Ύπνος γάτας: Γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας; – Υπάρχει εξήγηση

Χρήσιμα

Ήρθε η στιγμή που όλοι οι γατογονείς περίμεναν και αυτή δεν είναι άλλη από το να μάθουν γιατί η γάτα μας κοιμάται πάνω μας. Είτε είναι στο κεφάλι, είτε στο στήθος, είτε στα πόδια μας, το γούνινο αυτό αιλουροειδές έχει συγκεκριμένους λόγους που προτιμάει την αγκαλιά μας από το σπιτάκι του.

Γιατί η γάτα κοιμάται πάνω μου;

1. Ο ύπνος πάνω στον άνθρωπο προσφέρει έξτρα ασφάλεια

Για να καταλάβουμε γιατί οι γάτες κοιμούνται πάνω μας είναι χρήσιμο να δούμε πόσο διαφορετικά είναι τα πάτερν ύπνου της γάτας από τα ανθρώπινα.

Οι γάτες αναπληρώνουν την ενέργειά τους με πολλούς μικρούς ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας σε αντίθεση με τους ανθρώπους που συνήθως κοιμούνται μια φορά. Ταυτόχρονα αυτοί οι βραχείς ύπνοι είναι ελαφριοί και σπάνια καταλήγουν σε βαθύ ύπνο. Όλα αυτά συμβαίνουν γιατί η γάτα είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα θηρευτή και είναι πάντα σε εγρήγορση για να αρπάξει τη λεία της (σε αντίθεση με τον άνθρωπο). Ταυτόχρονα όμως η γάτα είναι θήραμα για άλλους θηρευτές και πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και γι’αυτούς.

Έτσι ο ύπνος της είναι πάντα ελαφρής και διακοπτόμενος και το να κοιμηθεί πάνω στον (ασφαλή) άνθρωπο της προσφέρει μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας! Παρόμοια συμπεριφορά έχουν και τα μικρά γατάκια που όποτε παίρνουν υπνάκους προτιμούν να κοιμούνται δίπλα/πάνω στη μανούλα τους. Αυτή η συμπεριφορά εκδηλώνεται όπως βλέπουμε και αργότερα μέσα στη ζωή τους.

2. Αναζητούμε ζεστασιά

Θυμάστε που σας έγραφα τις προάλλες γιατί αγαπάμε τόσο πολύ τον ήλιο; Ε για παρόμοιους λόγους αγαπάμε πολύ να κοιμόμαστε και πάνω στον άνθρωπο μας. Ακουμπώντας πάνω στον άνθρωπο απολαμβάνει μεγαλύτερη ζέστη και αυτό είναι πολύ σημαντικό γι’ αυτήν. Άλλωστε κατά τη διάρκεια του ύπνου η θερμοκρασία πέφτει και μια εξωτερική πηγή θερμότητας βοηθάει στο να διατηρηθεί η θερμοκρασία σταθερή.

Γι’ αυτό και άλλες φορες θα δείτε τη γατούλα να παίρνει τον υπνάκο της πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια που όμως την χτυπάει ο ήλιος ή πάνω σε ένα καλοριφέρ.

Για εμάς τις γάτες, την ώρα του ύπνου η ζέστη είναι πιο σημαντική από την άνεση!

3. Μαρκάρουμε την περιοχή μας

Εμείς οι γάτες είμαστε ζώα territorial, που θέλουμε να έχουμε καθορίσει τη δική μας περιοχή. Το μαρκάρισμα γίνεται με την βοήθεια των μυρωδιών μας. Ξαπλώνοντας πάνω στο χιούμαν μας μαρκάρουμε μια ακόμη δική μας περιοχή και και έτσι καθορίζουμε το κρεβάτι μας

4. Είναι μια άσκηση σύνδεσης

Οι γάτες δεν είμαστε ούτε μονόχνωτες ούτε ψυχρές. Είμαστε όντα με τρυφεράδα που αναζητούμε την κοινωνική επαφή. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολύ συχνά κοιμόμαστε και χρησιμοποιούμε ως μαξιλάρι μια άλλη γατούλα, με την οποία χτίζουμε/έχουμε χτίσει μια ζεστή, φιλική σχέση.

Ε, μέσα στο σπίτι όταν δεν υπάρχει κάποια άλλη γάτα αυτή η σχέση χτίζεται με τον άνθρωπο  και αυτοί οι ύπνοι πάνω σας είναι ένας τρόπος με τον οποίο το δέσιμο μεταξύ μας καλλιεργείται. Και είναι ένας τρόπος για να σας πούμε ότι σας εμπιστευόμαστε και σας αγαπάμε και νιώθουμε όμορφα κοντά σας

5. Θα μπορούσε να οφείλεται σε ορμονικούς παράγοντες

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο σκύλος, όταν βρίσκεται σε επαφή με τον άνθρωπο του εκκρίνει οξυτοκίνη, την ορμόνη της ικανοποίησης/ευχαρίστησης. Θα μπορούσε, αν και δεν έχει αποδειχθεί, να συμβαίνει κάτι παρόμοιο και στις γάτες.

Τα μέρη του σώματος που θα προτιμήσει να κοιμηθεί μια γάτα

1. Κεφάλι

Αγαπάμε να κοιμόμαστε στο κεφάλι σας επειδή είναι σταθερό την περισσότερη ώρα (σε αντίθεση με τα χέρια σας πχ) οπότε δεν θα μας ξυπνάτε συνέχεια. Επίσης το κεφάλι εκπέμπει θερμότητα και ζεσταίνει το μαξιλάρι οπότε ακουμπώντας μεταξύ κεφαλιού και μαξιλαριού είναι ένα παραδεισένιο σημείο για ύπνο. Επιπλέον αν δεν είστε κανένας βρωμύλος το κεφάλι σας συνήθως μυρίζει ωραία και αυτό εμείς οι γάτες το εκτιμάμε πολύ!

2. Στήθος

Το δεύτερο πιο δημοφιλές σημείο σας για ύπνο είναι το δίχως άλλο το στήθος. Αγαπάμε το στήθος γιατί απολαμβάνουμε τους απαλούς ήχους της αναπνοής και της καρδιάς σας καθώς κοιμάστε, καθώς και την απαλή κίνηση του στήθους σας.

3. Πόδια

Αγαπάμε πολύ να ξαπλώνουμε και να παίρνουμε έναν υπνάκο ψηλά, πάνω στα πόδια σας διότι είναι ζεστά και είναι ένα ιδανικό σημείο για να λάβουμε τα δέοντα χάδια από εσάς!

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top