Μεγάλη ανησυχία: Βρέθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των πτηνών σε άνθρωπο

by Μ. Καραμάνδου

Ένα άτομο που εργαζόταν σε φάρμα παραγωγής γάλακτος στο Τέξας βρέθηκε θετικό στη γρίπη των πτηνών, όπως ανακοίνωσαν οι ειδικοί της πολιτείας.

Πρόκειται για το δεύτερο ανθρώπινο κρούσμα του ιού, ο οποίος πρόσφατα μόλυνε κοπάδια γαλακτοπαραγωγών αγελάδων σε διάφορες πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο ασθενής παρουσίασε επιπεφυκίτιδα και υφίσταται θεραπεία μτε αντιιικό φάρμακο, ενώ έχει τεθεί σε απομόνωση. Παρά τις ανησυχίες, ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός.

Το Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε πρόσφατα πρώτα κρούσματα σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγών αγελάδων στο Τέξας και το Κάνσας. Η εξέλιξη αυτή αυξάνει τις ανησυχίες για την επιδημία που έχει μολύνει εκατομμύρια πτηνά και θαλάσσια θηλαστικά σε όλο τον κόσμο.

Παρά την ανακοίνωση αυτή, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός έχει εξελιχθεί έτσι ώστε να μεταδίδεται ευκολότερα μεταξύ των ανθρώπων.

Οι ειδικοί συνιστούν στο κοινό να αποφεύγει την κατανάλωση μη-παστεριωμένου γάλακτος και προϊόντων που προέρχονται από μη παστεριωμένο γάλα, όπως το τυρί, προκειμένου να προστατευτούν από την επιδημία.

Τι είναι η γρίπη των πτηνών;

Η γρίπη των πτηνών, γνωστή είναι μια ιώση που προκαλείται από ιούς. Οι ιοί αυτοί κυκλοφορούν κυρίως μεταξύ των πτηνών και είναι φυσικοί κατοίκοι των πουλερικών. Ο πλέον επικίνδυνος τύπος είναι η υψηλά μεταδοτική γρίπη των πτηνών. Η γρίπη των πτηνών είναι παρόμοια με την γρίπη των χοίρων, κυνική γρίπη, γρίπη των ιπποειδών, καθώς και την ανθρώπινη γρίπη, ως ασθένεια που προκαλείται από στελέχη ιών γρίπης που έχουν προσαρμοστεί σε κάποιον συγκεκριμένο οργανισμό.

Στις ανθρώπινες περιπτώσεις, η γρίπη των πτηνών μπορεί να είναι σοβαρή και ακόμα και θανατηφόρα. Η μετάδοση του ιού από πτηνά σε ανθρώπους συμβαίνει συνήθως με άμεση επαφή με μολυσμένα πουλερικά ή μέσω μολυσμένων επιφανειών ή αντικειμένων.

Οι συμπτώματα της γρίπης των πτηνών σε ανθρώπους μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, κόπωση, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και κατάρροια, μερικές φορές ακολουθούμενα από πνευμονία ή άλλες σοβαρές επιπλοκές.

Είναι σημαντικό να προσέξουν οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με μολυσμένα πουλερικά ή περιβάλλοντα να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, καθώς και να ακολουθούν τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού σε ανθρώπους.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr