Μπράβο τους: Απεγκλώβισαν ένα αξιολάτρευτο νεογέννητο αγριόγιδο στους πρόποδες του Σμόλικα

Φιλοζωικά νέα

Την Τετάρτη, 3 Ιουλίου, ένας περιπατητής βρήκε στην περιοχή Βάλια Κίρνα, στους πρόποδες του Σμόλικα, ένα νεογέννητο αγριόγιδο. Το μικρό ζώο ήταν εγκλωβισμένο μέσα σε βραχώδες σύμπλεγμα και δεν υπήρχε πουθενά παρουσία ενηλίκου ατόμου. Αφού το απεγκλώβισε, ειδοποίησε τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, τον Σύλλογο #Αγριόγιδο στα Βουνά και το Δασαρχείο Γρεβενών, στους οποίους και το παρέδωσε.

Η μικρή “Ελπίδα”, όπως την ονόμασαν, ήταν ελαφρώς αφυδατωμένη και έκλαιγε αναζητώντας φαγητό.

Το Δασαρχείο Γρεβενών ανέθεσε την ανατροφή της στην Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς, που λειτουργεί ως Υποσταθμός της ΑΝΙΜΑ. Σήμερα, η “Ελπίδα” είναι ιδιαίτερα ζωηρή, τρέφεται με γάλα και σύντομα θα απολαμβάνει την παρέα των ορφανών ζαρκαδιών που επίσης ανατρέφει η ΑΝΙΜΑ.

Αν και η ανατροφή ενός τέτοιου ζώου είναι πολύ δύσκολη, το εγχείρημα υποστηρίζεται κτηνιατρικά από την Κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Δρ. Αναστασία Κομνηνού. Στόχος είναι, εφόσον το νεαρό αγριόγιδο ενηλικιωθεί, να επανενταχθεί στο φυσικό του περιβάλλον, εκεί από όπου βρέθηκε.

Αυτή η ιστορία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ευαισθησία και την αφοσίωση των ανθρώπων που εργάζονται για την προστασία της άγριας ζωής.

Το αγριόγιδο, γνωστό επιστημονικά ως Rupicapra rupicapra, είναι ένα είδος άγριου κατσικιού που ζει στα ορεινά δάση και λιβάδια της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των βουνών της Ελλάδας, όπως ο Σμόλικας. Είναι μικρόσωμο, με στιβαρό σώμα, κοντά πόδια και κέρατα που είναι μικρά και καμπυλωτά προς τα πίσω.

Τα αγριόγιδα είναι εξαιρετικά προσαρμοσμένα για ζωή σε δύσβατα, ορεινά εδάφη, καθώς διαθέτουν ισχυρά πόδια και νύχια που τους επιτρέπουν να σκαρφαλώνουν με ευκολία σε απότομες και βραχώδεις πλαγιές. Η διατροφή τους αποτελείται κυρίως από ποώδη φυτά, βρύα και λειχήνες. Είναι συνήθως μοναχικά ζώα, εκτός από την εποχή της αναπαραγωγής ή όταν θηλάζουν τα μικρά τους.

Τα αγριόγιδα παίζουν σημαντικό ρόλο στα οικοσυστήματα των βουνών, καθώς βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της βλάστησης και αποτελούν τροφή για θηρευτές όπως ο λύκος και ο αετός. Ωστόσο, το είδος αυτό αντιμετωπίζει απειλές από την απώλεια ενδιαιτημάτων, την παράνομη θήρα και τις κλιματικές αλλαγές, κάνοντάς το σημαντικό να προστατευτεί και να διατηρηθεί.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top