είναι μια σοβαρή υπόθεση. Καταστάσεις, γεγονότα και πράγματα θα αλλάξουν στην ζωή σας που μπορεί να σας εμποδίσουν να μεγαλώσετε έναν σκύλο. Εάν χρειάζεται πραγματικά να δώσετε τον σκύλο σας βεβαιωθείτε ότι θα πάει σε ένα καλό σπίτι και κάντε την μετάβαση όσο πιο ομαλή γίνεται.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top