Κολαστήριο χταποδιών: Γιατί ξεσηκώνονται οι επιστήμονες, Απάνθρωπη πρακτική γνωστής εταιρίας

χταπόδι

Τα ευρήματα για τη φάρμα χταποδιών έχει προκαλέσει αντιδράσεις και αποτροπιασμό σε πολλούς επιστήμονες και φιλόζωους ανά τον κόσμο. Η συλλογή και εκτροφή χταποδιών σε μεγάλη κλίμακα για να προμηθευτούμε την αγορά με θαλασσινά είναι μια πρακτική που δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από κανέναν τρόπο. Η υποβάθμιση και η στέρηση της ζωής αυτών των ευαίσθητων και πολύπλοκων όντων μόνο για να καλύψουμε τις ανάγκες μας είναι απάνθρωπη και αντικειμενικά αδικαιολόγητη.

Τα σχέδια της ισπανικής πολυεθνικής Nueva Pescanova

χταπόδια

Είναι πλέον γνωστό ότι το χταπόδι είναι ένα απίστευτα έξυπνο ζώο. Πέρυσι, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνώρισε το χταπόδι ως “ευφυές πλάσμα” μέσω μιας ανεξάρτητης μελέτης. Η μελέτη παρείχε αδιάσειστα στοιχεία ότι τα χταπόδια μπορούν να αισθάνονται τον πόνο, καθώς και τη διέγερση και την ευχαρίστηση.

Υπό το πρίσμα αυτών των στοιχείων, οι επιστήμονες καταδίκασαν την “απάνθρωπη” ιδέα να ανοίξει η πρώτη “φάρμα” χταποδιών στον κόσμο. Ορισμένοι μάλιστα την έχουν αποκαλέσει “κολασμένο τοπίο“.

Η ισπανική πολυεθνική Nueva Pescanova σχεδιάζει να καλλιεργεί περισσότερα από ένα εκατομμύριο χταπόδια ετησίως, σύμφωνα με τα σχέδια που διέρρευσαν στο BBC αυτή την εβδομάδα.

Τα σχέδια ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2022, αλλά οι λεπτομέρειες αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά. Σε μια φάρμα στα Κανάρια Νησιά, τα χταπόδια θα εκτρέφονται σε δεξαμενές των 1.000 ψαριών η καθεμία σε ένα διώροφο κτίριο, με αποτέλεσμα το ποσοστό θνησιμότητας να είναι περίπου 10-15%, αναφέρει η εφημερίδα.

Φέρεται επίσης να τρέφονται με “απόβλητα ψαριών και εντόσθια” και να θανατώνονται σε “παγωμένο πολτό”.

Η Nueva Pescanova αρνείται ότι τα ζώα υποφέρουν, αλλά οι επιστήμονες επιμένουν ήδη ότι υποφέρουν.

χταπόδια

«Θα είναι πολύ σκληρό και δεν θα πρέπει να επιτραπεί», δήλωσε στο BBC ο καθηγητής Peter Tse του Πανεπιστημίου Dartmouth.

Η Nueva Pescanova έχει ήδη επενδύσει πάνω από 65 εκατομμύρια ευρώ σε ένα τεράστιο εκτροφείο που πρόκειται να κατασκευαστεί στο λιμάνι του Λας Πάλμας στα Κανάρια Νησιά. Η φάρμα θα μπορεί να παράγει 3.000 τόνους χταποδιών ετησίως.

«Τόσο έξυπνα όσο τα σκυλιά ή ένα τρίχρονο παιδί»

Πολλαπλά πειράματα έχουν αποδείξει ότι αυτά τα περίεργα ζώα, επιδίδονται σε αρκετά πολύπλοκες συμπεριφορές. Είναι σε θέση να μαθαίνουν γρήγορα καθορισμένες δραστηριότητες μόνο με την παρατήρηση, και διαθέτουν 500 εκατομμύρια νευρώνες – γεγονός που τα καθιστά τόσο έξυπνα όσο τα σκυλιά ή ένα τρίχρονο παιδί.


Οι ειδικοί φοβούνται ότι λόγω της μοναχικής τους φύσης, τα χταπόδια θα υποφέρουν πολύ στην αιχμαλωσία, ενώ ανησυχούν ότι ο εγκλωβισμός σε κλειστούς χώρους με ανεπιθύμητους γείτονες, θα τα οδηγήσει στο να τρώνε το ένα το άλλο.

Κανιβαλισμός και αυτοακρωτηριασμός

Προηγούμενες προσπάθειες αναπαραγωγής χταποδιών σε εκτροφεία έχουν προκαλέσει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας καθώς και περιπτώσεις επιθετικότητας, κανιβαλισμού και αυτοακρωτηριασμού.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ανθρώπινες μέθοδοι θανάτωσης των χταποδιών και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται στα άγρια χταπόδια δεν είναι καθόλου φιλικές. Τα χταπόδια που σκοτώνονται για ανθρώπινη κατανάλωση συχνά βράζονται ζωντανά, χτυπιούνται στο κεφάλι, πνίγονται ή καταψύχονται.

χταπόδια

Χταπόδια: “Επίτιμα σπονδυλωτά”

Η ΕΕ έχει αυστηρούς κανονισμούς για τη διασφάλιση της καλής μεταχείρισης των ζώων σε όλες τις ευρωπαϊκές φάρμες, αλλά δυστυχώς, οι νόμοι αυτοί δεν καλύπτουν τα ασπόνδυλα – όπως τα χταπόδια.

Ωστόσο ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, τα θεωρούν “επίτιμα σπονδυλωτά” και τους παρέχουν την ίδια προστασία που παρέχεται στα σπονδυλωτά (για παράδειγμα, η χειρουργική επέμβαση κατά τη διάρκεια των εξετάσεων δεν μπορεί να γίνει χωρίς αναισθησία).

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr