Ζώα και μάθηση: Τι αποκαλύπτουν νέες έρευνες για την επίδραση των ζώων στη μαθησιακή διαδικασία

Έχω δει από πρώτο χέρι τη δύναμη του δεσμού ανθρώπου-ζώου. Κάθε ιδιοκτήτης κατοικίδιου ζώου μπορεί επίσης να βεβαιώσει τη χαρά που φέρνουν στη ζωή μας οι σκύλοι, οι γάτες και τα άλλα ζώα. Τα κατοικίδια ζώα δεν παρέχουν μόνο συντροφιά αλλά συμβάλλουν στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ιδιοκτητών τους. Με βάση όλο και περισσότερες έρευνες, φαίνεται πλέον ότι μπορούν επίσης να ωφελήσουν τα παιδιά μας και τη μαθησιακή διαδικασία, τόσο στο σπίτι όσο και στην τάξη. Μελέτες, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης Pets in the Classroom του 2019, υποδεικνύουν θετική συσχέτιση μεταξύ της παρουσίας κατοικίδιων ζώων και της βελτίωσης των ακαδημαϊκών επιδόσεων και των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο πώς τα κατοικίδια ζώα μπορούν να συμβάλουν στη μάθηση.

Ζωντανά παραδείγματα βιολογίας

Η παρατήρηση και η εργασία με τα ζώα παρέχει πρακτικά μαθήματα για τα παιδιά στις θετικές επιστήμες. Τα κατοικίδια ζώα προσφέρουν διαδραστικές ευκαιρίες μάθησης που εμπλέκουν τους μαθητές και προωθούν τη βαθύτερη κατανόηση βιολογικών εννοιών όπως η ανατομία, η φυσιολογία, ο κύκλος ζωής των ζώων, τα ενδιαιτήματα, οι ασθένειες, η γενετική και άλλα.

Διδάσκουν υπευθυνότητα και διαχείριση του χρόνου

Μεγάλωσα σε ένα σπίτι γεμάτο ζώα. Τα κατοικίδιά μας κυμαίνονταν από χρυσόψαρα, σκύλους και γάτες μέχρι ένα παπαγαλάκι και μια χελώνα και θυμάμαι ότι έκανα εκτεταμένη έρευνα για το πώς να φροντίζω καλύτερα το καθένα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ύπαρξη κατοικίδιων ζώων στο σπίτι ή στην τάξη βοηθά στην προώθηση της υπευθυνότητας και της διαχείρισης του χρόνου με διάφορους τρόπους.

Τα κατοικίδια ζώα χρειάζονται καθημερινό τάισμα, καθαρισμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, φαρμακευτική αγωγή. Αυτή η ρουτίνα αναθέτει στα παιδιά το καθήκον να διασφαλίζουν ότι τα κατοικίδιά τους είναι καλά φροντισμένα, ενσταλάζοντας ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης.
Η φροντίδα ενός κατοικίδιου απαιτεί ένα σταθερό πρόγραμμα. Η τήρηση αυτής της ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατανοήσουν και να διαχειριστούν καλύτερα το χρόνο τους.
Η εξισορρόπηση της φροντίδας των κατοικίδιων ζώων με την εργασία στο σπίτι, τις δουλειές του σπιτιού και άλλες δραστηριότητες μπορεί να αποτελέσει ένα πολύτιμο μάθημα πολυπραγμοσύνης και ιεράρχησης προτεραιοτήτων.
Τα κατοικίδια ζώα είναι μια μακροχρόνια δέσμευση, που απαιτεί χρόνια συνεχούς φροντίδας.

Βελτίωση των δεξιοτήτων ανάγνωσης

Η ανάγνωση είναι μια ζωτικής σημασίας δεξιότητα, με την οποία πολλά παιδιά δυσκολεύονται. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάγνωση δυνατά σε έναν σκύλο βελτιώνει τόσο την προφορική ανάγνωση όσο και την κατανόηση της ανάγνωσης (περισσότερο από ό,τι η ανάγνωση δυνατά σε έναν ενήλικα). Οι σκύλοι σύντροφοι όχι μόνο προσφέρουν στα παιδιά τρυφερά χάδια και αμέριστη προσοχή, αλλά οι δεξιότητες ακρόασης που δεν κρίνουν είναι καθοριστικές για την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των απρόθυμων αναγνωστών. Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να αποκτήσουν την εξάσκηση που χρειάζονται για να διαβάσουν δυνατά, χωρίς να φοβούνται ότι θα κάνουν λάθη ή ότι θα γελοιοποιηθούν από τους συνομηλίκους τους. Αν και τα κατοικίδια ζώα δεν διδάσκουν άμεσα στα παιδιά να διαβάζουν, η υποστηρικτική τους παρουσία μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που ευνοεί τη μάθηση. Ορισμένα σχολεία και βιβλιοθήκες έχουν εφαρμόσει ακόμη και προγράμματα “Διαβάζω σε ένα σκύλο”, στα οποία μερικές φορές συμμετέχουν τοπικά καταφύγια ζώων. Φυσικά, η αγκαλιά με ένα οικογενειακό κατοικίδιο και ένα καλό βιβλίο είναι επίσης μια εξαιρετική επιλογή.

Εμπνεύστε τη δημιουργικότητα

Η επιρροή των ζώων στην ανθρώπινη δημιουργικότητα είναι τόσο αρχαία όσο και οι πρώτες ζωγραφιές σπηλαίων και παραμένει σημαντική μέχρι σήμερα. Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι με τους οποίους τα ζώα εμπνέουν τη δημιουργικότητα:

Αφήγηση ιστοριών και δημιουργική γραφή: Τα ζώα γίνονται συχνά κεντρικοί χαρακτήρες στις ιστορίες των παιδιών, εμπνέοντας ευφάνταστες αφηγήσεις. Οι μαθητές μπορούν να δημιουργήσουν περιπέτειες βασισμένες στις συμπεριφορές των κατοικίδιων ζώων τους ή να ονειρευτούν εντελώς νέα πλάσματα. Αυτό βοηθά τους μαθητές να εκφράσουν τη δημιουργικότητά τους, να αναπτύξουν γλωσσικές δεξιότητες και να ενισχύσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, καθώς εξερευνούν και απεικονίζουν τις προοπτικές των ζώων.
Έργα τέχνης και χειροτεχνίας: Από το σκίτσο μιας γάτας που αράζει στον ήλιο μέχρι τη γλυπτική ενός πουλιού από πηλό, τα ζώα προσφέρουν ατελείωτη έμπνευση για εικαστικά έργα. Η σχεδίαση ή η ζωγραφική των ζώων επιτρέπει στους μαθητές να παρατηρούν προσεκτικά και να αποτυπώνουν λεπτομέρειες, βελτιώνοντας τις καλλιτεχνικές και λεπτές κινητικές τους δεξιότητες.
Δράμα και παιχνίδι ρόλων: Τα ζώα εμπνέουν το παιχνίδι ρόλων, επιτρέποντας στα παιδιά να εκφραστούν δημιουργικά. Αυτό θα μπορούσε να είναι η αναπαράσταση του κύκλου ζωής μιας πεταλούδας ή το ευφάνταστο παιχνίδι για μια μέρα στη ζωή ενός κατοικίδιου σκύλου. Τέτοιες δραστηριότητες ενισχύουν τη δημιουργικότητα, ενώ παράλληλα διδάσκουν για τις συμπεριφορές των ζώων.
Χορός και μουσική: Τα ζώα μπορούν επίσης να εμπνεύσουν οποιοδήποτε είδος δημιουργικής τέχνης, συμπεριλαμβανομένου του χορού, της κίνησης και της μουσικής.

Ανακούφιση από το άγχος και το στρες

Η παρουσία κατοικίδιων ζώων στην τάξη ή ζώων θεραπείας μπορεί να βοηθήσει τα αγχώδη παιδιά να νιώσουν ασφάλεια, να ηρεμήσουν και να είναι πιο δεκτικά στη μάθηση. Στην πραγματικότητα, η παρουσία ζώων μπορεί ακόμη και να προκαλέσει φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα μας, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η μείωση των επιπέδων κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες).

Ανάπτυξη της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, της συμπόνιας και της κατανόησης των μη λεκτικών ενδείξεων των μαθητών. Μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν την ομαδική εργασία και να προωθήσουν τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μαθητών. Μια ανασκόπηση της τρέχουσας έρευνας “δείχνει ότι συνολικά η ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων μπορεί να είναι ευεργετική για τη συναισθηματική, γνωστική, συμπεριφορική, εκπαιδευτική και κοινωνική ανάπτυξη των παιδιών και των εφήβων”.

Παρέχει διαλείμματα κίνησης

Τα κατοικίδια ζώα μπορούν να έχουν απεριόριστη ενέργεια και η αλληλεπίδραση με τα ζώα κινητοποιεί και τα παιδιά. Τα διαλείμματα κίνησης είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της συγκέντρωσης και της δέσμευσης, ειδικά σε περιβάλλοντα μάθησης.

Ρόλος στην ειδική εκπαίδευση

Για μαθητές με ειδικές ανάγκες, όπως αυτισμό, τα κατοικίδια ζώα μπορούν να προσφέρουν μοναδικά οφέλη. Παρέχουν μια πηγή παρηγοριάς, μη επικριτική συντροφιά και μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης. Η περιποίηση, το τάισμα και ο χειρισμός των ζώων εμπλέκουν επίσης τις αισθήσεις της αφής, του ήχου, της όρασης και της όσφρησης στη μαθησιακή διαδικασία. Είτε πρόκειται για σκύλους, άλογα ή ψάρια, τα ζώα έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία στην ειδική αγωγή και σε πολλούς τύπους θεραπείας.

Προκλήσεις και προβληματισμοί

Παρά τα πολυάριθμα οφέλη, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη τις πιθανές προκλήσεις της εμπλοκής των ζώων στην τάξη και τη μαθησιακή διαδικασία. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν αλλεργιογόνες ανησυχίες, φόβο για τα ζώα, θέματα υγείας ή υγιεινής και ασφάλεια από δαγκώματα σκύλων. Ο καθορισμός σαφών κατευθυντήριων γραμμών και η ενσωμάτωση συμβουλών από εμπειρογνώμονες είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και την ευημερία όλων των εμπλεκόμενων ανθρώπων και ζώων.

Το παρόν πόνημα καθώς και όλα τα άρθρα του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του petkeepers.gr! Απαγορεύεται ρητά οποιαδήποτε αναδημοσίευση τους δίχως ενεργό σύνδεσμο παραπομπής(ενεργή πηγή) και συνεπάγεται τις αντίστοιχες νομικές κυρώσεις.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr