Κάμπιες και ο μεγάλος «κίνδυνος»: Γιατί να προστατεύσουμε τον σκύλο και την γάτα μας από αυτές

Ανοίγει ο καιρός σιγά σιγά και έρχονται κάποιοι ανεπιθύμητοι επισκέπτες που «ταράζουν» και εμάς, αλλά και τα μικρά τετράποδα φιλαράκια μας.
Ιδιαίτερα επικίνδυνες για τους αγαπημένους μας φίλους, τον σκύλο και τη γάτα, είναι οι κάμπιες. Ας μάθουμε πώς απειλούν την υγεία τους οι κάμπιες

Ένα έντομο, που δεν είναι τόσο «φιλικό» με τον σκύλο και τη γάτα, είναι οι κάμπιες.
Και, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, οι κάμπιες κάνουν την εμφάνισή τους σε περιοχές με πεύκα.

«Καθώς η άνοιξη κάνει δειλά – δειλά την εμφάνιση της, αυξάνονται και οι βόλτες με τα σκυλάκια μας στα πάρκα και στην ύπαιθρο.
Αυτή την περίοδο, όμως, και μέχρι τον Ιούλιο, περίπου, κάνουν την εμφάνισή τους οι κάμπιες των πεύκων, οι οποίες αποτελούν έναν από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τους σκύλους μας.
Είναι οι γνωστές μικρές, «χνουδωτές» κάμπιες, που πολύ συχνά σχηματίζουν σειρές στο έδαφος. Και είναι μεγάλος πειρασμός, ιδιαίτερα για τους πιο περίεργους σκύλους, καθώς θέλουν να τις μυρίσουν, ή και να τις φάνε», αναφέρει ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος.

Το σώμα της κάμπιας είναι σκεπασμένο με τρίχες, οι οποίες εκκρίνουν μια πολύ ερεθιστική ουσία, ως αμυντικό μηχανισμό


Το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα, που μπορεί να εμφανίσει ο σκύλος, είναι η δύσπνοια
Σε αυτό το σημείο ο κ. Γινάργυρος εφιστά την προσοχή μας, καθώς, όπως τονίζει, το σώμα της κάμπιας είναι σκεπασμένο με τρίχες, οι οποίες εκκρίνουν μια πολύ ερεθιστική ουσία, ως αμυντικό μηχανισμό.

Αν ο σκύλος μας καταναλώσει ή εισπνεύσει αυτή την ουσία, όπως λέει ο κτηνίατρος, μπορεί να εμφανίσει ποίκιλα συμπτώματα, τα οποία συνδέονται, κυρίως, με αλλεργικές αντιδράσεις, όπως: έντονη σιελόρροια, έμετος/τάση για έμετο, δακρύρροια, έντονο πρήξιμο στο σημείο επαφής (βλέφαρα, χείλη, γλώσσα).

«Το τελευταίο σύμπτωμα είναι, ίσως, και το πιο επικίνδυνο, καθώς αν είναι πολύ έντονο, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε δύσπνοια (μεγάλο πρήξιμο της γλώσσας και έμφραξη των αεραγωγών), ή και σε νέκρωση του δέρματος.

Πολλές φορές, από τον κνησμό που προκαλείται, μπορεί να παρατηρήσουμε τον σκύλο μας να ξύνεται πολύ στην περιοχή του στόματος, ή των ματιών συνήθως, σαν να θέλει να βγάλει κάτι από εκεί. Παρόλο που δεν υπάρχει τίποτα.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως οι κάμπιες είναι εξίσου επικίνδυνες και για τις γάτες, αν και έχουμε πολύ λιγότερα περιστατικά, καθώς οι περισσότερες ζουν μέσα στο σπίτι. Αλλά και όσες έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους με πεύκα, σπανίως είναι περίεργες με ό,τι έχει να κάνει με το φαγητό τους», επισημαίνει ο κ. Γινάργυρος.

Συμβουλή ειδικού

Στην περίπτωση, λοιπόν, που έρθει σε επαφή ο σκύλος σας με κάμπιες, ο κ. Γινάργυρος συμβουλεύει να πλύνετε την περιοχή με άφθονο νερό, αλλά να μην την τρίψετε. Να τον μεταφέρετε, το συντομότερο δυνατόν, στον κτηνίατρο, προκειμένου να λάβει τη θεραπεία που πρέπει.
Τέλος, ο κ. Γινάργυρος επισημαίνει ότι, αν θέλετε να απομακρύνετε κάποια κάμπια από το σκυλί σας, θα πρέπει να την αφαιρέσετε με χαρτί ή με γάντι, καθώς μπορεί να σας προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα.

Ο κτηνίατρος, Ελευθέριος Γινάργυρος

● Ο κ. Ελευθέριος Γινάργυρος είναι πτυχιούχος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Έχει κάνει πρακτική άσκηση σε κλινικές μικρών ζώων στην Αμερική και μετεκπαίδευση στην Ακτινολογία, ενώ έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην παθολογία των μικρών ζώων, αλλά και στη χειρουργική.

Έχει συμμετάσχει σε πρακτικά σεμινάρια πάνω στην τραυματιολογία, την ορθοπεδική, αλλά και τη χειρουργική μαλακών μορίων.

Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου (Π.Κ.Σ.), της Ελληνικής Εταιρίας Κτηνιατρικής Ζώων Συντροφιάς (ΕΛ.Ε.Κ.Ζ.Σ.), καθώς και της Εθελοντικής Δράσης Κτηνιάτρων Ελλάδας (Ε.Δ.Κ.Ε.), η οποία προσφέρει βοήθεια σε ζώα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κτηνιατρική φροντίδα.

Επομένως, πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη βάση όταν αλλάζει βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο της εποχής και ο καιρός αλλάζει. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή και πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την υγεία και την ασφάλεια των μικρών μας φίλων.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr