Μπράβο τους: Ο Δήμος Πατρέων διοργανώνει τηλεσυνάντηση για την Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας

by Μ. Καραμάνδου

Η Δημοτική Αρχή των Πατρών εδώ και πολλά χρόνια δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των νέων για τη συμπεριφορά μας έναντι των ζώων. Έχει παρουσιάσει σε χιλιάδες μαθητές, τόσο στα σχολεία όσο και στις καλοκαιρινές παιδικές κατασκηνώσεις του Δήμου, εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, τα οποία προέρχονται από την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία (ΠΦΠΟ).

Η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται, με την αυξανόμενη συμμετοχή σχολείων.

Με τη θέσπιση της 4ης Απριλίου ως Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας, ο Δήμος Πατρέων πέραν των παρουσιάσεων που πραγματοποιούνται στα σχολεία, ανακοινώνει ότι την Πέμπτη 4 Απριλίου, από τις 11 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι περίπου, θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή ενημερωτική τηλεδιάσκεψη. Σε αυτήν θα παρουσιαστούν στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς οι δράσεις του φιλοζωικού κινήματος, τα δικαιώματα των ζώων και ιδέες για δραστηριότητες στα σχολεία.

Μέσω ειδικού συνδέσμου που έχει δημιουργήσει η ΠΦΠΟ για καλύτερη συνεργασία και συμμετοχή στην εκδήλωση αυτή, όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί κάθε σχολείου μπορούν να παρακολουθήσουν μέσω τηλεσυνάντησης τις εκπαιδευτικές παρουσιάσεις της ΠΦΠΟ, οι οποίες περιλαμβάνουν φωτογραφίες, βίντεο, διαφάνειες και προτάσεις για δραστηριότητες σχετικά με τα ζώα, αρκεί να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους στον παρακάτω σύνδεσμο: https://docs.google.com.

Μία σημαντική πράξη για τα ζώα

Σε αυτήν την ημέρα, οι μαθητές θα συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες όπως εκπαιδευτικές επισκέψεις σε χώρους φιλοξενίας ζώων, σεμινάρια για πρώτες βοήθειες και φροντίδα ζώων, καλλιτεχνικές εκθέσεις και θεατρικές παραστάσεις. Ειδικοί επιστήμονες, όπως κτηνίατροι, ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, θα συνεργαστούν με τα σχολεία, προσφέροντας γνώσεις και εμπειρίες στους μαθητές σχετικά με τη φιλοζωία.

Οι επιθυμητοί στόχοι της ημέρας αυτής περιλαμβάνουν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών για τη βιοποικιλότητα και την ευημερία των ζώων, καθώς και την προώθηση των δικαιωμάτων των ζώων και την ενθάρρυνση της συμμετοχής τους σε δράσεις φιλοζωίας.

Σύμφωνα με την Εγκύκλιο:

“Σύμφωνα με το άρθρο 31 του ν. 4830/2021 «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς –
Πρόγραμμα “AΡΓΟΣ” και λοιπές διατάξεις» (A΄ 169), και λαμβάνοντας υπόψη τη με αρ. 15/07-03-2024
εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (Ι.Ε.Π.), σας γνωρίζουμε ότι ορίζεται και
καθιερώνεται ως Πανελλήνια Σχολική Ημέρα Φιλοζωίας η 4η Απριλίου κάθε σχολικού έτους, η οποία
θα είναι αφιερωμένη στην υλοποίηση δράσεων φιλοζωίας.
Οι πρόσφατες θεωρίες βιοηθικής συγκλίνουν στην αναγκαιότητα της απομάκρυνσης από τον
ανθρωποκεντρισμό και τονίζουν τη σημασία της εκτίμησης της ζωής όλων των όντων, αναγνωρίζοντας
την εγγενή αξία τους. Αυτές οι θεωρίες εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την εκμετάλλευση των έμβιων
όντων αποκλειστικά για την ικανοποίηση των ανθρώπινων αναγκών.”

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr