Μεγάλη προσοχή: Βρέθηκε η πρώτη οχιά στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης

by Μ. Καραμάνδου

Τα φίδια ξεκίνησαν να εμφανίζονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών των τελευταίων ημερών. Στη Σουρωτή της Θεσσαλονίκης, φέτος εντοπίστηκε η πρώτη οχιά του 2024. Εθελοντές της ομάδας Animal Rescue and Defence Squad ανέλαβαν να απομακρύνουν την οχιά αμέσως μετά τον εντοπισμό της.

Η οχιά εντοπίστηκε από μια εθελόντρια του καταφυγίου ζώων, περικυκλωμένη από γάτες.

Ο Στέλιος Γερονυμάκης, συνιδρυτής της Animal Rescue and Defence Squad, κλήθηκε στο σημείο και ανέλαβε να απομακρύνει την οχιά για να την αφήσει σε ασφαλές περιβάλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η οχιά απαιτεί ειδική μεταχείριση λόγω δηλητηρίασής.

Το δηλητήριο λειτουργεί διαφορετικά στον κάθε οργανισμό, μπορει να προκαλέσει αναφυλαξία, γι’αυτο και χρειάζεται να απομακρυνθεί από άτομο με ειδικές γνώσεις και εξοπλισμό», εξηγεί.

Η περίοδος αυτή, με υψηλές θερμοκρασίες, είναι επίσης η εποχή που τα ερπετά ξυπνούν. Μέχρι στιγμής, χελώνες και σαύρες έχουν εμφανιστεί στην πόλη.

Οι ερπετολόγοι αναφέρουν ότι τα ερπετά ξυπνούν με θερμοκρασίες άνω των 12 βαθμών, και αναμένουν περισσότερες εμφανίσεις φιδιών στην περιοχή της Θεσσαλονίκης τα προσεχή διαστήματα.

Τι να κάνετε αν σας δαγκώσει οχιά;

Το δάγκωμα από οχιά μπορεί να είναι επικίνδυνη και απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Εάν σας δαγκώσει οχιά, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

1. **Καλέστε άμεσα βοήθεια:** Καλέστε αμέσως τον αρμόδιο φορέα ή τον αριθμό έκτακτης ανάγκης της περιοχής σας για άμεση βοήθεια. Οι ειδικοί ή το τοπικό νοσοκομείο μπορούν να παράσχουν κατάλληλη ιατρική περίθαλψη και συμβουλές.

2. **Κρατήστε ήρεμο τον εαυτό σας:** Προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμοι και να μειώσετε την κίνηση σας. Η ηρεμία μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μεταφορά του δηλητηρίου στο σώμα.

3. **Απομακρύνετε το άρρωστο μέρος:** Αν έχετε τη δυνατότητα, προσπαθήστε να κρατήσετε το δαγκωμένο μέρος χαμηλά και να το απομακρύνετε από την καρδιά σας, προκειμένου να μειωθεί η κυκλοφορία του δηλητηρίου.

4. **Μην προσπαθήσετε να αναρρώσετε μόνοι σας:** Μην προσπαθήσετε να το αντιμετωπίσετε μόνοι σας χωρίς επαγγελματική ιατρική βοήθεια. Οι γιατροί ή οι ειδικοί έχουν την απαιτούμενη κατάρτιση και τον εξοπλισμό για να αντιμετωπίσουν το δάγκωμα με ασφάλεια.

pet_keepers_logo
@2023 – Petkeepers.gr