Άθελά του προκάλεσε τον θάνατο του ζώου: Έβγαλε νεογέννητο βίσονα από ποτάμι

by Δήμητρα Τουρλίδα

Στο πάρκο Yellowstone στις ΗΠΑ συνέβη κάτι απρόσμενο που έχει θορυβήσει πληθώρα ανθρώπων και έχει προκαλέσει ερωτήματα και απορία. Όταν ο Κλίφορντ Γουόλτερς έβγαλε από ποτάμι έναν νεογέννητο βίσονα, ίσως δεν περίμενε ότι αυτή η κίνησή του τελικά θα προκαλούσε τον θάνατο του ζώου.

Οι εξελίξεις και οι σκληρές αποφάσεις

Ωστόσο, οι κάτοικοι του Εθνικού Πάρκου Yellowstone στις ΗΠΑ αναγκάστηκαν να κάνουν ευθανασία στους βίσονες μετά το περιστατικό. Όσον αφορά τον Clifford Walters, δήλωσε ένοχος αφού παραπέμφθηκε σε δίκη και πρέπει να πληρώσει 1.000 δολάρια με δικαστική απόφαση. Στις 20 Μαΐου, ένας νεογέννητος βίσωνας χωρίστηκε από τη μητέρα του καθώς το κοπάδι διέσχιζε τον ποταμό Λαμάρ στο πάρκο Γέλοουστοουν. Το νεαρό ζώο πάλευε και ο Κλίφορντ Γουόλτερς το έβγαλε από το ποτάμι και το μετέφερε κοντά στο δρόμο. Η εισαγγελία δήλωσε ότι δεν υπήρχε τίποτα που να υποδεικνύει ότι ο άνδρας ενήργησε με δόλο.

Όμως, μετά το περιστατικό, ο βίσονας ακολουθούσε αυτοκίνητα και ανθρώπους στο πάρκο, κάτι που κρίθηκε επικίνδυνο. «Η ανθρώπινη παρέμβαση μπορεί να έχει ως συνέπεια άγρια ζώα να απορρίψουν τα μικρά τους», σημείωνε ανακοίνωση του πάρκου Yellowstone.

Γιατί υποβλήθηκε σε ευθανασία ο βίσονας;

Αυτό συνέβη και σε αυτό το περιστατικό. Το προσωπικό του πάρκου έκανε πολλές προσπάθειες να επανεντάξει τους βίσονες στο κοπάδι, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι επιλογές ήταν περιορισμένες, καθώς έπρεπε να τεθούν σε καραντίνα προκειμένου να ενταχθούν σε άλλο κοπάδι εκτός του πάρκου. Ωστόσο, ένας νεαρός βίσωνας που είχε εγκαταλειφθεί και δεν μπορούσε να φροντίσει τον εαυτό του δεν ήταν “υποψήφιος” για καραντίνα, εξήγησε το Yellowstone.

Τελικά, αποφασίστηκε ότι το ζώο έπρεπε να υποβληθεί σε ευθανασία. ‘Αφού εγκαταλείφθηκε από το κοπάδι, προκαλούσε επικίνδυνη κατάσταση πλησιάζοντας οχήματα και ανθρώπους’, ανέφερε η ανακοίνωση του Yellowstone.

Οι κανονισμοί του εθνικού πάρκου απαιτούν ελάχιστη απόσταση 20 μέτρων από ζώα όπως οι βίσονες και τα ελάφια και 91 μέτρα από τις αρκούδες και τους λύκους”. Η ασφάλεια αυτών των ιερών ζώων και των ανθρώπων εξαρτάται από την εφαρμογή αυτών των απλών κανόνων”, σημειώνει η ανακοίνωση του πάρκου, προειδοποιώντας ότι η μη συμμόρφωση μπορεί να οδηγήσει σε “πρόστιμα, τραυματισμούς ή θάνατο”.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr