Η θλίψη μιας μάνας– Χιμπαντζής κρατάει στην αγκαλιά το νεκρό μωρό της για 3 μήνες και ραγίζουν καρδιές

Φιλοζωικά νέα

Οι υπεύθυνοι του Bioparc στη Βαλένθια αναφέρουν ότι για πρώτη φορά παρατηρείται τόσο παρατεταμένη περίοδος πένθους.

Στον απόλυτο θρήνο βρέθηκαν οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου Bioparc στη Βαλένθια και οι επισκέπτες του, καθώς η χιμπατζίνα Ναταλία θρηνεί το νεκρό μωρό της επί τρεις μήνες, χωρίς να το αφήνει από την αγκαλιά της.

Το μωρό έχει πλέον αποσυντεθεί και οι υπεύθυνοι του Bioparc εξηγούν ότι «οι επισκέπτες μας, αν και αρχικά σοκάρονται από το θέαμα ενός νεκρού μωρού χιμπατζή, κατανοούν την κατάσταση μόλις τους εξηγήσουμε γιατί δεν το έχουμε αφαιρέσει και γιατί το παρακολουθούμε».

Η Ναταλία έχασε το μωρό της λίγες ημέρες μετά τη γέννησή του τον Φεβρουάριο και έκτοτε δεν μπορεί να το αποχωριστεί.

«Αυτή η συμπεριφορά έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν στους χιμπατζήδες, όχι μόνο σε ζωολογικούς κήπους αλλά και στην άγρια φύση», δήλωσε στο Reuters ο Μιγκέλ Κασάρες, επικεφαλής του Bioparc.

Η Ναταλία είχε χάσει επίσης ένα μωρό το 2018 και γι’ αυτό παρακολουθείται στενά.

Οι χιμπατζήδες συγκαταλέγονται στα πρωτεύοντα θηλαστικά που κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση στην Αφρική, όπου ο πληθυσμός τους, που αριθμεί 100.000 με 200.000 άτομα, αντιμετωπίζει απειλές από τη λαθροθηρία, την απώλεια οικοτόπων και τις ασθένειες.

Μπορούν τα ζώα να πενθήσουν;

Ναι, υπάρχουν ενδείξεις ότι ορισμένα ζώα μπορούν να πενθήσουν. Οι επιστήμονες έχουν παρατηρήσει συμπεριφορές που μοιάζουν με πένθος σε διάφορα είδη, ιδιαίτερα σε κοινωνικά και ευφυή ζώα όπως οι χιμπατζήδες, οι ελέφαντες και τα δελφίνια. Αυτά τα ζώα μπορεί να δείξουν σημάδια θλίψης και αλλαγές στη συμπεριφορά τους μετά την απώλεια ενός μέλους της ομάδας τους.

Χιμπατζήδες: Όπως και στο περιστατικό με τη χιμπατζίνα Ναταλία, οι χιμπατζήδες έχουν παρατηρηθεί να κρατούν και να φροντίζουν τα νεκρά μωρά τους για μέρες ή και εβδομάδες. Αυτή η συμπεριφορά δείχνει μια βαθιά συναισθηματική αντίδραση στην απώλεια.

Ελέφαντες: Οι ελέφαντες είναι γνωστοί για τις περίπλοκες κοινωνικές τους δομές και τα ισχυρά συναισθηματικά δεσμά τους. Έχουν παρατηρηθεί να μένουν κοντά στα πτώματα των συγγενών τους, να τα αγγίζουν με τις προβοσκίδες τους και να δείχνουν συμπεριφορές που υποδηλώνουν πένθος.

Δελφίνια: Τα δελφίνια έχουν παρατηρηθεί να μεταφέρουν τα νεκρά μωρά τους για αρκετές μέρες και να επιδεικνύουν συμπεριφορές που υποδηλώνουν θλίψη και δυσκολία να αποδεχτούν την απώλεια.

Άλλα ζώα: Ορισμένα πτηνά, όπως οι κοράκια, έχουν επίσης δείξει συμπεριφορές που υποδηλώνουν πένθος, όπως το να μαζεύονται γύρω από το νεκρό σώμα ενός μέλους της ομάδας τους και να παραμένουν σιωπηλοί για κάποιο διάστημα.

Αν και η επιστήμη δεν μπορεί να επιβεβαιώσει πλήρως ότι τα ζώα βιώνουν το πένθος με τον ίδιο τρόπο που το βιώνουν οι άνθρωποι, οι παρατηρούμενες συμπεριφορές τους υποδηλώνουν ότι έχουν την ικανότητα να αισθάνονται και να αντιδρούν στην απώλεια.

Όλες οι Ειδήσεις

Ακολουθήστε μας στο Google News

Ροή Ειδήσεων

To top